ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η άποψη της J.P. Morgan είναι ότι η ΔΕΗ δημοσίευσε ένα σταθερό σύνολο αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου, με τα EBITDA να είναι +13% υψηλότερα έναντι των εκτιμήσεων της JPM, με το επαναλαμβανόμενο EBITDA στο εννεάμηνο να αποτελεί το 78% του επαναλαμβανόμενου στόχου για φέτος (1,2 δισ. ευρώ).
Η αποδέσμευση κεφαλαίου κίνησης βοήθησε στην αντιστάθμιση από την επιτάχυνση των δαπανών για επενδύσεις (κυρίως στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τη διανομή), έτσι ώστε η ΔΕΗ ήταν οριακά θετική σε ελεύθερες ταμειακές ροές το 3ο τρίμηνο, γεγονός που διατήρησε το καθαρό χρέος σταθερό και ο δείκτης καθαρού δανεισμού προς EBITDA (ND/EBITDA) διαμορφώθηκε σε 1,8 φορές (έναντι 2,7 φορών συμπεριλαμβανομένου του αντίκτυπου της πρόσφατα “κλεισμένης” εξαγοράς της Enel Romania και χαμηλότερα από το επίπεδο στόχου στις 3,5 φορές).
Η ΔΕΗ έφθασε τα 670MW έργων ΑΠΕ σε λειτουργία (αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 1GW έως το τέλος του έτους) με άλλα 1,3GW υπό κατασκευή στην Ελλάδα και βλέπει το 100% του στόχου των ΑΠΕ για το 2026 ως εξασφαλισμένο.
Αναφορικά με την εξαγορά της Κωτσόβολος, η J.P. Morgan εκτιμά ότι παρέχει στρατηγική προσαρμογή για τη ΔΕΗ, ολοκληρώνοντας το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρει σε πελάτες λιανικής στην Ελλάδα.
Η Eurobank Equities από την πλευρά της, θεωρεί κορυφαία επιλογή τη μετοχή της ΔΕΗ από το ΧΑ και τη χαρακτηρίζει ολοκληρωμένη μονάδα παραγωγής ενέργειας σε εξέλιξη.
Η ΔΕΗ είναι μια επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη και επισημαίνεται ότι η τιμή της μετοχής της συνεχίζει να κυμαίνεται κοντά στα επίπεδα του Νοεμβρίου 2021, με τους επενδυτές να αγνοούν ουσιαστικά την αύξηση της κερδοφορίας (εκτίμηση για το 2023 adj. EBITDA +28% έναντι των επιπέδων του 2022).
«Οι δύο πρόσφατες συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων (Enel Romania και Κωτσόβολος) φαίνεται να είναι προσοδοφόρες, με τη ΔΕΗ να φαίνεται έτοιμη να μετασχηματιστεί σε έναν πλήρως ολοκληρωμένο ηγέτη στον τομέα της πράσινης ενέργειας στη ΝΑ Ευρώπη, κάτι που κατά την άποψή μας δεν έχει ακόμη αποτυπωθεί στην τιμή της μετοχής.
Η διοίκηση θα παρουσιάσει το επικαιροποιημένο Στρατηγικό Σχέδιο της ΔΕΗ κατά τη διάρκεια της Ημέρας Κεφαλαιαγοράς που έχει προγραμματιστεί για τις 23 Ιανουαρίου 2024», επισημαίνει η χρηματιστηριακή.
Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Enel, η ΔΕΗ διαθέτει τώρα ένα λειτουργικό χαρτοφυλάκιο περίπου 1,3GW και με 5GW περίπου ουσιαστικά εξασφαλισμένα από πλευράς αδειών. Το γεγονός αυτό καθιστά τη ΔΕΗ ουσιαστικά ηγέτιδα μεταξύ των ομοειδών ελληνικών εταιρειών, τόσο από πλευράς μεγέθους χαρτοφυλακίου όσο και από πλευράς ανάπτυξης ΑΠΕ.
«Αναμένουμε ότι το εγκατεστημένο χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ θα ξεπεράσει άνετα τα 2GW μέχρι το τέλος του 2024, το οποίο έρχεται ακριβώς στην ώρα του για την εξυπηρέτηση της προμήθειας πράσινης ενέργειας στις μακροπρόθεσμες πράσινες ΜΠΣ που υπεγράφησαν πρόσφατα με τη Viohalco και την Τσιμεντοποιία Τιτάν», προβλέπει η Eurobank Equities.
«Για φέτος, προβλέπουμε EBITDA 1,2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις οδηγίες του μάνατζμεντ, σημειώνοντας ότι οι εκτιμήσεις μας δεν περιλαμβάνουν ακόμη τις πρόσφατα εξαγορασθείσες δραστηριότητες, καθώς αναμένουμε περισσότερες λεπτομέρειες.
Επαναλαμβάνουμε ότι η ΔΕΗ είναι μία από τις κορυφαίες επιλογές μας με τιμή στόχο στα 13 ευρώ, που συνεπάγεται 7,1 φορές δείκτη forward EV/EBITDA, για να αντανακλά την αυξανόμενη συνεισφορά των ΑΠΕ και τη βελτίωση του προφίλ των επαναλαμβανόμενων κερδών», καταλήγει η Eurobank Equities.
Διαβάστε επίσης:
Ελλάκτωρ: Διαψεύδει κατηγορηματικά την πώληση της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις
SoftBank: Bουτιά της μετοχής έως 9% μετά τα αποτελέσματα τριμήνου
Γιώργος Στάσσης (ΔΕΗ): Στο 1,5 δισ. τα EBITDA με Enel Romania – Ξεκινά νέος κύκλος ανάπτυξης