ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η είδηση που δημοσίευσε το mononews για τη Μούνα Αγιούμπ, τη λιβανέζα εκατομμυριούχο, ότι πουλήθηκε σε δημοπρασία ένα Chanel τζάκετ αντί 312 χιλιάδων ευρώ, προκάλεσε αίσθηση.
Λίγοι, ωστόσο, γνωρίζουν την ιστορία αυτής της γυναίκας, μια ιστορία σαν παραμύθι που διαβάζουν στα κορίτσια του Λιβάνου. Θα έλεγε κανείς ότι πρόκειται για τη «Σταχτοπούτα» της χώρας της καθώς η Μούνα Αγιούμπ ήταν μια φτωχή κοπέλα, μια σερβιτόρα που βρήκε το… χρυσό γοβάκι στο πρόσωπο ενός πλούσιου επιχειρηματία. Ο πρώην σύζυγός της, Νασέρ Αλ Ρασίντ, ήταν σύμβουλος του Βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Φαχντ, ο οποίος τη γνώρισε στην καφετέρια που εργαζόταν και την έκανε… πριγκίπισσα.
Ηταν πριν από 46 χρόνια περίπου όταν το νεαρό αυτό κορίτσι εργαζόταν στο Παρίσι. Εκεί τη βρήκε και την ερωτεύτηκε και την έκανε βασίλισσά του, αν και είχε τα διπλά της χρόνια. Ετσι ξεκίνησε και το ταξίδι της στον μαγικό κόσμο της μόδας και της υψηλής ραπτικής.
Μια πριγκίπισσα που εκτός από την ιστορία της Σταχτοπούτας, έχει γίνει γνωστή χάρη στη μοναδική συλλογή με πανάκριβα ρούχα διάσημων οίκων ραπτικής.
Μάλιστα, σύμφωνα με παλαιότερα ξένα δημοσιεύματα, είχε κάποια στιγμή στη συλλογή της περισσότερα από 1.500 κομμάτια υψηλής ραπτικής τα οποία κόστιζαν από 50 έως 300.000 ευρώ.
Ο θρύλος λέει ότι η Αγιούμπ δε φορά ποτέ δεύτερη φορά μια τουαλέτα και κάποια από τα φορέματά της δεν τα έχει φορέσει ποτέ, όπως και ορισμένα από τα περισσότερα από 10.000 πανάκριβα αξεσουάρ που διαθέτει.
Η 66χρονη Αγιούμπ ζει σε διάφορα μέρη του κόσμου, κυρίως στο Μονακό και απολαμβάνει τη συντροφιά διάσημων και πλούσιων, βασιλιάδων και σεϊχηδων.
Το 2019 η Αγιούμπ έγινε ξανά πρωτοσέλιδο διεθνώς καθώς είχε βγει σε δημοπρασία η μουσειακή γκαρνταρόμπα της. Εγραφαν τότε τα πρακτορεία:
Εβδομάδα δημοπρασιών η προσεχής στο Παρίσι και ο οίκος Cornette de Saint Cyr θα βγάλει στο σφυρί την μουσειακή γκαρνταρόμπα της Λιβανέζας Μούνα Αγιούμπ, προσωπικότητας του τζετ σετ και πελάτισσας της υψηλής ραπτικής του οίκου Yves Saint Laurent.
Τα σπάνια κομμάτια που υπογράφει ο Ιβ Σεν Λοράν για την πάμπλουτη πελάτισσά του εκτίθενται –με ελεύθερη είσοδο για το κοινό– στις αίθουσες του οίκου Κορνέτ ντε Σεν Σιρ από σήμερα έως την προσεχή Τετάρτη 23 Ιανουαρίου.
“Η Μούνα Αγιούμπ απέκτησε μια σημαντική συλλογή, πάντα με σκοπό να στηρίξει τη δημιουργία, την τεχνογνωσία και τους δεξιοτέχνες της υψηλής ραπτικής όπως οι κεντήστρες ή όσοι διακοσμούν τα ρούχα και τα αξεσουάρ”, υπογραμμίζει ο οίκος Κορνέτ ντε Σεν Σιρ.
Στον κόσμο της υψηλής ραπτικής, η Αγιούμπ ήταν πασίγνωστη. Επιχειρηματίας, με επιδεικτικό στιλ, ξοδεύει χωρίς όρια και είναι τακτική προσκεκλημένη του κινηματογραφικού φεστιβάλ των Καννών. Καθώς δεν φορά ποτέ το ίδιο ρούχο, με την πάροδο του χρόνου έφτιαξε μια συλλογή που θα την ζήλευαν οι μεγαλύτεροι συλλέκτες.
Η εφημερίδα Le Monde γράφει σήμερα και για τη δημοπρασία με δημιουργίες του ίδιου σχεδιαστή για την Κατρίν Ντενέβ, που θα διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη γαλλική πρωτεύουσα, αναφέροντας ότι οι δύο γκαρνταρόμπες απηχούν δύο διαφορετικές ιστορίες.
Το ναυάγιο και το στιλ
Στην ιστορία έμεινε το παρ’ ολίγον ναυάγιο με το γιοτ που έως το 2004 ήταν το μεγαλύτερο ιστιοπλοϊκό στον κόσμο και είχε ξοδέψει 17 εκατ. δολάρια για την ανακαίνισή του με επένδυση από ξύλο βελανιδιάς και χειροποίητα έπιπλα, στην Κορσική το «Φώκαια» χτύπησε σε ένα βράχο.
Η Αγιούμπ απέδειξε και στη δύσκολη αυτή στιγμή γιατί είναι fashion icon αφού μπήκε για να γλιτώσει σε μία βάρκα παίρνοντας μαζί της… μία τουαλέτα Jean Paul Gaultier ώστε να δείχνει αρκετά σικ όταν τη σώσουν, και μία τσάντα Louis Vuitton, που περιείχε κοσμήματα αξίας 9.6 εκατ. δολαρίων.
Η βάρκα αναποδογύρισε και η Αγιούμπ βρέθηκε, ξαφνικά, στα παγωμένα νερά. Είδε την τσάντα της να επιπλέει λίγα μέτρα πιο μακριά και τότε δήλωσε ότι θα βουτούσε ακόμη και στον πάτο του ωκεανού για να την βρει.
Το πλοίο «Φώκαια αγοράστηκε πριν από τον Γάλλο επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί που τότε αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά και δικαστικά προβλήματα.
Οι φήμες λένε ότι η Αγιούμπ πλήρωσε για να το αγοράσει πουλώντας το δαχτυλίδι με το κίτρινο διαμάντι 112 καρατίων και ένα πανάκριβο κολιέ Bulgari, δώρα του πρώην 2ου συζύγου της, του δισεκατομμυριούχου Σαουδάραβα επιχειρηματία Amir Al-Tharik. H Αγιούμπ ακόμη και σήμερα είναι από τις πλουσιότερες γυναίκες του κόσμου, διαθέτει άλλωστε πολλά πανάκριβα ακίνητα, ενώ ασχολήθηκε και με τη συγγραφή βιβλίου.
Στο βιβλίο της «Είκοσι χρόνια σιωπής» έγραψε την αυτοβιογραφία της, τα δύσκολα παιδικά της χρόνια και το πέρασμα από τη φτώχεια στο παραμύθι. Τα πρώτα χρόνια της ζωής της, ωστόσο, ήταν δραματικά αφού η κοινωνία ήταν κλειστή και άκρως περιοριστική για τις γυναίκες με την Αγιούμπ να φτάνει ακόμη και σε απόπειρα αυτοκτονίας.
Στην παρουσίαση του βιβλίου αυτού αναφέρονται τα εξής:
«Για τη Δύση η Μούνα Αγιούμπ είναι η όμορφη δισεκατομμυριούχος που αγόρασε το ιστιοφόρο «Φώκαια» και απόκτησε μια από τις πιο εκλεκτές συλλογές ρούχων υψηλής ραπτικής στον κόσμο. Στη Σαουδική Αραβία, αλλά και στον Λίβανο της νεότητάς της, θεωρήθηκε μια γυναίκα ανυπάκουη και αναξιοπρεπής, ενώ διέτρεξε μεγάλους κινδύνους από τότε που έπαψε να καλύπτει το πρόσωπό της.
Η Μούνα Αγιούμπ έγραψε αυτό το βιβλίο για τα πέντε παιδιά της, ώστε να αποκαταστήσει την αλήθεια, να διασώσει την τιμή της στα μάτια τους και να τους θυμίσει πως τα αγαπάει όσο τίποτα στον κόσμο· περισσότερο από την περιουσία της, καθώς τα χρήματα δε θα μπορούσαν ποτέ να την κάνουν να ξεχάσει τα βάσανα και τις ταπεινώσεις που υπέστη.
Αυτή η αυτοβιογραφία εξιστορεί δίχως αυταρέσκεια μια εξαιρετική περιπέτεια, όπου ο έρωτας πνίγεται από τις απαγορεύσεις του σκοταδισμού μιας οπισθοδρομικής κοινωνίας, όπου το χιούμορ σώζει από την απελπισία, όπου το εμπορικό δαιμόνιο παρέχει τη δυνατότητα της απόδρασης.
Η Μούνα Αγιούμπ, ένα πρόσωπο έξω από τα καθιερωμένα, όπως ακριβώς το ιστιοφόρο των ονείρων της με τα τέσσερα κατάρτια, αρμενίζει με θάρρος, κόντρα σε ανέμους και παλίρροιες, προς τους ορίζοντες της ανεξαρτησίας».
Διαβάστε επίσης:
Μούνα Αγιούμπ: Το Chanel της πρώην σερβιτόρας πουλήθηκε… 312.000 ευρώ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Το σαφάρι των 35 τρισ. – Γιατί οι επενδυτές δεν φοβούνται την Ελλάδα
- Πανικός στις Μαρίνες από τους ελέγχους σε θαλαμηγούς: Ανασφάλιστος ακόμη και ο πλοίαρχος σε πολυτελές σκάφος εφοπλιστή!
- Κερδισμένο το Airbnb στην Ελλάδα από την επιμήκυνση της σεζόν
- Novo Nordisk: Ο «βασιλιάς» στην αγορά της απώλειας βάρους χάνει το θρόνο του;