Η κορυφαία ρυθμιστική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, o SSM, προέτρεψε τις διεθνείς ρυθμιστικές αρχές να προχωρήσουν στη θέσπιση νέων κανονισμών σχετικά με την αγορά των επισφαλών ομολόγων, ύστερα από την διαγραφή των ΑΤ1 της Credit Suisse την περασμένη Άνοιξη.

Ο επικεφαλής της εποπτικής αρχής της ΕΚΤ, Αντρέα Ενρία σημείωσε κατά την ομιλία του σε συνέδριο, ότι οι κανόνες θα βοηθήσουν στο να εκπληρωθεί ο ρυθμιστικός σκοπός των ομολόγων και να κατανοήσουν όλοι πώς αυτά λειτουργούν υπό συνθήκες πίεσης.

1

Πρότεινε η Επιτροπή της Βασιλείας για την Εποπτεία του Τραπεζικού Συστήματος, διεθνής οργανισμός για την τραπεζική εποπτεία, να καθορίσει τους νέους κανονισμούς.

Η αγορά των ομολόγων κλονίστηκε τον περασμένο Μάρτιο, όταν κατά τη διάρκεια ενός διημέρου σκληρών διαπραγματεύσεων για την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS, αποφασίστηκε η διαγραφή ομολόγων ΑΤ1 ύψους 17 δισ. δολαρίων.

Με την απόφαση αυτή η συμφωνία ολοκληρώθηκε, όμως χιλιάδες ομολογιούχοι βρέθηκαν με άδεια χέρια. Αντίθετα, οι μέτοχοι της Credit Suisse βγήκαν μόνο με απώλειες. Πολλοί επενδυτές αποδοκίμασαν την απόφαση, καθώς συνήθως οι μέτοχοι είναι οι πρώτοι που υφίστανται ζημιές στην περίπτωση της κατάρρευσης μίας τράπεζας και στη συνέχεια οι ομολογιούχοι.

«Αν και η απόφαση στην περίπτωση της Credit Suisse ήταν σωστή, λόγω ιδιαίτερων περιστάσεων, δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι οι τίτλοι AT1 είναι κατώτεροι των μετοχών», δήλωσε ο Ενρία.

Η διαγραφή των ομολόγων της Credit Suisse προκάλεσε τη μεγαλύτερη ημερήσια απώλεια στην ιστορία της αγοράς και έστειλε τις αποδόσεις πάνω από 15% για πρώτη φορά, σύμφωνα με δείκτη του Bloomberg. Έκτοτε η αγορά έχει ανακάμψει, με την UBS να πραγματοποιεί την πρώτη της έκδοση ομολόγων AT1 μετά τα γεγονότα του Μαρτίου. Οι τίτλοι, οι οποίοι υπερκαλύφθηκαν σε μεγάλο βαθμό, είχαν χαρακτηριστικά που τους διαφοροποιούσαν από τα ομόλογα της Credit Suisse.

Διαβάστε επίσης:

Eurobank: Θετικές επιδόσεις στην αγορά εργασίας – Οι επιπτώσεις του δημογραφικού προβλήματος

Βασίλης Ψάλτης: Οι τρεις υπεραξίες για την Alpha Bank από το deal με την Unicredit

Εθνική Τράπεζα: Στα 400 εκατ. ευρώ έφτασαν οι προσφορές στο ελληνικό βιβλίο