Ακριβά θα κοστίσει στη βιομηχανία το λάθος του ΑΔΜΗΕ να ζητήσει τιμολόγια για τη διακοψιμότητα με ΦΠΑ 6% ως ρεύμα αντί για 24% ως υπηρεσία.

Οι ενεργοβόρες βιομηχανίες όχι μόνο καλούνται να πληρώσουν δεκάδες εκατομμύρια για τη λάθος οδηγία του ΑΔΜΗΕ, αλλά θα πρέπει να τα διεκδικήσουν νομικά από τον ΑΔΜΗΕ… αφού ο Διαχειριστής επιμένει στην άποψή του και διαφωνεί με την ΑΑΔΕ, αφήνοντας… τον μουτζούρη να τον χρεωθεί η βιομηχανία…

Ο ΑΔΜΗΕ, σύμφωνα με πηγές, αρνείται σθεναρά την εντολή της ΑΑΔΕ ότι το ΦΠΑ της διακοψιμότητας, είναι 24% όπως είναι το ΦΠΑ στις υπηρεσίες, θεωρεί ότι δεν ήταν λάθος η Οδηγία που είχε δώσει το 2017,  για τιμολόγηση της διακομιψότητας με ΦΠΑ 6% και όπως αναφέρουν πηγές της εταιρείας, έχει νομικά και φορολογικά επιχειρήματα που στηρίζουν την άποψή του.

Σημειώνουν οι ίδιες πηγές του ΑΔΜΗΕ ότι «είναι σε επαφή με το υπουργείο Οικονομικών για να προωθηθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση που θα ορίζει το ΦΠΑ της διακοψιμότητας ως αγαθό, αφού αφορά ρεύμα και θα λυθεί το θέμα της απαίτησης της ΑΑΔΕ για παραπάνω ΦΠΑ».

Χάρης Θεοχάρης: Στο 24% το ΦΠΑ της διακοψιμότητας – Θα πρέπει να αφαιρεθούν πρόστιμα και προσαυξήσεις

Την πιθανότητα μιας τέτοιας ρύθμισης, ωστόσο, αρνείται ο Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος ερωτηθείς από το mononews σημειώνει ότι «δεν υπάρχει θέμα τέτοιας ρύθμισης, το ΦΠΑ της διακοψιμότητας είναι 24%, και ότι το μόνο που θεωρεί ηθικά σωστό, είναι να αφαιρεθούν οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα για τη βιομηχανία».

Η στάση του ΑΔΜΗΕ να επιμένει και τώρα στην άποψή του, παρά την αντίθετη γνώμη της φορολογικής διοίκησης θα έχει σαν αποτέλεσμα, να μην καταβάλει στη βιομηχανία το ΦΠΑ.

Οι εταιρείες θα σπεύσουν να στείλουν στον ΑΔΜΗΕ τα διορθωμένα τιμολόγια και ακολούθως να καταβάλουν το ΦΠΑ, όπως ζητάει η ΑΑΔΕ, αλλά φαίνεται πως αντί να εισπράξουν τα ποσά από τον ΑΔΜΗΕ θα πρέπει να τα διεκδικήσουν  νομικά.

Δηλαδή αφού θα πληρώσουν τον έξτρα ΦΠΑ (αρκετά εκατομμύρια ευρώ για την κάθε επιχείρηση), από λάθος του ΑΔΜΗΕ, θα πρέπει μετά να ξεκινήσουν και νομική μάχη με τον ΑΔΜΗΕ για να πληρωθούν το ΦΠΑ στο τιμολόγιο που θα του έχουν κόψει, αφού ο Διαχειριστής… διαφωνεί….

Οι ενεργοβόρες βιομηχανίες που λάμβαναν αποζημιώσεις διακοψιμότητας (αποζημίωση γιατί διέκοπταν τη λειτουργία τους για τη στήριξη του ηλεκτρικού συστήματος για να μη γίνεται black out) είναι οι ΤΙΤΑΝ, Ηρακλής, ΣΙΔΕΝΟΡ, SOVEL, Αλουμίνιο Ελλάδος, Πλαστικά Θράκης, ΔΕΗ (για τα ορυχεία), Χαλυβουργία, Κλωστοΰφαντουργία κ.α.

Η βιομηχανία έτοιμη να πληρώσει

Πληροφορίες από την ενεργοβόρο βιομηχανία αναφέρουν ότι οι εταιρείες είναι έτοιμες να καταβάλουν τα ποσά που ζητά η ΑΑΔΕ, για να γλιτώσουν περισσότερες προσαυξήσεις.

Κι αυτό γιατί η ευθύνη για το τιμολόγιο ανήκει στον εκδότη, δηλαδή τη βιομηχανία, ακόμη και αν την πραγματική ευθύνη για το λάθος ΦΠΑ έχει ο ΑΔΜΗΕ που τους υπέδειξε να κόψουν το τιμολόγιο με 6%.

Οι ενεργοβόρες βιομηχανίες, εκτός από το αυξημένο ενεργειακό κόστος που καλούνται να αντιμετωπίσουν μόνες τους, τώρα πρέπει να πληρώσουν και το λάθος του ΑΔΜΗΕ, αλλά και την πεισματική του άρνηση να το παραδεχτεί και να τους καταβάλει τα ποσά.

Το My Data και οι έλεγχοι

Η ΑΑΔΕ 7 χρόνια μετά την τιμολόγηση των ποσών για τη διακοψιμότητα, πραγματοποίησε ελέγχους για το 2017 και διαπίστωσε το λάθος συντελεστή ΦΠΑ που είχε αποδοθεί.

Το λάθος βρέθηκε από το σύστημα MyData και η ΑΑΔΕ πραγματοποιεί ελέγχους τους τελευταίους μήνες σε όλες τις ενεργοβορες βιομηχανίες που είχαν κόψει τιμολόγια για διακοψιμοτητα το 2017.

Στη συνέχεια η Φορολογική Αρχή ζητά από τις βιομηχανίες να καταβάλουν τη διαφορά από το 6% στο 24% μαζί με πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Σε ερώτησή μας γιατί δεν ενημερώθηκε ο ΑΔΜΗΕ για τον τρόπο που έπρεπε να τιμολογηθεί η διακοψιμότητα η απάντηση ήταν ότι ο ΑΔΜΗΕ ουδέποτε ρώτησε.

Να σημειωθεί ότι στα 25 εκ. τον χρόνο υπολογίζουν πηγές από την ενεργοβόρο βιομηχανία, τα ποσά που τους ζητάει η ΑΑΔΕ για το έτος 2017, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και οι επόμενες 4 χρονιές, από το 2018 μέχρι το 2021, με αντίστοιχα ποσά το χρόνο.

Το λάθος του ΑΔΜΗΕ βάζει σε νέες περιπέτειες τη βιομηχανία της χώρας.

«Όχι μόνο μας χρεώνει πρόστιμο και προσαυξήσεις ίσο με το 50% της διακοψιμότητας που αντιστοιχεί σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ… αλλά επειδή η μη απόδοση ΦΠΑ είναι ποινικό αδίκημα, οι διοικήσεις τους κινδυνεύουν να διωχθούν ποινικά» σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης:

Ενεργοβόρες βιομηχανίες: Χαράτσι 25 εκατ. τον χρόνο από ΑΑΔΕ για τον ΦΠΑ που υπολόγιζε ο ΑΔΜΗΕ

Κωνσταντίνος Μαύρος (ΔΕΗ Ανανεώσιμες): Επιτακτική ανάγκη να φτάσει φθηνό ρεύμα στη βιομηχανία

Ενεργειακό κόστος: Μέτρα μείωσης των λογαριασμών για τα νοικοκυριά, εν αναμονή η βιομηχανία