ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Ισχυρός μαγνήτης και για την επιχειρηματική ελίτ του τόπου έγινε το placement του 22% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας.
Το placement της Εθνικής εξελίχθηκε ως ένα από τα πλέον επιτυχημένα της τελευταίας δεκαετίας, στον τομέα των τραπεζικών ιδιωτικοποιήσεων σε όλη την Ευρώπη.
Λαμβάνοντας υπόψη το πολύ χαμηλό discount (-2,57% από το άνω άκρο της τιμής διάθεσης των μετοχών), όπως επίσης και την εντυπωσιακή ζήτηση, που έφτασε να είναι 8πλάσια της συνολικής προσφοράς, η οποία και απορρόφησε κεφάλαια 1,067 δισ. ευρώ. Καθώς η τιμή παραχώρησης ανά μετοχή διαμορφώθηκε στα 5,30 ευρώ. Ενώ το οριοθετημένο εύρος διάθεσης ήταν ανάμεσα στα 5 και 5,44 ευρώ.
Εξαιρετικά σημαντική ήταν και η ζήτηση που εκφράστηκε… επί ελληνικού εδάφους. Με αποτέλεσμα να υπάρξει διεύρυνση της εγχώριας προσφοράς, από το 15% στο 20% του μετοχικού «πακέτου» που διατέθηκε.
Έτσι, οι 7.247 ιδιώτες Έλληνες και οι 89 ειδικοί επενδυτές, έλαβαν 40.247.467 μετοχές της Εθνικής, τοποθετώντας κεφάλαια 213,3 εκατ. ευρώ.
Η αναλογικά μεγαλύτερη κατανομή στο ελληνικό στοιχείο, έναντι αυτού των ξένων, ανάγεται στην επιδίωξη να διατηρήσει η τράπεζα το «εθνικό της χρώμα» στο μετοχολόγιό της.
Προς αυτήν την κατεύθυνση άλλωστε… συστρατεύτηκαν και αρκετοί από τους επιφανέστερους εκπροσώπους της επιχειρηματικής ζωής της χώρας. Με την παρουσία τους στο εγχώριο σκέλος της δημοσίας προσφοράς να δίνει μια ξεχωριστή διάσταση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπολογίζονται στους 50 οι Έλληνες επιχειρηματίες, εφοπλιστές και Family Funds, που έλαβαν μετοχές της Εθνικής. Αξίας άνω των 200.000 ευρώ για τον καθένα από αυτούς.
Κατά κύριο λόγο η συμμετοχή τους εκφράστηκε μέσω εταιρειών και σχημάτων διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας, ενώ υπήρξαν και τοποθετήσεις ως φυσικά πρόσωπα.
Ηχηρά ονόματα έλαβαν θέση στην Εθνική Τράπεζα
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάμεσα στους εκπροσώπους της επιχειρηματικής ελίτ που απέκτησαν μετοχές της Εθνικής από το ελληνικό βιβλίο της προσφοράς, συγκαταλέγονται και οι: Ευάγγελος Μυτιληναίος, Γιώργος Περιστέρης, Ευτύχης Βασιλάκης, Κωστής και Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, Γιάννης Στασινόπουλος, Δημήτρης Κοπελούζος, Πάνος Γερμανός, Θόδωρος Φέσσας, Γιάννης Αλαφούζος, Βασίλης Κάτσος, Γιώργος Μουνδρέας, Γιώργος Αποστολόπουλος, Κυριάκος Σαράντης, Γιώργος και Παναγιώτης Αγγελόπουλος (της Αrcadia ναυτιλιακής), Πάρης Δράγνης (της Golden Yachts) Θόδωρος Τρύφων (της Elpen) και Γιάννης Μίχος (της Epsilon Net).
Σε ό,τι αφορά το κομμάτι των ιδιωτών Ελλήνων επενδυτών διατέθηκαν μετοχές αξίας 128 εκατ. ευρώ. Ενώ η ζήτηση από την πλευρά τους ήταν κατά 1,72 φορές παραπάνω από την προσφορά.
Στους ειδικούς επενδυτές παραχωρήθηκαν μετοχές αξίας 85,3 εκατ. ευρώ, με τη δική τους ζήτηση να υπερβαίνει την προσφορά κατά 2,84 φορές.
Συντονισμένη επιτυχία εντός και εκτός συνόρων
Η από κάθε άποψη επιτυχημένη προσφορά στην Ελλάδα, που έφτασε να κινητοποιήσει επενδυτικά κεφάλαια της τάξεως των 475 εκατ. ευρώ, ήρθε να πιστοποιήσει με τον πλέον παραστατικό τρόπο και τη μεθοδική δουλειά που έγινε από τους δυο συντονιστές και Κύριους Αναδόχους. Δηλαδή την Euroxx Χρηματιστηριακή (που ενήργησε και ως Σύμβουλος της Ελληνικής Δημόσιας Προσφοράς) και την Εθνική Χρηματιστηριακή.
Αν και το χρονικό πλαίσιο της προεργασίας ήταν πολύ στενό, εν τούτοις ο αεικίνητος Τζουζέππε Τζιάνο, Πρόεδρος της Euroxx, και ο ιδιαίτερα αποτελεσματικός Βασίλης Καραμούζης, Γενικός Διευθυντής εταιρικής και επενδυτικής τραπεζικής στην Εθνική, συνέβαλαν καθοριστικά στο να έρθει η επιτυχία.
Εκ των πραγμάτων και με βάση την «αρχιτεκτονική» της προσφοράς, οι ξένοι επενδυτές αποτέλεσαν το… βαρύ πυροβολικό στην όλη διαδικασία.
Με την J.P. Morgan να ενεργεί ως επικεφαλής παγκόσμιος συντονιστής για την διεθνή προσφορά. Και τον αθόρυβο, αλλά εξαιρετικά έμπειρο Στέλιο Παπαδόπουλο, που έχει υπό την εποπτεία του την ελληνική αγορά, να φέρνει σε πέρας ένα πολυσύνθετο και αυξημένων απαιτήσεων έργο.
Καθώς για πρώτη φορά δοκιμάστηκε στην πράξη το νέο νομοθετικό πλαίσιο για placement μετοχών, από το χαρτοφυλάκιο συμμετοχών του Τ.Χ.Σ.
Το παζλ της κατανομής και τα ονόματα των ισχυρών ξένων
Σε διεθνή fund παραχωρήθηκαν 160.989.867 μετοχές της Εθνικής, συνολικής αξίας 853,2 εκατ. ευρώ. Τη στιγμή κατά την οποία η ζήτηση για μετοχές έφτασε να είναι 9,5 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με τον αριθμό εκείνων που διατέθηκαν.
Οι πληροφορίες λένε ότι τα fund που βρέθηκαν στο «πάνω ράφι» της κατανομής πήραν κατά μέσο όρο μετοχές, αξίας 50 εκατ. ευρώ το κάθε ένα. Γεγονός που μεταφράζεται σε μια ποσοστιαία συμμετοχή περίπου 1% ανά περίπτωση.
Στους μεγάλους διεθνείς «παίκτες» που μπήκαν στην Εθνική συγκαταλέγονται οι: BlackRock (μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο με «δύναμη πυρός» 9,4 τρισ. δολαρίων) Fidelity, Capital Group, Allianz, Norges Pension fund (κρατικό συνταξιοδοτικό ταμείο της Νορβηγίας) Wellington, GIC (κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σιγκαπούρης) Lazard, RWC Partners και η ολλανδική Robeco.
Πέραν αυτών στη διεθνή προσφορά μετείχαν επίσης και τα fund των Schroders, Millennium, Citadel, Balyasny και Helicon.
Για την κατανομή των μετοχών στα διεθνή χαρτοφυλάκια, ο συνολικός αριθμός των οποίων άγγιξε τα 150, μέτρησαν πρωτίστως τα ποιοτικά κριτήρια και ειδικά εκείνο που αφορά τον μακροπρόθεσμο ορίζοντα στη διακράτηση των μετοχικών τους θέσεων.
Παράλληλα, θετικά αξιολογήθηκε και το γεγονός, ότι αρκετά από τα fund της πρώτης δεκάδας (αλλά και κάποια άλλα) είναι ήδη μέτοχοι της Εθνικής. Στην οποία τα μεγαλύτερα ποσοστά συμμετοχής κατέχουν η Fidelity και η BlackRock.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες η κατανομή των μετοχών είχε σύνθετο και όχι ακραιφνώς αναλογικό χαρακτήρα.
Έτσι, για κάποια από τα fund η ζήτηση ικανοποιήθηκε σε μεγαλύτερο βαθμό και για πολλά άλλα σε πολύ μικρότερο. Από 10% και κάτω, σε σχέση με τα κεφάλαια των προσφορών τους. Δεν έλλειψαν μάλιστα και περιπτώσεις διεθνών «παικτών» που έμειναν εκτός νυμφώνος.
Έμειναν… διψασμένοι για μετοχές
Εκείνο πάντως που προκύπτει ως γενική εικόνα είναι ότι οι διαχειριστές των διεθνών χαρτοφυλακίων «έμειναν διψασμένοι» για μετοχές της Εθνικής. Και για τον λόγο αυτό ορισμένοι φρόντισαν να καλύψουν το «κενό» της ζήτησης, με απευθείας τοποθετήσεις μέσα από την χρηματιστηριακή αγορά.
Πλέον η μετοχή της Εθνικής έχει αναρριχηθεί στα 6,12 ευρώ, με αποτέλεσμα να βρίσκεται 15,5% πάνω από τη τιμή διάθεσης στη διαδικασία του placement.
Η σημερινή συνεδρίαση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ακόμη μεγαλύτερο η αυριανή, όταν και οι μετοχές θα είναι διαθέσιμες σε όσους μετείχαν στη δημόσια προσφορά.
Το κρίσιμο τεστ αφορά το αν και κατά πόσο οι αγοραστές θα συνεχίσουν να έχουν το πάνω χέρι έναντι των πωλητών, που επιζητούν να «κλειδώσουν» βραχυπρόθεσμα κέρδη.
Το χρηματιστηριακό άλμα των τραπεζικών μετοχών
Επί της ουσίας η πρόσφατη αλλαγή πλεύσης για τις τραπεζικές μετοχές σηματοδοτήθηκε από την αυτόκλητη προσφορά της ιταλικής UniCredit για να αποκτήσει το 8,98% της Alpha Bank, από το χαρτοφυλάκιο του Τ.Χ.Σ. Όπερ και εγένετο.
Στο διάστημα από τις 20 Οκτωβρίου έως και τις 17 Νοεμβρίου ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών έχει ενισχυθεί κατά 12,39%. Υπεραποδίδοντας έναντι του Γενικού Δείκτη, που κερδίζει 6,42% στις 20 τελευταίες συνεδριάσεις.
Στο ίδιο αυτό διάστημα η μετοχή της Alpha Bank έχει καταγράψει άνοδο 19,3%. Ακολουθούμενη από την Εθνική που ενισχύεται κατά 11,9%, την Πειραιώς που είναι 10,1% ψηλότερα και τη Eurobank κερδίζει 9,2%. Της οποίας όμως η μετοχή κατέγραψε την Παρασκευή νέο υψηλό έτους.
Το ισχυρότατο επενδυτικό ενδιαφέρον που προσέλκυσε η Εθνική, αλλά και η γενικότερη θετική εικόνα που έχει προκύψει για τις τράπεζες, δείχνει την αναβάθμιση των προοπτικών τους στα…μάτια των ισχυρών ξένων διαχειριστών. Οι οποίοι αγοράζουν τράπεζες, αγοράζοντας ταυτόχρονα και το αναπτυξιακό story της ελληνικής οικονομίας, που διαθέτει πλέον και επενδυτική βαθμίδα.
Αυξημένη επίδραση της Εθνικής στους Δείκτες
Ειδικά σε ό,τι αφορά την Εθνική, η παραχώρηση του 22% από το Τ.Χ.Σ απομείωσε τη συμμετοχή του Ταμείου στο 18,39%.
Οι μετοχές που πήγαν στη διεθνή προσφορά αντιπροσωπεύουν το 17,6% της τράπεζας εν συνόλω, ενώ στο 4,4% είναι η θέση των Ελλήνων.
Λόγω της διεύρυνσης free float, θα αυξηθεί (από την Τετάρτη) και ο συντελεστής στάθμισης της Εθνικής στον Γενικό Δείκτη. Από το τρέχον 5,3% στα επίπεδα του 6,9% όπως δείχνει η τρέχουσα προβολή των στοιχείων κεφαλαιοποίησης και αυξημένης διασποράς μετοχών.
Η Εθνική θα έχει τη μεγαλύτερη βαρύτητα από τις συστημικές τράπεζες και τον δεύτερο μεγαλύτερο βαθμό επιδραστικότητας στην πορεία του Γενικού Δείκτη, μετά την Coca Cola.
Επιπρόσθετα θα αναβαθμιστεί και ο συντελεστής στάθμισης της Εθνικής στον δείκτη ETSE/Large Cap των 25 μεγαλύτερων εταιρειών. Φτάνοντας στα επίπεδα του 11,9% που της δίνει τη μεγαλύτερη επιρροή, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τη Eurobank.
Διαβάστε επίσης:
Διεθνείς οίκοι: Ανανεώνουν την «ψήφο εμπιστοσύνης» στο ελληνικό χρηματιστήριο και τις τράπεζες
Ποιοι αγόραζαν, ποιοι πουλούσαν μετοχές της Εθνικής – Όλο το παρασκήνιο
Τράπεζες: Νέα δεδομένα μετά την εντυπωσιακή συμμετοχή μεγάλων οίκων στο placement της Εθνικής
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σταϊκούρας: Ο αυτοκινητόδρομος Ιωάννινα – Κακαβιά θα συμβάλλει στην περιφερειακή και την εθνική ανάπτυξη
- Σε νέους ιδιοκτήτες από σήμερα τα ακίνητα της «Αλλατίνη» και της «Μαλαματίνα»
- Νάιτζελ Φάρατζ: Βρίσκεται σε «διαπραγματεύσεις» με τον Έλον Μασκ για τη χρηματοδότηση του κόμματός του
- «2017 – 2024: Τετραγωνίζοντας τους ΚΥΚΛΟΥΣ», ένα καινοτόμο concept δικτύωσης για ανώτερα στελέχη εταιρειών