Εθνική Τράπεζα: Ερωτηματικά για την τιμολόγηση
Στις λίγες ώρες που έχουν απομείνει μέχρι να κλείσει επισήμως το βιβλίο των προσφορών της Εθνικής, το θέμα που θα απασχολήσει πλέον την αγορά, δεν θα είναι η θεαματική υπερκάλυψη, αλλά η τιμή στην οποία θα διατεθούν τελικώς οι μετοχές.
Βέβαια το ένα θέμα είναι συναφές με το άλλο, καθώς η μεγάλη ζήτηση που εκδηλώθηκε δεν μπορεί να μην επηρεάσει την τιμή.
Και επειδή ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης ισχύει σε όλες τις αγορές, η υπερβάλλουσα ζήτηση όποτε εκδηλώνεται οδηγεί σε άνοδο της τιμής.
Με λίγα λόγια με τη ζήτηση στην περίπτωση της Εθνικής να έχει ξεπεράσει τα 8 δισ. ευρώ, ο πωλητής – εν προκειμένω το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) δεν θα μπορούσε να κάνει αποδεκτό ένα discount στην τιμή.
Ως γνωστόν το εύρος τιμών που έχει προσδιοριστεί για τη διάθεση του 22% των μετοχών της ΕΤΕ ΕΤΕ 0% 7,87 είναι τα 5,00 έως 5,44 ευρώ, ενώ η μετοχή διαπραγματευόταν χθες, παρά τη μείωσή της, στα 5,75 ευρώ.
Επομένως το λογικό θα ήταν με τόση υπερκάλυψη, η τιμή να διαμορφωθεί κοντά στο ανώτατο άκρο.
Όμως τα 8 και πλέον δισ. ευρώ που προσέφεραν οι επενδυτές στο βιβλίο των προσφορών μήπως αποτελούν μία ένδειξη ότι η τιμολόγηση που προσφέρθηκε δεν ήταν η βέλτιστη.
Αναγνωρίζω ότι η τιμολόγηση έλαβε υπόψιν της μία σειρά από παραμέτρους και ιστορικά δεδομένα της μετοχής.
Στην πράξη, όμως, αυτά ξεπεράστηκαν από την ίδια την αγορά.
Και επειδή το αντίτιμο από την πώληση θα το εισπράξει το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο όπως ξέρουμε έχει διαθέσει πολύ περισσότερα για τη σωτηρία της Τράπεζας (περίπου 9 δισ. ευρώ), αναρωτιέμαι μήπως τελικά «πουλήσαμε φθηνά την Εθνική;».
Οι προμήθειες για NBG Securities και EUROXX
Τα νομικά γραφεία που έχουν αναλάβει να τρέξουν το placement της Εθνικής Τράπεζας είναι δύο.
Οι φίρμες «Κουταλίδης» και «Καρατζά».
Το γραφείο της Κατερίνας Καρατζά είναι κάτι σαν θεσμός στην Εθνική, καθώς παίρνει δουλειές συνεχώς από την εποχή που ήταν διοικητής της ΕΤΕ, ο εμβληματικός τραπεζίτης και νομικός Θόδωρος Καρατζάς.
Δυστυχώς δεν κατάφερα να μάθω τις αμοιβές των δύο γραφείων.
Επίσης, δυο ελληνικές χρηματιστηριακές θα «καρπωθούν» τις προμήθειες από το placement της Εθνικής, για την Ελλάδα.
Η NBG χρηματιστηριακή και η EUROXX.
Οι ειδικοί που ξέρουν την αγορά υποστηρίζουν ότι προμήθειες των δυο χρηματιστηριακών, συνολικά θα ανέλθουν στα 2 εκατ. ευρώ.
Δηλαδή περίπου 1 εκατ. ευρώ ο καθένας.
Not bad για τον Τζουζέπε…
Intrakat: Ξένος θεσμικός;
Όπως ξέρετε όσο ανεβαίνει η κεφαλαιοποίηση μιας εταιρείας τόσο ανεβαίνει και το ενδιαφέρον από τους ξένους θεσμικούς.
Χθες λοιπόν στην Intrakat, (κεφαλαιοποίηση 555 εκατ. ευρώ) έγιναν δύο πακέτα 500.000+365.000 μετοχών, στην τιμή των 3,20 ευρώ, ενώ η μετοχή παίζει στο ταμπλό στα 3,46 ευρώ.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τοποθετήθηκε ξένος θεσμικός.
Συνήθως οι θεσμικοί που δίνουν από 2,5 εκατ. ευρώ και πάνω σε μια μετοχή είθισται να τις κρατάνε για μεγάλο διάστημα.
Αυτό τουλάχιστον λέει η εμπειρία.
ΤΕΝΕΡΓ: Πάλι πάνω
Χθες για μία ακόμα συνεδρίαση η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε με κέρδη.
Πλέον βρίσκεται στα 15,48 ευρώ.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι κύριο λόγο, έπαιξε και η απόφαση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ Α.Ε.), να δώσει τις πρώτες άδειες για τα πιλοτικά υπεράκτια αιολικά πάρκα στην Τέρνα Ενεργειακή.
Η δεύτερη άδεια δόθηκε στον όμιλο Κοπελούζο.
Τώρα όσον αφορά τη μετοχή της ΤΕΝΕΡΓ η τεχνική ανάλυση δείχνει ότι η διάσπαση των 15 ευρώ, οδηγεί τη μετοχή προς τα 17 ευρώ.
Ο λογιστής των υποκλοπών και η εμπλοκή του στο Cyprus Confidential
Προ ημερών αναφερθήκαμε στο ρόλο που διαδραμάτισε η ELG KYRIAKIDES FINANCE S.A. TAX CONSULTANTS του λογιστή Ηλία Κυριακίδη στη σύσταση των εταιρειών που σχετίζονται με το λογισμικό παρακολούθησης Predator, ήτοι τις Intellexa, Apollo Technologies, Hermes Technologies και Feroveno Limited.
Μπορεί ο Φέλιξ Μπίτζιος να μην έχει καταθέσει ακόμη στους Εισαγγελείς για την υπόθεση των υποκλοπών, αλλά ο Κυριακίδης έχει ήδη καταθέσει.
Και οχυρώθηκε πίσω από τη γραμμή πως αν και παρείχε υπηρεσίες στα αρχικά στάδια σύστασης των εν λόγω εταιρειών στους Ντίλιαν και Μπίτζιο εν συνεχεία – μετά την αλλαγή έδρας των εταιρειών – παρέδωσε στον επόμενο λογιστή.
Μάλιστα, για να διαχωρίσει τη θέση του από τις εταιρείες των υποκλοπών υπέβαλε και μήνυση σε βάρος των μετόχων τους.
Ωστόσο, η έρευνα «Cyprus Confidential» της Διεθνούς Κοινοπραξίας Δημοσιογράφων (ICIJ) αποκάλυψε πως τουλάχιστον έως τον Φεβρουάριο του 2022 ο Κυριακίδης είχε αλληλογραφία με τους μετόχους της Intellexa.
Όσον αφορά, δε, στον έτερο Καππαδόκη, τον Μπίτζιο, δεν νομίζω ότι θα «πέσει κανείς από τα σύννεφα» αν τις επόμενες ημέρες προκύψει συμμετοχή του ΚΑΙ στο Cyprus Confidential.
Να σημειωθεί πως ο Ηλίας Κυριακίδης είναι ο φορολογικός εκπρόσωπος της Κύπριας, Θάλειας Κοννάρη, η οποία ανέλαβε διαχειρίστρια στην Apollo Technologies όταν αποχώρησε από αυτή ο Φέλιξ Μπίτζιος.
Ακόμη, είναι ο φορολογικός εκπρόσωπος του Κύπριου Παναγιώτη Αντωνίου του σύμβουλου-διαχειριστή της Hermes Technologies.
Ενδιάμεσα είχε υπάρξει φορολογικός εκπρόσωπος πολλών στελεχών της Intellexa που πηγαινοέρχονταν το διάστημα 2019 – 2022 μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων και διενεργούσαν τις υποκλοπές με το Predator.
Ενδεικτικά εκπροσωπούσε, μεταξύ άλλων, τους Roey Hayut, Tamar Moscona, Shiraz Horesh, κ.ά..
Όλα αυτά τα στοιχεία είναι στη διάθεση των εισαγγελικών αρχών που πλέον μετά τις αποκαλύψεις των «Cyprus Confidential» εκτιμάται πως θα ξανακαλέσουν για συμπληρωματική κατάθεση τον Ηλία Κυριακίδη, επί σειρά ετών στενό συνεργάτη του Φέλιξ Μπίτζιου.
Επίσης εξαιτίας των στοιχείων της έρευνας, από χθες σας έχω ενημερώσει ότι τρέμει τουλάχιστον ένας fund manager.
Έμαθα, όμως ότι άρχισε να τρέμει και δεύτερος.
Μιλάμε όταν ανακοινωθούν τα ονόματά τους θα γίνει κανονικό «πάρτι», καθώς θα ενεργοποιηθεί η ΑΑΔΕ, δηλαδή ο Γιώργος Πιτσιλής και οι εισαγγελείς.
Και όταν ενεργοποιείται η ΑΑΔΕ τότε τα πρόστιμα πέφτουν βροχή!!!
Ελένη Βρεττού: Αποτελεσματικοί χειρισμοί
Οι αποτελεσματικοί χειρισμοί της Ελένης Βρεττού τοποθέτησαν και πάλι την Attica Bank στο τραπεζικό γίγνεσθαι και την επανέφεραν σε καθεστώς κερδοφορίας.
Η τραπεζίτισσα που ανέλαβε CEO στην Attica Bank πριν από 14 μήνες πέτυχε έναν τεράστιο άθλο, καθώς με προσήλωση και χωρίς παρεκκλίσεις προχώρησε στην εξυγίανση και την ανασύνταξη της Attica Bank.
Πλέον η τράπεζα – που οι περισσότεροι την είχαν ξεγράψει – ετοιμάζεται να απαλλαγεί από τα «κόκκινα» δάνεια μέσω του Ηρακλή 3 και να δημιουργήσει τον 5ο τραπεζικό πυλώνα μαζί με την Παγκρήτια Τράπεζα.
Χθες η Attica Bank ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 17 εκατ. ευρώ στο 9μηνο 2023 (από ζημιές 32,1 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα πέρυσι).
«Έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε, ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία αλλά και με εγρήγορση» δήλωσε η Ελένη Βρεττού.
Και ακριβώς αυτός ήταν ο αέρας ανανέωσης που έφερε η Βρεττού στην Attica.
H αισιοδοξία της ότι η τράπεζα μπορούσε να διασωθεί – όπως και έγινε – αλλά και η εγρήγορσή της να έχει πάντα έτοιμο plan b για να αντιμετωπίσει την κάθε δυσκολία.
Η τράπεζα σήμερα έχει θετική πιστωτική επέκταση ήδη στο εννεάμηνο κατά ποσοστό 13,1%, διαθέτει ρευστότητα και είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Στο πακέτο Solar τα κόκκινα δάνεια του Τσάνταλη
Το ότι η περίπτωση Τσάνταλη είναι δύσκολη και η διάσωση της υπεραιωνόβιας οινοποιίας ακόμη δυσκολότερη πιθανόν θα το έχετε διαβάσει και θα έχετε βγάλει τα συμπεράσματά σας για το ποιο μπορεί να είναι το μέλλον μιας εταιρείας που έγραψε μεν ιστορία, αλλά πλέον είναι κουφάρι αφού το οινοποιείο είναι κλειστό και η παραγωγή της μηδενική.
Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι ότι τα δάνεια της Τσάνταλης περιλαμβάνονται στο πακέτο Solar, που πουλήθηκε πρόσφατα από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες κατά 95% στη Waterwheel Capital.
Το πακέτο περιλαμβάνει απαιτήσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ, περίπου 325 ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν οφειλές σε δύο τουλάχιστον ελληνικές συστημικές τράπεζες και αποτέλεσε την πρώτη κοινή τιτλοποίηση των Alpha Bank, Eurobank, Εθνικής και Πειραιώς, η οποία θα ενταχθεί στον νέο Ηρακλή.
Βέβαια ενδιαφέρον για την οινοποιία υπάρχει και προέρχεται από τη Sterner Stenhus των ομογενών αδελφών Γεωργιάδη (γνωστοί από την Premia Properties και την Μπουτάρης), αλλά δύσκολα ένας επενδυτής θα διέθετε 100 και πλέον εκατομμύρια για τις υποχρεώσεις και τα οφειλόμενα στους εργαζόμενους για να αγοράσει μια… ετικέτα.
«Βάζει σε τάξη» την Optima ο Παντελιάδης
Νοικοκυρεύει την Optima η οικογένεια Παντελιάδη.
Η εταιρεία, το ΔΣ της οποίας το περασμένο καλοκαίρι διευρύνθηκε με τη συμμετοχή επιφανών επιχειρηματιών (Κίκιζας, Χαρπαντίδης, Σταύρου και Μπενόπουλος), προχωρά στη συγχώνευση με τη θυγατρική της OFG.
Η Optima Food Gallery είναι ο βραχίονας του ομίλου Παντελιάδη στον χώρο του catering.
Διανέμει gourmet τρόφιμα που απευθύνονται σε χώρους υψηλής γαστρονομίας, αλλά και value for money προϊόντα στην αγορά της Αθήνας – ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, φούρνους και ευρύτερα επιχειρήσεις μαζικής εστίασης κάθε μεγέθους.
Στη χρονιά που έκλεισε ο τζίρος της έφτασε στα 15 εκατ. ευρώ από 10 εκατ. ευρώ και τα κέρδη της στις 413 χιλ. ευρώ, από 187 χιλ. ευρώ αντίστοιχα.
Απασχολεί 33 εργαζόμενους και Πρόεδρος είναι ο Στέφανος Παντελιάδης, Επικεφαλής και της απορροφώσας Όπτιμα και Διευθύνων Σύμβουλος, ο Σώζων Δασκαλόπουλος, ο οποίος επίσης συμμετέχει στο ΔΣ της μητρικής, ως Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος.
Ρευστότητα στο ταμείο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ από τον Ε65
Το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 38 εκατ. ευρώ αναμένεται να μπει στα ταμεία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, όπως μαθαίνω από άτομα με πολύ καλή γνώση των έργων που υλοποιεί η κατασκευαστική.
Μου μετέφερε, επομένως, ότι η εισηγμένη ξεπέρασε το 34% της υλοποίησης του Βόρειου Ε65, δηλαδή του τμήματος Τρίκαλα-Εγνατία.
Για αυτό το λόγο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σταϊκούρας, έδωσε το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης για το βόρειο τμήμα του οδικού άξονα που κατασκευάζει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μέσω της θυγατρικής της Κεντρική Οδός Α.Ε.
Να σας θυμίσω ότι η παραχώρηση του Ε65 που διαχειρίζεται η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μέσω της θυγατρικής της βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση της κατασκευής του νοτίου τμήματος (Λαμία-Ξυνιάδα), που αναμένεται να έχει παραδοθεί στο Α’ Τρίμηνο του 2024, ενώ το κεντρικό τμήμα (Ξυνιάδα-Τρίκαλα) λειτουργεί από το 2017.
Ποιος θα πάρει τα 2 δισ. δολάρια για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ;
Μπορεί ο πόλεμος να μαίνεται στη Γάζα, αλλά το φιλόδοξο πρότζεκτ της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ προχωρεί κανονικά και σαν να μην συμβαίνει τίποτα.
Είναι φανερό πως και οι τρεις κυβερνήσεις θέλουν να είναι έτοιμες για την υλοποίηση μόλις υπάρξει «Αποχαιρετισμός στα όπλα» για να θυμηθώ και το διάσημο μυθιστόρημα του Έρνεστ Χέμινγουεϊ.
Λοιπόν έχουμε και λέμε: Τον συντονισμό για το φαραωνικό έργο των 2 δισ. δολαρίων, αναλαμβάνει αργά, αλλά σταθερά ο Μάνος Μανουσάκης με τον ΑΔΜΗΕ, που καλείται εδώ να φέρει σε πέρας ένα έργο που για να υλοποιηθεί χρειάζεται υπέρβαση από όλους και από τον κ. Μανουσάκη φυσικά.
Έλληνες και αδελφοί Κύπριοι συνεννοήθηκαν και έβγαλαν από το παιχνίδι τον «κουμπάρο» Νάσο Κτωρίδη που απέτυχε να συντονίσει το σύνθετο γεωπολιτικό, επενδυτικό και τεχνικό αυτό έργο.
Να θυμίσουμε πως παλαιότερα ο κ. Κτωρίδης είχε αποκληθεί και «Σωκράτης Κόκκαλης της Κύπρου» λόγω της ενασχόλησής του με τα τυχερά παίγνια στη Μεγαλόνησο.
Ο τίτλος αυτός μόνο περιπαικτικός μπορεί να είναι πλέον για τον κ. Κτωρίδη, αφού στην πράξη αποδείχθηκε κατώτερος τον περιστάσεων.
Όπως είπε Κύπριος υπουργός για τη σύγκριση Κτωρίδη-Κόκκαλη, «Μα βρεν κουμπάρεν (Σ.Σ. μεταφέρω αυτολεξεί και την προφορά για το αυθεντικό της κουβέντας) ο Νάσος; Άλλαν τα μάτια ντου λαγούν και άλλαν της κουκουβάγιας!».
Έτσι η σκυτάλη πέρασε στο Μάνο Μανουσάκη…
Ποιοι Έλληνες ενδιαφέρονται για το κατασκευαστικό κομμάτι…
Η Αθήνα (με την ευρεία έννοια) θα μοιράσει ένα μεγάλο κομμάτι της πίτας στη διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.
Όλοι οι μεγάλοι όμιλοι της χώρας που ασχολούνται με ενέργεια, κατασκευές ή και τα δύο, είναι υποψήφιοι να μπουν στο παιχνίδι:
Ευάγγελος Μυτιληναίος με τη Mytilineos, Χρήστος Κοπελούζος με τον φερώνυμο όμιλο (άλλωστε έχει την πρωτοβουλία στην άλλη μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου), Γιώργος Περιστέρης και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μπάκος – Καϋμενάκης – Εξάρχου με ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ο… Έλληνας πολίτης πλέον Χένρι Χόλτερµαν της ολλανδικής Reggeborgh Invest και της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, και ο Χρήστος Ιωάννου του Ομίλου ΑΒΑΞ, που ως Κύπριος, έχει διπλό ενδιαφέρον.
Κάποιο «αηδόνι» μού κελάηδησε πως ένας θα το πάρει μαζί με μεγάλο ξένο και μετά θα μοιράσει δίκαια στους υπόλοιπους Έλληνες, αλλά μην τα πιστεύτε αυτά: Θα γίνει μάχη μέχρις εσχάτως και κάθε τρεις και λίγο ορισμένοι θα καταφεύγουν στο ΜΜ (Μέγαρο Μαξίμου, για να συνεννοούμαστε) ως παραπονούμενοι δίκην φαντάρων που βγαίνουν στην αναφορά.
Είναι πολλά τα λεφτά όπως είπαμε, στα 2 δισ. δολάρια και βλέπουμε.
Ο πιο κοντινός στόχος τώρα είναι η επιχορήγηση 657 εκατομμυρίων ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο «Διασυνδέοντας την Ευρώπη» (Connecting Europe Facility-CEF), του οποίου η εκταμίευση θα ξεκινήσει τεχνικά το έργο.
«Προβλέπω πολλή δουλειά και πολλούς… πονοκεφάλους για τον Σταύρο και για τον Γιάννη, κυρίως για τον πρώτο» μου είπε φίλος μου, που γνωρίζει καλά την «στελεχική δομή» του Μαξίμου…
Σαουδάραβες και Εμιρατινοί μπήκαν στο παιχνίδι…
Στο καινούργιο σκηνικό μπήκαν στο παιχνίδι η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη στη Λευκωσία, το ισραηλινό fund Aluma για το οποίο πρώτοι σας γράψαμε στον wiseman και στο mononews.gr, καθώς και Σαουδάραβες και Εμιρατινοί επενδυτές με εντολή των κυβερνήσεων του Ριάντ και του Αμπού Ντάμπι.
Στο πλαίσιο αυτό έγινε και η συμφωνία Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας πριν δύο μήνες για τον Saudi Greek Interconnection και η σύσταση κοινής εταιρείας, κάτι που δεν συνηθίζουν να κάνουν οι Σαουδάραβες.
Θυμίζω ότι τα Εμιράτα θα επενδύσουν 50-55 δισ. δολάρια ως το 2030 σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με στόχο μηδενικές καθαρές εκπομπές CO2 στα μέσα του αιώνα.
Ο Εμιρατινός υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Μοχάμεντ Αλ Σουαΐντι, που επισκέπτεται συχνά-πυκνά ανεπίσημα την Ελλάδα το έχει ξεκαθαρίσει ότι «θα ρίξει πολλά λεφτά για εξαγωγές και ηλεκτρική επάρκεια στην ευρύτερη περιοχή».
Για τον λόγο αυτό άλλωστε συστήθηκε και η εταιρεία SPV που θα αναλάβει τη διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, ώστε να μπορεί να συμμετάσχει στο πρότζεκτ η Κυπριακή Δημοκρατία και ενδεχομένως αντίστοιχοι κρατικοί φορείς της Σαουδικής Αραβίας και των Εμιράτων.
Η AEGEAN, τα σούπερ κέρδη και τα λάθη των αναλυτών
Φίλοι αναγνώστες, το πιο σημαντικό πράγμα είναι η αξιοπιστία.
Ο Wiseman την έχει χτίσει μεθοδικά.
Πρώτα ήταν η περίπτωση της Mytilineos που ήταν μακράν ο πρώτος που είχε δει για πού πηγαίνουν τα αποτελέσματα.
Όταν μιλούσε για τιμές στόχους 45€-50€, όταν η μετοχή έπαιζε στα 15€, όλοι μα όλοι μειδιούσαν.
Δεύτερη περίπτωση και ακόμα πιο δύσκολη ήταν η περίπτωση της Πειραιώς που στο 1.10€ βροντοφώναζε «αγοράστε», ενώ η Goldman Sachs έλεγε τότε «Πουλήστε με τιμή στόχο το 1€».
Τελικά, η Πειραιώς από ασχημόπαπο έγινε κύκνος και η Goldman Sachs τώρα τη λατρεύει.
Τρίτη περίπτωση η μετοχή της Aegean.
Εδώ φίλοι αναγνώστες, για να γνωρίζετε, υπάρχει κάτι το παράδοξο.
Παρόλο που η Aegean έχει μια κεφαλαιοποίηση της τάξης του 1.06 δισ. ευρώ, τη μετοχή της ΔΕΝ καλύπτουν ούτε η Optima Bank, ούτε η Alpha Finance, ούτε η Euroxx, αλλά και ούτε η Pantelakis.
Τη σνομπάρουν ανελέητα.
Απίστευτο και όμως αληθινό.
Η Aegean, όπως ήδη ξέρετε, έβγαλε αποτελέσματα που ήταν απλώς ΑΠΟΣΤΟΜΩΤΙΚΑ.
Για να γνωρίζετε, ο αναλυτής της Εθνικής περιμένει για το 2023 η Aegean να βγάλει κέρδη 128 εκ. ευρώ, ο αναλυτής της HSBC 133 εκ. ευρώ και ο αναλυτής της AMBROSIA 147.8 εκ. ευρώ.
Για το 2025 ο αναλυτής της Εθνικής περιμένει κέρδη 139 εκ. ευρώ, ο αναλυτής της AMBROSIA 176.5 εκ. ευρώ και ο αναλυτής της HSBC 192 εκ. ευρώ.
Φίλοι αναγνώστες, καλώς ή κακώς, μόνο ο Wiseman από την αρχή της χρονιάς έδωσε την εκτίμηση ότι η Aegean θα βγάλει μίνιμουμ 171.5 εκ. ευρώ κέρδη.
Όπως ήδη γνωρίζετε, η Aegean έβγαλε στο εννεάμηνο 170.7 εκ. ευρώ κέρδη.
Δηλαδή φίλοι αναγνώστες, η Aegean έχει μακράν ΣΥΝΤΡΙΨΕΙ τις εκτιμήσεις των αναλυτών για την χρήση του 2023.
Το απίστευτο είναι ότι η Aegean πάει φέτος να βγάλει τα κέρδη που περιμένουν οι αναλυτές το 2025.
Μιλάμε, τους τρολάρει κανονικά.
Νομίζουμε ότι τα λόγια είναι περιττά.
Πάμε τώρα να δούμε τα αποτελέσματα της Aegean.
AEGEAN: Υψηλό περιθώριο EBITDA
Για να γνωρίζετε φίλοι αναγνώστες, η Aegean εμφάνισε στο εννεάμηνο EBITDA της τάξης των 367.4 εκ. ευρώ με το περιθώριο EBITDA να βρίσκεται στο 27.58%.
Για να γνωρίζετε, η Morgan Stanley υπολογίζει ότι η Ryanair το 2023 ότι θα έχει ένα περιθώριο EBITDA της τάξης του 23.16% που αυτό είναι το υψηλότερο από όλες τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες.
Συγκεκριμένα η Morgan Stanley υπολογίζει ότι η Ryanair το 2023 θα έχει κύκλο εργασιών 10.775 δισ. ευρώ, EBITDA 2.496 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη 1.428 δισ. ευρώ.
Η Aegean που πέτυχε στο εννεάμηνο περιθώριο EBITDA 27.58% είναι αυτή τη στιγμή η αεροπορική εταιρεία με το υψηλότερο περιθώριο EBITDA στην Ευρώπη και ίσως το υψηλότερο περιθώριο EBITDA στον κόσμο.
Σύμφωνα με κορυφαίο διαχειριστή από το Λονδίνο, αυτό το περιθώριο EBITDA εφόσον διατηρηθεί και στο δωδεκάμηνο είναι σίγουρα μέσα στο top 3 σε παγκόσμιο επίπεδο.
Αυτό φίλοι αναγνώστες λέει πάρα πολλά για τις ικανότητες του management.
Οι κ.κ. Βασιλάκης και Γερογιάννης κάνουν καταπληκτική δουλειά.
Το απίστευτο, όμως φίλοι αναγνώστες δεν είναι μόνο το περιθώριο EBITDA που είχε η Aegean στο εννεάμηνο, είναι ότι η εταιρεία έχει γίνει μια ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΕΤΡΗΤΩΝ.
Εμφάνισε καθαρές ταμειακές εισροές από λειτουργικές δραστηριότητες της τάξης των 396.5 εκ. ευρώ από 241.1 εκ. ευρώ πέρσι.
Φέτος είχε καθαρές εκροές από επενδυτικές δραστηριότητες της τάξης των 107.7 εκ. ευρώ, ενώ πέρσι είχε καθαρές εκροές από επενδυτικές δραστηριότητες της τάξης των 97.6 εκ. ευρώ.
Έτσι φίλοι αναγνώστες, η Aegean παρήγαγε στο εννεάμηνο 288 εκ. ευρώ μετρητά από 143.5 εκ. ευρώ πέρσι.
Μιλάμε για την κορυφαία μηχανή παραγωγής μετρητών στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Από τα 288 εκ. ευρώ μετρητών που παρήγαγε έδωσε 59.5 εκ. ευρώ για χρηματοδοτικές δραστηριότητες.
Έτσι της περίσσεψαν 229 εκ. ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι με αποτελέσματα εννεαμήνου η Aegean στην κεφαλαιοποίηση του 1.06 δισ. ευρώ έχει την υψηλότερη απόδοση ελεύθερων ταμειακών ροών στο ελληνικό χρηματιστήριο, η οποία είναι στο 21.60%.
Η Aegean έτσι κατάφερε να αυξήσει τα ταμειακά της διαθέσιμα και ισοδύναμά στα 755.5 εκ. ευρώ.
Το απίστευτο, όμως είναι ότι κατάφερε συγχρόνως να μειώσει και τον καθαρό της δανεισμό, από 477.6 εκ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2022, σε 408.3 εκ. ευρώ στο εννεάμηνο.
AMBROSIA: Η ήττα του αναλυτή
Για να έχετε μια αίσθηση, ο αναλυτής της AMBROSIA εκτιμά ότι η Aegean θα εμφανίσει καθαρό δανεισμό της τάξης των 766 εκ. ευρώ στο τέλος του 2023 χωρίς μέσα να υπολογίζεται η πληρωμή των warrants.
Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, ο αναλυτής της AMBROSIA έχει πέσει έξω κατά 357.7 εκ. ευρώ.
Ψίχουλα…
Είπαμε, η Aegean συνέτριψε τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε όλες τις γραμμές.
Για καλή μας τύχη, έβγαλε αποτελέσματα εννεαμήνου και η Air Arabia, η αντίστοιχη Ryanair της αραβικής χερσονήσου.
Τα αποτελέσματα ήταν ανώτερα των εκτιμήσεων και της Goldman Sachs και των αναλυτών.
Αυτό που ενδιαφέρει εμάς εδώ στην Ελλάδα είναι ότι η Goldman Sachs θεωρεί ότι επειδή έχει το υψηλότερο περιθώριο EBITDA στην αραβική χερσόνησο πρέπει να παίζει με ένα προσδοκώμενο EV/ EBITDA 2024e = 7.
Όπως θυμάστε, η Morgan Stanley θεωρεί ότι η Ryanair στο bear της σενάριο πρέπει να παίζει με ένα προσδοκώμενο EV/ EBITDA 2025e = 5.4 και στο βασικό της σενάριο να παίζει με ένα προσδοκώμενο EV/ EBITDA 2026e = 8.2.
Μετά τα αποτελέσματα εννεαμήνου της Aegean, η διοίκηση μας καθοδηγεί ότι η Aegean πάει να βγάλει 406.8 εκ. ευρώ EBITDA.
Με την παραδοχή ότι ο καθαρός δανεισμός χωρίς αποπληρωμή των warrants θα παραμείνει στα 408.3 εκ. ευρώ, αυτό σημαίνει φίλοι αναγνώστες ότι για να παίξει η Aegean με ένα EV/ EBITDA 2023e = 5.4 που επαναλαμβάνουμε πάλι είναι το bear σενάριο της Ryanair, με νούμερα του 2025 και όχι του 2023, η τιμή της μετοχής πρέπει να πάει στα 19.83€ όπου εκεί θα έχει μια κεφαλαιοποίηση της τάξης του 1.788 δις ευρώ.
Με την εκτίμηση ότι πλέον πάει να βγάλει 185 εκ. ευρώ κέρδη, αυτό σημαίνει ότι στα 19.83€ θα παίζει με ένα P/E 2023 = 9.66 όταν αυτή την στιγμή η Goldman Sachs υπολογίζει στην πρόσφατή της ευρωπαϊκή επενδυτική στρατηγική για το 2024 τον EuroStoxx να παίζει με ένα προσδοκώμενο P/E 2024 = 11.8.
Δηλαδή στην τιμή στόχο των 19.83€ θα παίζει και σε discount σε σχέση με τον EuroStoxx η μετοχή της Aegean.
Ο κορυφαίος διαχειριστής από το Λονδίνο θεωρεί εύλογο να παίξει η μετοχή της Aegean ΑΡΑΙΓ -0,25% 12,07 με το ίδιο προσδοκώμενο EV/ EBITDA που δίνει η Goldman Sachs για την Air Arabia.
Αλλά αντί να χρησιμοποιήσουμε τα νούμερα του 2024 για να είμαστε on the safe side χρησιμοποιούμε τα νούμερα του 2023.
Αυτό σημαίνει ότι για να παίξει η Aegean με ένα προσδοκώμενο EV/ EBITDA 2023e = 7, η τιμή της μετοχής πρέπει να πάει στα 27.05€.
Η πανωλεθρία του αναλυτή της Εθνικής
Φίλοι αναγνώστες, πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο αναλυτής της Εθνικής θα είναι ο πρώτος που θα αναβαθμίσει την μετοχή της Aegean διότι έχει περάσει πάρα πολύς καιρός από τότε που έχει να ασχοληθεί μαζί της και οι εκτιμήσεις του έπεσαν παταγωδώς έξω.
Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, μετά και τα αποτελέσματα εννεαμήνου, οι ειδικοί θεωρούν ακράδαντα ότι «η Aegean είναι το απόλυτο DEEP VALUE & GROWTH PLAY του ελληνικού χρηματιστηρίου».
Σύμφωνα με την εκτίμηση των ειδικών είναι θέμα χρόνου και μόνο να γράψει καινούρια ιστορικά υψηλά.
Μανουσάκης: Nα πληρώσει το χαράτσι στις βιομηχανίες ή ας παραιτηθεί
Συνηθίζουμε να λέμε υποτιμητικά «αυτά γίνονται μόνο στην Ουγκάντα», αλλά είμαι σίγουρος ότι στην αφρικανική χώρα, αν έχουν αντίστοιχο φορέα όπως ο ΑΔΜΗΕ, θα κάνουν περισσότερο επαγγελματική δουλειά.
Διότι αυτό που έκανε ο Μάνος Μανουσάκης του… ελληνικού ΑΔΜΗΕ με την ενεργοβόρο βιομηχανία, δεν το κάνει ούτε ο τελευταίος φοιτητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου.
Ο ερασιτεχνισμός του στην υπόθεση του υπολογισμού του ΦΠΑ που πρέπει να πληρώσουν καμιά 10αριά βιομηχανίες στην Ελλάδα, όπως αποκάλυψε το mononews και η συνάδελφος Μαρίνα Πρωτονοταρίου είναι τέτοιος που άπαντες στο Μέγαρο Μαξίμου και στην κυβέρνηση έχουν γίνει έξαλλοι μαζί του.
Ένας σοβαρός δημόσιος φορέας, ένας Ανεξάρτητος Διαχειριστής κι ένας υποτίθεται ικανός manager και δεν ρώτησε ποτέ την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, αν η διακοψιμότητα στην ενεργοβόρο βιομηχανία έπρεπε να τιμολογηθεί με 24% κι όχι με 6% ή 13%, πώς μπορεί και μένει στη θέση του;
Και τώρα που η ΑΑΔΕ ζητά από τις βιομηχανίες καμιά 25αριά εκατομμύρια το χρόνο, ποιος θα πληρώσει το χαράτσι;
Εγώ ως… wiseman λέω να κάνω μια πρόταση: Να το πληρώσει ο Μανουσάκης.
Γιατί οι θέσεις ευθύνης χρειάζονται και υπεύθυνα στελέχη.
Ειδάλλως ας παραιτηθεί επιτέλους και να έλθει στην θέση του ένα αξιόλογο στέλεχος που καταλαβαίνει.
Εξάλλου όσοι τον στήριξαν προ 2 ετών, για να παραμείνει στη θέση του, δεν είναι πια στην κυβέρνηση.
Άρα έχει χάσει τελείως τα ερείσματά του παντού.
Γιατί έφυγε ο Παντελιάς
Σας έχω κι άλλα νέα για την ξαφνική απομάκρυνση του Σπύρου Παντελιά από τη θέση του Γενικού Διευθυντή Προληπτικής Εποπτείας και Εξυγίανσης της ΤτΕ.
Θυμίζουμε ότι χθες πρώτος ο Wiseman δημοσίευσε την είδηση για την αντικατάσταση του κ. Παντελιά από τον Ι. Τσικριπή.
Τα αυτιά μας, λοιπόν, έπιασαν κάποιες φωνές γκρίνιας από την πλευρά του κ. Παντελιά εδώ και μερικές εβδομάδες.
Ο λόγος ήταν η απόφαση του Γιάννη Στουρνάρα να τοποθετήσει στο Εποπτικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, την υποδιοικήτρια, Χριστίνα Παπακωνσταντίνου.
Ο κ. Παντελιάς, λοιπόν, φαίνεται ότι εποφθαλμιούσε τη συγκεκριμένη θέση και ήθελε να αντικαταστήσει τον Ηλία Πλασκοβίτη.
Όμως, ο διοικητής της ΤτΕ ήθελε στη συγκεκριμένη θέση να τοποθετηθεί η υποδιοικήτρια, δίνοντας βάρος στο έργο που έχει να επιτελέσει, κι όχι κάποιος διευθυντής της Τράπεζας.
Ε, λίγο η γκρίνια του κ. Παντελιά, λίγο κάποιες διαφωνίες, έφεραν και την αντικατάστασή του…
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Propeller Club: Τιμήθηκαν, Γιώργος Τσούνης και Μαρίνα Χατζημανώλη – Τα συγκινητικά λόγια του Κωστή Φραγκούλη
- «Καλό ταξίδι Αητέ»: Το αντίο της Αγγελικής Νικολούλη στον Κώστα Χαρδαβέλλα
- Το ντέρμπι ΑΕΚ-ΠΑΟΚ με τις καλύτερες αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα
- Τέσσερα νεότευκτα πλοία του ομίλου Τσάκου με την Κυπριακή σημαία – Επιτυχία της Μαρίνας Χατζημανώλη που αύξησε τον στόλο της Κύπρου κατά 170 πλοία!