ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η αφρόκρεμα των διεθνών επενδυτικών χαρτοφυλακίων παίρνει θέση στο μετοχικό σχήμα της Εθνικής Τράπεζας.
Αυτή είναι η εικόνα που προκύπτει έπειτα από την πρώτη μέρα της προσφοράς με το «βιβλίο» να συγκεντρώνει 6,2 δισ. ευρώ, ενώ διάχυτη είναι η αίσθηση ότι στο τέλος της διαδικασίας μπορεί να εκτιναχθεί και στην «στρατόσφαιρα» των 10 δισ. ευρώ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες, μόλις άνοιξε το «βιβλίο προσφορών», μέσα στα πρώτα 10 λεπτά ξένοι κατά κύριο λόγο προσέφεραν 1 δισ. ευρώ.
Σήμερα, δεύτερη μέρα της διαδικασίας, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι στις υπάρχουσες προσφορές θα προστεθούν και άλλα 2 δισ. ευρώ, καθώς όσοι έχουν ήδη τοποθετηθεί θα επανέλθουν, προκειμένου να λάβουν όσο το δυνατόν περισσότερες μετοχές, από την αναλογική κατανομή τους.
«Αυτό που συμβαίνει με την Εθνική Τράπεζα θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο» αναφέρει καλά πληροφορημένη πηγή που παρακολουθεί τη διαδικασία στο mononews.gr και συμπληρώνει πως: «Τα ισχυρότερα διεθνή fund, με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, όπως και ορισμένοι Έλληνες θεσμικοί και family office έσπευσαν να τοποθετηθούν».
Η ίδια πηγή δεν αποκλείει αύριο Πέμπτη που θα κλείσει το «βιβλίο» οι προσφορές να κινηθούν σε επίπεδα που ξεπερνούν και τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις.
Στο εσωτερικό τώρα οι ταχύτητες είναι χαμηλότερες και οι προσφορές φαίνεται να καλύπτουν την πρώτη μέρα ποσό πάνω από 50 εκατ ευρώ, περίπου το 1/3 της έκδοσης, η οποία με βάση το διευρυμένο αριθμό παραχώρησης μετοχών (30.185.600) μπορεί να φτάσει στο σύνολό της έως και τα 164,2 εκατ ευρώ.
Αυτό με βάση το υπολογιζόμενο άνω άκρο της τιμής διάθεσης που έχει οριστεί στα 5,44 ευρώ (σημειώνεται ότι στα 5 ευρώ είναι το κάτω άκρο).
Πηγές με γνώση της ελληνικής πραγματικότητας αναφέρουν ότι οι εγχώριοι επενδυτές περιμένουν πρώτα να δουν τη γενική εικόνα και έπειτα να προχωρήσουν σε εγγραφές, κάτι που σημαίνει ότι η σημερινή εικόνα αναμένεται να έχει μεγαλύτερη συμμετοχή, ενώ όπως τονίζεται θεωρείται βέβαιο ότι το ελληνικό σκέλος της διάθεσης μετοχών θα υπερκαλυφθεί.
Ειδικά, μάλιστα όταν η μετοχή της Εθνικής ΕΤΕ 0% 7,87 στο Χρηματιστήριο συνέχισε να κινείται ανοδικά και χθες «έκλεισε» στα 5,80 ευρώ.
Ο Παύλος Μυλωνάς
Μεθοδικά και αποτελεσματικά ο Παύλος Μυλωνάς μέσα σε 5 χρόνια «έκτισε» τη νέα Εθνική Τράπεζα.
Ανέλαβε CEO τον Ιούλιο του 2018 και ο στόχος του ήταν να ξανακάνει την Εθνική Τράπεζα ισχυρή.
Τεχνοκράτης, από την πρώτη μέρα που ανέλαβε καθήκοντα επέλεξε προσωπικά τα στελέχη της ομάδας του, εστιάζοντας στην επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος.
Και από τη στιγμή που κινήθηκαν οι διαδικασίες για την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από την ΕΤΕ, που ήταν και το μεγαλύτερο asset του Ταμείου με τη συμμετοχή του στο μετοχικό της κεφάλαιο να είναι 40,4%, ανέλαβε δράση.
Ο Παύλος Μυλωνάς, μαζί με τον Βασίλη Καραμούζη, τον γενικό διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής και τον CFO, Χρίστο Χριστοδούλου, ξεκίνησαν να ενημερώνουν τη διεθνή επενδυτική κοινότητα για τις προοπτικές της Εθνικής Τράπεζας.
Εξάλλου, τα 5 χρόνια συστηματικής δουλειάς για τον μετασχηματισμό της ΕΤΕ είχαν δώσει απτά αποτελέσματα, όπως αυτά αποτυπώθηκαν στα οικονομικά αποτελέσματα 9μηνου 2023 με τα καθαρά κέρδη να ανέρχονται στα 791 εκατ ευρώ.
Στις παρουσιάσεις ο Παύλος Μυλωνάς και ο Βασίλης Καραμούζης τόνισαν πως:
– Η Εθνική Τράπεζα, στοχεύει σε κέρδη άνω του 1 δισ. ευρώ ετησίως την περίοδο 2023-2025, και η πρόβλεψη είναι για κέρδη ανά μετοχή (EPS) άνω των 1,10 ευρώ, από 0,93 ευρώ που ήταν στο εννεάμηνο του 2023.
– Την ίδια ώρα, το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο υπολογίζεται πως θα είναι γύρω στις 250 μονάδες βάσης, ενώ ο δείκτης κόστους προς οργανικά έσοδα προβλέπεται να είναι κάτω του 40%.
– Εντυπωσιακή είναι η εικόνα και στο μέτωπο των «κόκκινων» δανείων. Εκτιμάται ότι τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα θα είναι περίπου 3%, από 3,6% στο 9μηνο του 2023. Να σημειωθεί ότι η εκκαθάριση των NPEs είχε ως αποτέλεσμα η έκθεση της Εθνικής Τράπεζας να είναι πλέον ελάχιστη και η τράπεζα να βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση, σε σχέση με τις ελληνικές αλλά και τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
– Η Εθνική Τράπεζα, ήταν η μόνη συστημική τράπεζα, που διαχειρίστηκε το απόθεμα των προβληματικών δανείων, χωρίς να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου και η μοναδική ελληνική που δεν προχώρησε σε απόσχιση τραπεζικών δραστηριοτήτων (hive-down).
– Η ΕΤΕ διαθέτει στιβαρή δομή ισολογισμού, με χαμηλά κόστη χρηματοδότησης, πλεονάζουσα ρευστότητα και πλεόνασμα κεφαλαίου,
– Έχει εξαιρετικά ελκυστικό προφίλ οργανικής κερδοφορίας, που δίνει δείκτη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (Core RoTE) περίπου 18% με περισσότερα από 850 εκατ. ευρώ οργανικά κέρδη μετά από φόρους (συνεχιζόμενες δραστηριότητες) στο 9μηνο του 2023,
– Η Εθνική Τράπεζα είναι σε θέση να ξαναρχίσει τη διανομή μερίσματος στους μετόχους της, , αρχής γενομένης από τη διανομή ενός 20%-30% από τα κέρδη του 2023.
– Η Εθνική παρέχει υπηρεσίες σε ένα σημαντικό τμήμα πληθυσμού της Ελλάδος εξυπηρετώντας 5,7 εκατ ενεργούς πελάτες , προσφέρει επίσης προϊόντα και υπηρεσίες ψηφιακής τραπεζικής με 3,9 εκατ ψηφιακούς χρήστες στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Διαβάστε επίσης:
Εθνική Τράπεζα: Προβλέψεις ότι το βιβλίο θα κλείσει στα 5,4 δισ. ευρώ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αλέξης Τσίπρας για Κώστα Σημίτη: Δικαιούται σεβασμού ως πολιτικός αντίπαλος – Σύνδεσε το όνομα του με την είσοδο στην ευρωζώνη
- Σπριντ 9 μηνών για νέες αναβαθμίσεις – Αγωνία για τη δυστοκία της Moody’s – Οι 10 ημερομηνίες κλειδιά
- Τρομακτική υπόθεση εξαφάνισης δημοσιογράφου: Βρέθηκε σε δεξαμενή λυμάτων
- Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος: Σε κρίσιμη κατάσταση η υγεία του – Τον επισκέφτηκε ο Πρωθυπουργός (upd)