• Μετοχές

    Χρηματιστήριο: Γιατί καλπάζει η μετοχή της Coca Cola

    O Zoran Bogdanovic, CEO της Coca-Cola HBC

    O Zoran Bogdanovic, CEO της Coca-Cola HBC


    Υποτιμημένη θεωρεί η διοίκηση της Coca Cola την τιμή της μετοχής και προβαίνει σε επαναγορά ιδίων μετοχών εντός διετίας.

    Η μετοχή ενισχύεται την Τρίτη με άνοδο πάνω από 4%, επιστρέφοντας πάνω από τα 25 ευρώ για πρώτη φορά μετά από περίπου 45 μέρες, με την κεφαλαιοποίησή της στα 9,36 δισ. ευρώ. Από την κίνηση αυτή, του buyback δηλαδή, στόχος είναι να γυρίσουν στους μετόχους περί τα 400 εκατ. ευρώ.

    Η Coca Cola, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της αργά το βράδυ προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς παραμένει, όπως λέει, προσηλωμένη στην πειθαρχημένη προσέγγισή της για την κατανομή των κεφαλαίων που οδηγεί στην αξία των μετόχων.

    Το πλαίσιο, δε, κατανομής κεφαλαίων ακολουθεί σαφείς προτεραιότητες:

    1. Οργανική επένδυση στον όμιλο για την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων οικονομικών στόχων – κεφαλαιουχικές δαπάνες ως ποσοστό των καθαρών εσόδων από πωλήσεις στην περιοχή 6,5%-7,5% ετησίως.

    2. Καταβολή προοδευτικού μερίσματος – στοχεύοντας σε πληρωμή 40-50% των κερδών ανά μετοχή

    3. Στρατηγικές συγχωνεύσεις και εξαγορές

    4. Πρόσθετες επιστροφές κεφαλαίου

    Έχοντας υπόψη αυτές τις προτεραιότητες, το Διοικητικό Συμβούλιο πιστεύει ότι η τρέχουσα τιμή της μετοχής υποτιμά τις μελλοντικές ευκαιρίες ανάπτυξης.

    Επομένως, ο παρών χρόνος είναι ευκαιρία να μειώσει τον αριθμό των μετοχών σε κυκλοφορία, ενώ θα συνεχίσει να επενδύει στην επιχείρηση.

    Ως αποτέλεσμα, η CCH ανακοινώνει την πρόθεσή της να επιστρέψει έως και 400 εκατ. ευρώ στους μετόχους μέσω εφάπαξ προγράμματος επαναγοράς μετοχών που ξεκινά στις 21 Νοεμβρίου 2023 (σήμερα) και θα συνεχιστεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025, με την επιφύλαξη των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά.

    Διαβάστε επίσης:

    J.P. Morgan για ΔΕΗ: Τι σημαίνει η ενσωμάτωση της ENEL Romania – Νέα αύξηση στην τιμή στόχο στα €15

    Coca Cola: Ξεκίνησε το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών 400 εκατ. ευρώ 

    Οι 5 λόγοι που «ξεκλειδώνουν» την αναβάθμιση από την Fitch



    ΣΧΟΛΙΑ