Ο θρυλικός εραστής και εμπνευστής της μοντέρνας τέχνης ξαναχτυπά.

Το πορτρέτο Femme à la montre (1932) που απεικονίζει την ερωμένη του ζωγράφου Μαρί Τερέζ Γουολτέρ (Marie-Thérèse Walter) «χτυπήθηκε» στην τελευταία δημοπρασία του οίκου Sotheby’s στη Νέα Υόρκη για 139,4 εκατομμύρια δολάρια.

Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο ρεκόρ σε δημοπρασία για τον κορυφαίο ζωγράφο από την Ισπανία.

Femme à la montre (1932)

Η καταπληκτική ιδιοκτήτρια του Πικάσο

Το έργο συμμετείχε στην δημοπρασία της Έμιλι Φίσερ Λαντάου (Emily Fisher Landau sale).

Η Έμιλι Φίσερ Λαντάου (1920 – 1923) αγόρασε το πορτρέτο το 1968 από την διάσημη γκαλερί Pace στη Νέα Υόρκη. Μέχρι το θάνατό της φέτος, το συγκεκριμένο έργο κοσμούσε το σαλόνι της. Για την ακρίβεια, ήταν τοποθετημένο πάνω από το τζάκι.

Η διάσημη κληρονόμος και συλλέκτρια υπηρέτησε επί σειρά ετών στο ΔΣ του Μουσείου Γουίτνεϊ Αμερικανικής Τέχνης. Σύζυγος του Μάρτιν Φίσερ που ασχολείτο με την κτιριακή ανάπτυξη, κάποια στιγμή η Λαντάου ίδρυσε και το δικό της μουσείο στη Νέα Υόρκη.

Πικάσο, Ματίς, Μοντριάν, Ρόθκο, Κλι, Τουόμπλι, Γουόρχολ, μερικά από τα ονόματα που συμπεριλαμβάνονταν στη συλλογή της.

«Ποτέ δεν αγόρασα κάτι επειδή ήταν της μόδας. Πάντα είχε να κάνει με κάτι ενστικτώδες», είχε δηλώσει.

Κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας, το έργο παρουσιάστηκε με αρχική τιμή τα 95 εκατομμύρια δολάρια. Γρήγορα εκτοξεύτηκε στα 115 και πάραυτα έκλεισε στα 120 εκατομμύρια δολάρια ύστερα από δύο λεπτά. Μάλιστα οι διεκδικητές δεν εμφανίστηκαν στην αίθουσα, αλλά συμμετείχαν δια αντιπροσώπου με τηλεφωνικές προσφορές.

Το παράνομο ζευγάρι

Η Μαρί Τερέζ Γουολτέρ απέκτησε τον τίτλο της «Χρυσής Μούσας» του περίφημου εκπροσώπου κυβιστικής τέχνης. Το ζευγάρι γνωρίστηκε το 1927 έξω από την διάσημη Γκαλερί Λαφαγιέτ στο Παρίσι. Εκείνη έφηβη 17 ετών και ο Πικάσο μεσήλικας ετών 45. Εκείνος ακόμη παντρεμένος με την Ουκρανή μπαλαρίνα Όγλα Κοκλόβα, μητέρα του γιου του, Παύλου.

Το πορτρέτο φιλοτεχνήθηκε το 1932, το annus mirabilis για τον Πικάσο.

Πορτρέτα της Μαρί Τερέζ Γουολτέρ έχουν πιάσει πολύ υψηλές τιμές και σε άλλες δημοπρασίες. Όπως στον Christie’s το 2021 για 134 εκατομμύρια δολάρια. Το 2017 οργανώθηκε έκθεση με πορτρέτα της από τον Πικάσο στην Tate Modern.

Τα έργα του Πικάσο γράφουν post mortem ιστορία.