ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Θεωρούμε ότι είναι προς το συμφέρον του Δημοσίου να ασκήσουμε το δικαίωμα της προαίρεσης για τις μετοχές της Aegean, τώρα που η μετοχή της έχει φτάσει σε ιστορικό ρεκόρ και όχι να ρισκάρουμε» απάντησε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς, απαντώντας σε ερώτηση-παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Πάρη Κουκουλόπουλου, στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Απολογισμού και Ισολογισμού του Προϋπολογισμού του Κράτους.
Ο κ. Πετραλιάς, αναφερόμενος στην υπόθεση των μετοχών της εταιρείας που έλαβε το ελληνικό Δημόσιο έναντι της κρατικής ενίσχυσης που της δόθηκε το 2021 για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, είπε πως «τον Ιούνιο του 2021 στην Aegean δόθηκε κρατική ενίσχυση 120 εκατ. ευρώ μετά από έγκριση της EE. Με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης και χωρίς να απαιτείται από την GGCOM, τέθηκε ένας όρος, ότι το Δημόσιο δικαιούται τίτλους απόκτησης μετοχών (warrants) σε τιμή άσκησης -ήταν υπό το άρτιο- 3,20 ευρώ ανά μετοχή.
Η διάταξη αυτή τέθηκε στο νόμο, με στόχο εάν βελτιωθεί η πορεία της εταιρείας, ένα μέρος των χρημάτων που δόθηκαν -ποτέ δεν μπορεί να είναι όλα- να τα λάβουμε πίσω». Ο υφυπουργός επισήμανε ότι «πριν την πανδημία η τιμή της μετοχής της εταιρείας ήταν γύρω στα 7 ευρώ. Την στιγμή που δόθηκε η ενίσχυση, η τιμή της μετοχής ήταν 5,5 ευρώ.
Η αποτίμηση των warrants και την οποία αναμέναμε να λάβουμε (ήταν 5,5 ευρώ μείον 3,20 που ήταν η τιμή άσκησης επί 10,3 εκατ. warrants ) ήταν 23,8 εκατ. ευρώ που αναμέναμε. Εάν η τιμή πήγαινε στα 7 ευρώ η μετοχή, που ήταν πριν την κρίση, θα παίρναμε γύρω στα 50 με 60 εκατ. ευρώ. Η τιμή της μετοχής πριν δύο μήνες σημείωσε ιστορικό ρεκόρ στα 11,5 ευρώ αγοραία αξίας. Άρα, 3,20 που ήταν υπό το άρτιο με 11,5 ευρώ που είναι σήμερα εισπράττουμε την διαφορά στα 85,4 εκατ. ευρώ, ενώ αναμέναμε να εισπράξουμε γύρω στα 30 έως 60 εκατ. ευρώ. Το αίτημα έγινε και αυτά τα 85,4 εκατ. ευρώ θα εισπραχθούν το επόμενο διάστημα από την Aegean, ενώ περιμέναμε πολύ λιγότερα. Και αυτή είναι η αλήθεια».
Ο κ. Πετραλιάς υπενθύμισε πως το δικαίωμα είσπραξης μπορεί να ασκηθεί μετά από δύο έτη της καταβολής της κρατικής ενίσχυσης. Δηλαδή άρχισε να τρέχει ο χρόνος που μπορούσαμε να το ασκήσουμε από τις 3 Ιουλίου 2023 και ισχύει έως τις 3 Ιουλίου 2026, γιατί μετά χάνεται.
Στο ερώτημα εάν είναι σωστή η στιγμή που ασκείται τώρα το δικαίωμα που έχει το Δημόσιο ή θα έπρεπε να περιμένουμε, ο κ. Πετραλιάς είπε πως η τιμή της μετοχής σημείωσε ιστορικό ρεκόρ. Με τις εξελίξεις στο Ισραήλ και τις αναταράξεις που υπήρξαν στις αεροπορικές εταιρείες η τιμή της μετοχής άρχισε να πέφτει. Ωστόσο, όπως είπε, η τιμή άσκησης λαμβάνει τον μέσο όρο της μετοχής κατά τις τελευταίες 60 ημέρες και άρα είναι εντός όταν σημειώθηκε η υψηλή της μετοχής τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Φάνηκε ότι εξαιτίας των γεωπολιτικών εξελίξεων μπορεί να χάναμε χρήματα.
Είχαμε το ιστορικό ρεκόρ της τιμής. Παράλληλα έχουν αυξηθεί τα επιτόκια (υπάρχει το κόστος του χρήματος) οπότε εάν περιμένεις ένα χρόνο θα πρέπει η τιμή να είναι 4% πάνω από την σημερινή για να πεις ότι θα βγάλεις επιπλέον χρήματα. Άρα ήταν εύλογο με το που άνοιξε το δικαίωμα της προαίρεσης και υπάρχει θετικό αποτέλεσμα για το Δημόσιο, να εισπράξεις το γρηγορότερο τα χρήματα, καθώς υπάρχει η αβεβαιότητα του μέλλοντος και κανείς δεν γνωρίζει εάν η τιμή της μετοχής θα ανέβει πάνω από τα 11,5 ευρώ. Για αυτό και θεωρήσαμε ότι αφού υπάρχει ένα τέτοιο όφελος για το Δημόσιο, δεν θα ήταν σωστό να μην ασκήσουμε το δικαίωμά που υπάρχει και όχι να πάρουμε το ρίσκο του μέλλοντος, διευκρίνισε ο κ. Πετραλιάς.
Νωρίτερα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Πάρης Κουκουλόπουλος, έθεσε το θέμα αναφέροντας πως «είναι πρωτοφανές το γεγονός που συνέβη την Παρασκευή» της γνωστοποίησης της άσκησης της προαίρεσης που αφορά την ρευστοποίηση των μετοχών της Aegean, που δόθηκαν από την χορήγηση των ενισχύσεων στην εταιρεία το 2021. Τότε, είπε ο κ. Κουκουλόπουλος, «δόθηκε κρατική ενίσχυση στην αεροπορική εταιρεία Aegean ύψους 120 εκατ. ευρώ και την ίδια στιγμή συμμετείχαν και ιδιώτες μέτοχοι με 60 εκατ. στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, προκειμένου να στηριχθεί από την πτώση της κίνησης, άρα και της μετοχής, λόγω της πανδημίας εκείνη την περίοδο.
Σήμερα, η συμμετοχή των ιδιωτών, ύψους 60 εκατ. αποτιμάται σε 213 εκατ. και το Δημόσιο, ασκώντας το δικαίωμα προαίρεσης πρόωρα και εντελώς ανεξήγητα, οδηγείται σε απώλεια περίπου 35 εκατ.».
Ο κ. Κουκουλόπουλος ανέφερε πως «ο υπουργός Οικονομικών πρέπει να πάρει άμεσα πίσω την επιστολή με την οποία κλείνει αυτήν την υπόθεση, γιατί πολιτικά δεν αντέχει σε καμία κριτική, οικονομικά δεν στέκεται -εάν πραγματικά κρέμεται ο προϋπολογισμός από 85 εκατ. ευρώ, είναι ένα άλλο ζήτημα, ας μας το πει ο κ. υπουργός- αλλά κυρίως και πάνω από όλα δεν στέκεται ηθικά. Δεν είναι κανενός μας, ούτε της κυβέρνησης, τα λεφτά των φορολογουμένων για να τα διαχειριζόμαστε με τέτοιο τρόπο» είπε και πρόσθεσε πως «λίγο αργότερα, εάν ασκούσε το δικαίωμά του το Δημόσιο, θα είχε επιτύχει πλήρη ανάκτηση των 120 εκατ. ευρώ, γιατί η μετοχή της Aegean λογικά, λόγω της εξέλιξης των αεροπορικών κινήσεων και του τουρισμού, διαρκώς ανεβαίνει».
Ο κ. Κουκουλόπουλος, μετά τις απαντήσεις του υφυπουργού, σχολίασε «πως εάν υπάρχουν αυτές οι επιφυλάξεις σχετικά με το ρίσκο, θα πρέπει να αναθεωρήσετε όλες, κατά 30%, τις προβλέψεις του προϋπολογισμού που βασίζονται λογικά σε μια φυσιολογική θετική εξέλιξη του τουρισμού και κατά συνέπεια της αεροπορικής κίνησης». Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είπε πως «δεν είμαστε ούτε τρέιντερς, ούτε μαντείο των Δελφών, ούτε σύμβουλοι επιχειρήσεων για να μπορέσουμε να ξέρουμε πού θα είναι η τιμή της μετοχής, μην παρεξηγηθώ. Ούτε συστήνουμε σε κανέναν να αγοράσει μετοχές της εταιρείες γιατί θα ανέβουν, αλλά αυτό που λέμε είναι πως η λογική λέει ότι όταν έχω τρία χρόνια μπροστά μου και λογικά έχουμε συμφωνήσει στο προσχέδιο του προϋπολογισμού στην ρεαλιστική πρόβλεψη ότι αναμένουμε ότι ο τουρισμός θα πάει καλύτερα ποσοτικά, άρα λίγη υπομονή δεν θα πείραζε για να λάβει το Δημόσιο τα δικαιώματά του».
Ο υφυπουργός απάντησε ότι περίπου το 71% της κρατικής επιχορήγησης που δόθηκαν στην Aegean επιστρέφουν πίσω στο Δημόσιο επειδή η εταιρεία πήγε καλά. Στο ερώτημα γιατί δεν περιμένουμε, ο κ. Πετραλιάς επανέλαβε πως «κάποιος θα πρέπει να διασφαλίσει το Δημόσιο ότι την επόμενη τριετία η τιμή της μετοχής της εταιρείας θα αυξηθεί περισσότερο και πάνω από το κόστος του δανεισμού (4%). Πράγματι περιμένουμε τον τουρισμό να πηγαίνει καλύτερα, αλλά η τιμή μια μετοχής εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες. Επομένως δεν είναι ευνόητο ότι η τιμή μιας μετοχής θα ανέβει. Θεωρούμε ότι σε ένα περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων δανεισμού και με όρους παρούσας αξίας είναι καλύτερο κάποιος να διασφαλίσει τα χρήματα και να μην ρισκάρει για το μέλλον».
Διαβάστε επίσης:
Τσούνης: Η Ελλάδα γίνεται ο προμηθευτής ενέργειας της Νοτιανατολικής Ευρώπης
Χρηματιστήριο: Επικράτησε η κατοχύρωση κερδών – Νέα ισχυρή άνοδος για Aegean και Jumbo
Hexicon: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει παγκόσμιος παίκτης στη θαλάσσια αιολική ενέργεια
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Παύλος Μαρινάκης: Προχωρούν οι διαδικασίες για την εκκίνηση δυο σημαντικών στεγαστικών προγραμμάτων
- Eυρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες: Ετοιμάζουν εκπτώσεις στα ηλεκτρικά οχήματα – Οι προβλέψεις δείχνουν αύξηση πωλήσεων
- Τεχνητή νοημοσύνη: Πάνω από 7 στους 10 εργαζόμενους παγκοσμίως χρησιμοποιούν GenAI
- Εταιρικός στόλος ηλεκτρικών αυτοκινήτων