Ο καλός καιρός συνεχίζει να βοηθά τις παραθαλάσσιες περιοχές, που βλέπουν την καλοκαιρινή σεζόν να επεκτείνεται έως και το Νοέμβριο.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες καθορίζουν και τους ελέγχους της εφορίας, καθώς κάθε φορά στρέφουν το βάρος των ελέγχων σε περιοχές όπου ξεκινά η… σεζόν.

1

Ο τουρισμός έχει ήδη αρχίσει να επιλέξει χειμερινούς προορισμούς, με αποτέλεσμα μετά τα νησιά και όσες επιχειρήσεις βρίσκονται κοντά σε θάλασσα, οι ράμπο της εφορίας να στρέφονται στο… βουνό.

Αράχοβα, ορεινή Ναυπακτία, Καλάβρυτα, ορεινή Κορινθία και Αρκαδία, Καϊμακτσαλάν, Ζαγοροχώρια και άλλες άκρως τουριστικές περιοχές για τον χειμώνα, μπαίνουν στο στόχαστρο του φοροελεγκτικού μηχανισμού, κυρίως για τον έλεγχο αποδείξεων.

Εφοριακοί με… Laptop και ειδικά scanners

Τον φετινό χειμώνα, οι εφοριακοί θα είναι ακόμα πιο “οργανωμένοι”.

Η ΑΑΔΕ ρίχνει στη “μάχη” κατά της φοροδιαφυγής 1.500 laptop που θα περιλαμβάνουν το φορολογικό παρελθόν των ελεγχόμενων επιχειρήσεων και επαγγελματιών και 1.700 φορητά scanners τα οποία θα «διαβάζουν» τις αποδείξεις των ταμειακών μηχανών.

Ήδη, βρίσκεται σε εξέλιξη ανοικτός ηλεκτρονικός διαγωνισμός της ΑΑΔΕ για την προμήθεια των ηλεκτρονικών συσκευών, με τους ενδιαφερόμενους να έχουν περιθώριο να υποβάλουν προσφορές έως τις 21 Νοεμβρίου, συνολικού προϋπολογισμού 1,97 εκατ ευρώ (1,59 εκατ. ευρώ για τα laptops και 170.000 ευρώ για τα scanners).

Ήδη, από τις αρχές του μήνα έχει καθιερωθεί η καθιέρωση υποχρέωσης κωδικού (QR Code) σε όλες τις αποδείξεις που διαβιβάζονται υποχρεωτικά στην ΑΑΔΕ. Έτσι, όλοι οι πολίτες θα μπορούν να “σκανάρουν” κάθε είδους απόδειξη μέσα από την εφαρμογή “Appodixi” της ΑΑΔΕ και σε περίπτωση που εντοπίσουν ότι είναι “μαϊμού”, θα μπορούν να το καταγγείλλουν στην εφορία και να λάβουν μπόνους (εφόσον αποδειχθεί μετά τους απαραίτητους ελέγχους και βεβαιωθεί το πρόστιμο στην επιχείρηση) έως 3.000 ευρώ, ανάλογα με το ύψος της μη νόμιμης απόδειξης.

Κάμερες στους ελέγχους

Οι φορολογικοί έλεγχοι (εντός ή εκτός των επαγγελματικών εγκαταστάσεων των φορολογουμένων) θα μπορούν να καταγράφονται για λόγους διαφάνειας με κάμερες, ύστερα από προηγούμενη ενημέρωση των φορολογουμένων. Το οπτικοακουστικό υλικό θα φυλάσσεται για έξι μήνες και μετά θα καταστρέφεται.

Ομοίως μπορούν να καταγράφονται οι προγραμματισμένες συναντήσεις των ελεγκτών με τους φορολογούμενους στα γραφεία της ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή το υλικό θα διατηρείται για πέντε χρόνια. Επίσης προβλέπεται δυνατότητα εγκατάστασης και χρήσης καμερών κατά τη διενέργεια των τελωνειακών ελέγχων.

Διαβάστε επίσης

Ηταν ο Κώστας Σημίτης ο καλύτερος πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης;