• Διεθνής πολιτική

    Λωρίδα της Γάζας: Απελευθερώθηκαν οι πρώτοι ισραηλινοί όμηροι (live)

    • NewsRoom
    Στιγμιότυπο από την απελευθέρωση ομήρων της Χαμάς


    Η Χαμάς προχώρησε στην απελευθέρωση της πρώτης ομάδας Ισραηλινών ομήρων, το απόγευμα της Παρασκευής, με βάση τη συμφωνία με το Ισραήλ για την ολιγοήμερη παύση των εθροπραξειών στη Γάζα.

    Πρόκειται για 13 άτομα τα οποία μεταφέρθηκαν στην Αίγυπτο, όπως μεταδίδουν ισραηλινοί τηλεοπτικοί σταθμοί. Και το CNN μετέδωσε πως οι Ισραηλινοί όμηροι έχουν παραδοθεί στον Ερυθρό Σταυρό στην Αίγυπτο.

    Οι απελευθερωμένοι όμηροι είναι μια μικρή ομάδα από του περίπου 240 που κρατούνται από τη Χαμάς. Η απελευθέρωση 13 ομήρων είναι η πρώτη από τις τέσσερις φάσεις που θα γίνουν. Οι όμηροι μεταγέρθηκαν με ασθενοφόρα στον δρόμο από το Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα προς το πέρασμα της Ράφα στο Ισραήλ, όπως δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος.

    Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Χαμάς θα πρέπει να απελευθερώσει περίπου 50 ομήρους κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ημερών της εκεχειρίας με το Ισραήλ. Όλοι τους θα είναι παιδιά και γυναίκες.

    Σύμφωνα με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF), ένας κατάλογος με τα ονόματα όσων αναμένεται να απελευθερωθούν θα δίνεται στο Ισραήλ κάθε μέρα, γύρω στις 16:00 το απόγευμα. Μετά, ο στρατός θα στέλνει αξιωματικούς για να ειδοποιούν μέλη οικογενειών ομήρων αν τα αγαπημένα τους πρόσωπα θα αφεθούν ελεύθεροι ή όχι.

    Από την πλευρά του το Ισραήλ πρόκειται να απελευθερώσει 150 Παλαιστίνιους κρατούμενους για τρομοκρατικά αδικήματα, όλοι τους γυναίκες και ανήλικοι, με αντάλλαγμα τους 50 Ισραηλινούς.

    Τρεις Παλαιστίνιοι κρατούμενοι θα απελευθερώνονται από τις ισραηλινές φυλακές για κάθε έναν όμηρο, ανάμεσά τους ανήλικοι και γυναίκες.

    Νωρίτερα, η Χαμάς προχώρησε στην απελευθέρωση 12 Ταϊλανδών ομήρων.

    Παλαιστίνιος αξιωματούχος ανέφερε ότι το Ισραήλ θα απελευθερώσει 39 Παλαιστίνιους κρατούμενους, συμπεριλαμβανομένων 24 γυναικών και 15 εφήβων αγοριών, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη με αντάλλαγμα τους 13 ομήρους της Χαμάς.

    Η Αίγυπτος εμφανίστηκε έτοιμη να υποδεχθεί τους Ισραηλινούς ομήρους που θα απελευθερώσει η Χαμάς,  στο πλαίσιο συμφωνίας εκεχειρίας.

    «Οι προσπάθειες διαμεσολάβησης της Αιγύπτου απέδωσαν και οδηγούν στην απελευθέρωση 12 Ταϊλανδών ομήρων και 13 Ισραηλινών, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, που κρατά η Χαμάς», ανέφερε η υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησης.

    Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι οι όμηροι θα παραλαμβάνονται «στην περιοχή των συνόρων» και από εκεί θα μεταφέρονται στην αεροπορική βάση Χατζερίμ στο νότιο Ισραήλ. Μόλις αφεθούν ελεύθεροι, θα τους υποδεχθούν ειδικοί σε θέματα ψυχικής υγείας και θα υποβληθούν στις πρώτες ιατρικές εξετάσεις, ενώ θα τους δοθούν επίσης τηλέφωνα για να επικοινωνήσουν με τους συγγενείς τους.

    Από το Χατζερίμ, οι απελευθερωμένοι όμηροι θα μεταφερθούν σε νοσοκομεία, όπου θα επανενωθούν με μέλη της οικογένειάς τους. Οι ηλικιωμένες γυναίκες θα μεταφερθούν σε διαφορετικό νοσοκομείο από τα μικρά παιδιά.

    Διαβάστε επίσης

    ΟΗΕ: Ελπίζει ότι η ανακωχή Ισραήλ-Χαμάς θα επιτρέψει τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στο βόρειο τμήμα της Γάζας

    Βασιλάκης (Aegean): Μέρισμα το 2024, χρονιά ρεκόρ το 2023

    Κασσελάκης: Αν μου έλεγε προεκλογικά η Έφη Αχτσιόγλου «βγαίνω πρόεδρος ή φεύγω» θα έκανα πίσω



    ΣΧΟΛΙΑ