Μεγάλα έσοδα που αποφέρουν στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους τα έργα τεχνολογίας και ICT, κάτι που αποτυπώνεται και στα αποτελέσματα 9μηνουν του ΟΤΕ και εξαμήνου της Vodafone που ανακοινώθηκαν πριν από λίγες ημέρες.

Το μεγάλο στοίχημα στην Ελλάδα είναι πλέον ο ψηφιακός μετασχηματισμός και οι μεγάλοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι εκτός από τις επενδύσεις άνω των 5 δισ. που έχουν προαναγγείλει για οπτικές ίνες και δίκτυα 5G, βρίσκουν στα έργα πληροφορικής τη…κότα με τα χρυσά αυγά.

1

Ο ΟΤΕ, παρά τη δύσκολη περίοδο των δύο εκλογικών αναμετρήσεων, συνεχίζει να παίρνει μεγάλα έργα του δημοσίου και όχι μόνο, γεγονός που θα αποτελέσει σημαντική «ένεση» στα έσοδά του.

Όπως δείχνουν τα αποτελέσματα 9μηνου που δημοσίευσε πριν από μία εβδομάδα, τα λοιπά έσοδα, μέσα στα οποία συμπεριλαμβάνονται κατά κύριο λόγο τα έσοδα από έργα ICT ανήλθαν στα 164 εκατ., αυξημένα κατά 2,04% σε σύγκριση με το β’ τρίμηνο, όταν και ανήλθαν στα 161,7 εκατ. ευερώ.

Ωστόσο σε ετήσια βάση, τα έσοδα από τον κλάδο ήταν μειωμένα κατά 4,8%, με τον πρόεδρο και CEO του ΟΤΕ κ. Μιχάλη Τσαμάζ, να τονίζει ότι αυτό συνέβη λόγω του δύσκολου καλοκαιριού και των δύο κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων.

Παρά αυτή τη μείωση όμως, τα έργα ICT εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικό όπλο στη φαρέτρα του ομίλου ενώ θα συνεχίσει και αυτός, όπως και οι άλλοι δύο μεγάλοι πάροχοι, να κυνηγούν τα μεγάλα έργα του δημοσίου, τα οποία χρηματοδοτούνται και από το Ταμείο Ανάκαμψης.

H Vodafone από την άλλη, ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες κύκλο εργασιών στα 478 εκατ. ευρώ για την περίοδο Απρίλιος-Σεπτέμβριος, ο οποίος καθοδηγήθηκε κυρίως από τα ψηφιακά έργα αλλά και το mobile data.

Τα έργα του ΟΤΕ

Πρόσφατα ο ΟΤΕ ανακηρύχθηκε προσωρινός ανάδοχος για το έργο των Ηλεκτρονικών Φακέλων Υγείας, αξίας 46 εκατ. ευρώ, ενώ στις αρχές Οκτωβρίου μπήκαν οι τελικές υπογραφές για το ψηφιακό μετασχηματισμό του ΕΟΠΠΥ αξίας 47 εκατ. ευρώ, έργο που θα τρέξει μαζί με Unisystems και Netcompany-Intrasoft.

Επίσης έχει ανακηρυχθεί ανάδοχος σε δύο έργα συνολικού προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ, που αφορά την ψηφιοποίηση αρχείων του υπ. Μετανάστευσης (αξίας 10 εκατ. ευρώ) και του υπ. Ναυτιλίας αξίας (5 εκατ. ευρώ).

Στις αρχές του χρόνου κατακυρώθηκε στον ΟΤΕ το μεγάλο project για τα cloud services, συνολικού προϋπολογισμού 117 εκατ. ευρώ, ενώ μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, μπήκαν οι τελικές υπογραφές σε συμβάσεις για το CRM, αξίας 66 εκατ. ευρώ, του οποίου την υλοποίηση έχει αναλάβει σε κοινοπραξία με την UniSystems του ομίλου Quest . Επιπλέον σε φάση υλοποίησης είναι και το έργο Big Data αξίας 18 εκατ. ευρώ, το οποίο θα τρέξει μαζί με την Real Consulting του Νίκου Βαρδινογιάννη.

Vodafone: Πάνω από 300 εκατ. ευρώ οι αναθέσεις δημοσίων έργων

Η Vodafone Ελλάδας, μπορεί να είχε μικρή μείωση του τζίρου το εξάμηνο, ωστόσο στα έργα ICT έχει πάρει τα…πάνω της.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρείας, οι αναθέσεις δημοσίων έργων ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ κομβικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσουν αναμένεται να τα έργα έξυπνων πόλεων.

Η Vodafone έχει αναλάβει να τρέξει μεταξύ άλλων έργα άνω των 50 εκατ. ευρώ για την ψηφιοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης, ενώ μαζί με την Osmos Hellas συμφερόντων Πάρη Μουράτογλου, ήταν η μοναδική που κατέθεσε προσφορά για τον διαγωνισμό των «Έξυπνων Γεφυρών» του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, αξίας 157,9 εκατ. ευρώ.

Επίσης σε κοινοπραξία με Netcompany –Intrasoft ορίστηκε ως ανάδοχος για το έργο που αφορά την προμήθεια, υλοποίηση και συντήρηση των συστημάτων του ΑΔΜΗΕ, αξίας 24 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Τσαμάζ (ΟΤΕ): Συνεχίζουμε στον σωστό δρόμο – Η στρατηγική μας αποδίδει καρπούς

ΟΤΕ: Γιατί πιέστηκε η μετοχή – Τι περιμένει η αγορά να πει ο Τσαμάζ