Ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι κάτι σαν το «Ιερό Δισκοπότηρο» της αρχαιολογίας. Οποιος το βρει θα μείνει στην ιστορία. Πόσες και πόσες φορές δεν «ανακαλύφθηκε» ο τάφος του μεγάλου στρατηλάτη; Ολοι θυμόμαστε τον πανικό που είχε προκαλέσει η ανακάλυψη του Τάφου της Αμφίπολης και για μήνες περιμέναμε με κομμένη την ανάσα αν θα είναι ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Τώρα μια νέα θεωρία για την τοποθεσία που βρίσκεται όχι η τελευταία κατοικία του αλλά ο ναός του, έρχεται από το… μακρινό Ιράκ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, ο ναός των Σουμέριων στην αρχαία πόλη Girsu, στη σύγχρονη πόλη Tello του Ιράκ, ήταν αφιερωμένος στον Μέγα Αλέξανδρο.

1

Ο αρχαίος αυτός ιρακινός ναός, ηλικίας 4.000 ετών, δείχνει ότι ο Μέγας Αλέξανδρος είχε πιστούς στην συγκεκριμένη περιοχή που τον λατρευόταν ως «θεϊκή φιγούρα».

Οι επιστήμονες είχαν προβληματιστεί με την ανακάλυψη ελληνικών επιγραφών και αρχαίων ελληνικών νομισμάτων στον χώρο ανασκαφής του ναού.

Οι αρχαιολόγοι του Βρετανικού Μουσείου εκτιμούν ότι ο ναός του Μεγάλου Αλεξάνδρου ιδρύθηκε στην Girsu, πιθανώς από τον ίδιο τον Έλληνα στρατηλάτη.

Η Girsu ήταν μια πόλη των Σουμερίων, ενός από τους πρώτους γνωστούς πολιτισμούς στην ιστορική περιοχή της νότιας Μεσοποταμίας.

Οι αρχαιολόγοι υποψιάζονταν ότι υπήρχε ελληνική «κατασκευή» στην αρχαία Girsu, όταν ξεκίνησαν οι ανασκαφές τον 19ο αιώνα. Ωστόσο, η μόνη απόδειξη ήταν μια μυστηριώδης πλάκα, η οποία έγραφε στα ελληνικά και στα αραμαϊκά τη φράση: «Adad-nadin-aḫḫe», δηλαδή «δωρητής των δύο αδελφών».

Αυτό που προβλημάτιζε στους ερευνητές ήταν ότι ο ναός είχε εγκαταλειφθεί το 1750 π.Χ., περισσότερα από 1.000 χρόνια πριν καν γεννηθεί ο Μέγας Αλέξανδρος.

Ο αρχαιολόγος του Βρετανικού Μουσείου Dr Sebastien Rey πιστεύει ότι οι Έλληνες είχαν ιδρύσει τον δικό τους ναό στον αρχαίο χώρο, μάλλον για να δηλώσουν τη θεότητα του Αλέξανδρου.

«Είναι πραγματικά συγκλονιστικό. Οι ανακαλύψεις μας τοποθετούν τον μετέπειτα ναό την περίοδο που ο Μέγας Αλέξανδρος ζούσε. Βρήκαμε αρχαίες προσφορές, τα είδη των προσφορών που έκαναν οι αρχαίοι Έλληνες μετά από μια μάχη, όπως πχ φιγούρες αλόγων,  στρατιωτών και ιππέων» είπε ο Δρ Ρέι.

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν ασημένια νομίσματα δίπλα σε ένα βωμό με προσφορές που συνήθως βρίσκονταν σε αρχαίους ελληνικούς ναούς. Οι προσφορές περιλάμβαναν ιππείς από τερακότα που έμοιαζαν πολύ με την προσωπική φρουρά του νεαρού στρατηλάτη. Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι ο χώρος χρησιμοποιήθηκε ως τόπος λατρείας από τις άνδρες και την συνοδεία του Μέγα Αλεξάνδρου.

Διαβάστε επίσης:

Ένας Μέγας Αλέξανδρος αναδύθηκε από ανασκαφές στην Τουρκία
Από εδώ ξεκίνησε ο Μέγας Αλέξανδρος την εκστρατεία στην Ανατολή
Μέγας Αλέξανδρος: Ο άνθρωπος, ο ηγέτης, το μυθικό είδωλο – Έκθεση στο Λονδίνο