ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα των τραπεζών, οι οποίες επισημαίνουν πως πρακτικά κανένας τραπεζικός δεν θα ρισκάρει να βάλει την υπογραφή του σε μία αναδιάρθρωση “κόκκινου” δανείου, αν δεν καλύπτεται νομικά για τη διαγραφή μέρους της οφειλής και μπορεί να βρεθεί στο μέλλον υπόλογος για αυτήν τη διαγραφή. Αυτό φυσικά σημαίνει πως χωρίς το ακαταδίωκτο θα ήταν ανέφικτο να επιτευχθούν οι στόχοι για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών, κάτι που οι επικεφαλής των τραπεζών διαμηνύουν με κάθε τρόπο στην κυβέρνηση, έχοντας και τη στήριξη των θεσμών, οι οποίοι βρίσκουν λογικό το αίτημά τους. Μάλιστα, προς την κατεύθυνση αυτή ασκούσε έντονες πιέσεις εδώ και μήνες η Ευρωπαϊκή Τράπεζα, ενώ στο θέμα είχε αναφερθεί και η επικεφαλής του SSM, Daniele Nouy, κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα πριν από λίγους μήνες.
Αυτό που προκύπτει τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr, είναι ότι η θέσπιση του ακαταδίωκτου έχει μπει στην τελική ευθεία, με τη σχετική διάταξη να είναι σχεδόν έτοιμη προς κατάθεση στη Βουλή, όπου αναμένεται να ψηφιστεί στις αρχές Μαΐου. Στη διάταξη αυτή αναμένεται να λαμβάνεται υπόψη και η θέση των τραπεζών, η οποία εκφράστηκε στην πρόσφατη συνάντηση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Έτσι, το ακαταδίωκτο πιθανότατα θα επεκτείνεται, εκτός από τις αναδιαρθρώσεις δανείων, και στις μεταβιβάσεις χαρτοφυλακίων δανείων σε funds, αλλά και στις πτωχεύσεις επιχειρήσεων, όπως ζητούν οι τραπεζίτες, προκειμένου να είναι πλήρης η νομική κάλυψη των τραπεζικών στελεχών (που σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες θα περιλαμβάνει και ποινική και αστική ευθύνη) και αποτελεσματικότερη η αντιμετώπιση του προβλήματος.
Μοναδική προϋπόθεση για τη χορήγηση του ακαταδίωκτου στα στελέχη των τραπεζών που θα χειρίζονται τέτοιες υποθέσεις, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα για το περιεχόμενο της διάταξης, θα είναι να υπάρχει επαρκώς αιτιολογημένη απόφαση των αρμόδιων επιτροπών κάθε τράπεζας που να κρίνει ότι είναι αδύνατο να εισπραχθεί το σύνολο της οφειλής, και οι όποιες ενέργειες των τραπεζικών να αποσκοπούν στην είσπραξη μέρους έστω της απαίτησης ή, στην περίπτωση των επιχειρηματικών δανείων, στη συνέχιση της δραστηριότητας της επιχείρησης, ώστε να υπάρχει προοπτική για την είσπραξη μέρους της απαίτησης στο μέλλον.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Όλα έτοιμα για τη μεγάλη μάχη απόκτησης του ΔΟΛ. Οι μνηστήρες, οι καραμπόλες και ο Φώτης Μπόμπολας
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Στοιχεία – σοκ από τη Eurostat: Ανοίγει και άλλο η μισθολογική ψαλίδα δημόσιου-ιδιωτικού τομέα
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Η μεγάλη διαμάχη Παρασκευαιδη-Ιωάννου (JP AVAX) και όλη η αλήθεια για τον Σαββίδη και τον Μπόμπολα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία για εκεχειρία στον Λίβανο»
- ΒΙΑΝΕΞ και UBITECH στον δρόμο της Παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης στη Φαρμακευτική Βιομηχανία
- Πετρέλαιο: Βουτιά για τις τιμές καθώς η συμφωνία εκεχειρίας Ισραήλ-Λιβάνου πλησιάζει
- Νίκος Ανδρουλάκης: «Κανείς δεν κατάφερε να αντικαταστήσει το ΠΑΣΟΚ»