Νέα βελτίωση οικονομικών επιδόσεων προσδοκά για το 2024 η Cenergy, βασιζόμενη στο πολύ υψηλότερο ανεκτέλεστο υπόλοιπο των συμβάσεών της, αλλά και στην ιδιαίτερα ισχυρή διεθνή ζήτηση για τα καλωδιακά προϊόντα.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου Αλέξανδρος Μπένος προς τους αναλυτές:

1

  • Για φέτος, εκτιμάται κύκλος εργασιών αυξημένος σε σχέση με πέρυσι παρά την κάμψη των τιμών και προσαρμοσμένο (adj) EBITDA (χωρίς τις λογιστικές επιπτώσεις των μετάλλων στα αποθέματα) μεταξύ των 190 και των 200 εκατ. ευρώ. Για το 2024 οι πρώτες εκτιμήσεις -και εφ’ όσον δεν υπάρξει κάποιος αστάθμητος παράγοντας- αναφέρονται σε μια επίδοση κοντά στα 240 με 250 εκατ. ευρώ. Αυτό οφείλεται τόσο στο αυξημένο ανεκτέλεστο υπόλοιπο υπογεγραμμένων συμβάσεων (από ένα δισ. στο τέλος του 2021, στα δύο δισ. στο τέλος του 2022 και στα τρία δισ. στο εννεάμηνο του 2023, με σημαντικές συμβάσεις να έχουν αναληφθεί και κατά το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2023), όσο και στην ισχυρή διεθνή ζήτηση για τα καλωδιακά προϊόντα.
  • Οι επενδύσεις του ομίλου αναμένεται φέτος να κυμανθούν γύρω στα 100 εκατ. ευρώ, ενώ σε ανάλογο ποσό προβλέπεται να διαμορφωθούν και το 2024. Η αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας στη μονάδα παραγωγής υποβρύχιων καλωδίων στον Κόρινθο προβλέπεται στις αρχές του 2025.
  • Ο καθαρός δανεισμός της Cenergy εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στο τέλος της φετινής χρονιάς γύρω στα 500 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση θα ήθελε να μειωθεί περαιτέρω το ποσό αυτό μέσα στο 2024, πλην όμως οι επενδύσεις της επόμενης χρονιάς θα κυμανθούν γύρω στα εκατό εκατ. ευρώ, ενώ η αύξηση του όγκου των εργασιών επηρεάζει και το κεφάλαιο κίνησης. Σε κάθε περίπτωση, ο δείκτης καθαρού χρέους προς προσαρμοσμένο EBITDA διαμορφώνεται σε καλά επίπεδα (ιδίως αν το 2024 αυξηθούν τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων).
  • Αν και δεν υπάρχει κάποια απόφαση για το μέρισμα που θα διανεμηθεί στους μετόχους το 2024 (από τα κέρδη της τρέχουσας χρήσης) εκτιμάται ότι αυτό θα είναι υψηλότερο του φετινού, το οποίο είχε διαμορφωθεί στο 0,05 ευρώ ανά μετοχή.
  • Σε ότι αφορά την σχεδιαζόμενη επένδυση της θυγατρικής Σωληνουργεία Κορίνθου στη Μαγνησία (Αλμυρός) που αφορά την κατασκευή βάσεων για θαλάσσια αιολικά πάρκα, η εισηγμένη διαθέτει τους χώρους και την τεχνογνωσία, πλην όμως αναμένει να ξεκαθαρίσει το θεσμικό τοπίο προκειμένου να αποφασίσει για το αν τελικά θα προχωρήσει το project. «Είναι υπερβολικά ενωρίς να πούμε κάτι τώρα. Μεγαλύτερη ορατότητα ίσως υπάρξει μέσα στο 2024» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης

Δ. Θανόπουλος: Το σούπερ μάρκετ με τις «χρυσές» αποδόσεις

Τηλεπικοινωνίες: Πώς τα ψηφιακά έργα «καθορίζουν» τα συνολικά έσοδα των παρόχων

OpenAI: Το ΔΣ καθαίρεσε τον CEO Σαμ Άλτμαν