ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σήμερα στις 4 το απόγευμα Στέφανος Κασσελάκης και Νίκος Ανδρουλάκης θα έχουν την πρώτη εθιμοτυπική συνάντησή τους στη Βουλή, κι όσοι περιμένουν ότι θα βγουν μεγάλες ειδήσεις πλανώνται πλάνην οικτράν.
Μπορεί ο «εχθρός» να είναι κοινός και η πολεμική εναντίον του Κ. Μητσοτάκη να δίνει λαβές για συζητήσεις, όμως, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν χαώδεις διαφορές που δύσκολα γεφυρώνονται.
Ούτε καν κι από εκείνους που σκοπίμως «φουντώνουν» συχνά – πυκνά τα σενάρια συνεργασίας των δύο κομμάτων ή ακόμη και την συνένωσή τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη Νέα Δημοκρατία.
Η συνάντηση Κασσελάκη με Ανδρουλάκη δεν θα έχει ούτε «αρραβώνες», ούτε γάμους, ούτε καν σενάρια για οποιαδήποτε κοινή πορεία.
Θα έχει συμπλεύσεις σε θέματα όπως αυτό των υποκλοπών, που για τον κ. Ανδρουλάκη είναι κορυφαίο πολιτικό ζήτημα, ή για το ενδεχόμενο προανακριτικής επιτροπής για τα Τέμπη.
Όμως, η γνωριμία των δύο πολιτικών αρχηγών πραγματοποιείται σε μια περίοδο όπου ο ένας (Κασσελάκης) είναι στα κάτω του και κινδυνεύει να είναι πρόεδρος χωρίς κόμμα και ο άλλος (Ανδρουλάκης) έχει ήδη δύο χρόνια στην ηγεσία, έχει πετύχει κάποια θετικά αποτελέσματα, φιλοδοξεί να γίνει δεύτερο κόμμα το ΠΑΣΟΚ, όμως, αντιμετωπίζει κι αυτός προβλήματα.
Ωστόσο, η μάχη για τα «κοπέλια της Κρήτης» για τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές, θα είναι το βασικό διακύβευμα και για τους δύο, οπότε κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι θα μπορούσαμε να έχουμε πολιτικό γάμο, είτε τώρα είτε αργότερα.
Ο Στέφανος Κασσελάκης προσπαθεί να μάθει να είναι πολιτικός στην Ελλάδα, και να κρατήσει όρθιο τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως, το πιο πιθανό είναι να υπάρξουν νέες συγκρούσεις και διασπάσεις.
Ο δε Νίκος Ανδρουλάκης προσπαθεί να εξηγήσει γιατί δεν έχει «ρεύμα» από τώρα το ΠΑΣΟΚ, και ταυτόχρονα επιχειρεί να κάνει τα αδύνατα δυνατά προκειμένου στις ευρωεκλογές να ξεπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτός ο σκληρός ανταγωνισμός ΣΥΡΙΖΑ με ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να μειωθεί με μία συνάντηση, αλλά ούτε και με τις προτροπές για ενιαία πορεία της Κεντροαριστεράς, πότε από τον Γιώργο Παπανδρέου και πότε από τον Χρήστο Σπίρτζη.
Αλλωστε οι δημοσκοπήσεις δείχνουν κατάρρευση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που τώρα μάχεται για τη δεύτερη θέση, παρά το γεγονός ότι υπάρχει νέος πρόεδρος στο κόμμα και θα έπρεπε να καταγράφεται άνοδος.
Το ντέρμπι ΣΥΡΙΖΑ με ΠΑΣΟΚ είναι πιο κοντά από ποτέ αφού το πρώτο κόμμα κινείται στα επίπεδα του 12%-15% και το δεύτερο μεταξύ 11% και 14%. Και το κλίμα καχυποψίας (και αντιπαλότητας) είναι φανερό και δεν θα μπορέσει να κρυφτεί πίσω από μια εθιμοτυπική συνάντηση, ούτε από κάποια θέματα που λογικά υπάρχει σύμπλευση.
Τα νέα δεδομένα
Η πολιτική κατάσταση που επικρατεί, με την κυριαρχία ΝΔ, δημιουργεί νέα δεδομένα και για τα κόμματα.
Ο Στ. Κασσελάκης επιχειρεί να γίνει πιο ενωτικός, λιγότερο συγκρουσιακός και να κρατήσει ενωμένο τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως, όλα θα κριθούν στο συνέδριο του Φεβρουαρίου και βεβαίως στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.
Προς το παρόν από τις αποχωρήσεις στελεχών και το γενικότερο κλίμα στην Κουμουνδούρου, επωφελείται το ΚΚΕ που δείχνει να ανεβαίνει δημοσκοπικά. Όμως, μια οριστική ρήξη στον ΣΥΡΙΖΑ θα απελευθέρωνε κι άλλες δυνάμεις, κυρίως από το χώρο της κεντροαριστεράς, οι οποίοι θα αναζητούσαν νέα πολιτική στέγη. Με το ΠΑΣΟΚ να είναι πιο κοντά.
Μια κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές θα είχε σοβαρές συνέπειες στην ηγεσία Κασσελάκη, ίσως δε να έφερνε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πιο κοντά στη διάλυση.
Από την άλλη το ΠΑΣΟΚ μπορεί να λειτουργήσει ως «υποδοχέας» απογοητευμένων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Για το λόγο αυτό ο Ν. Ανδρουλάκης απευθύνεται στη βάση, στην κοινωνία και δεν επιδιώκει μεταγραφές στελεχών της Κουμουνδούρου, αλλά ένα ρεύμα πολιτών που θα θελήσουν να μετακινηθούν προς το ΠΑΣΟΚ.
Προς το παρόν δεν το έχει καταφέρει, και γι’ αυτόν και οι ευρωεκλογές είναι και για την Χαριλάου Τρικούπη κρίσιμες. Θα καταφέρει να είναι το ΠΑΣΟΚ δεύτερο κόμμα; Κι από την άλλη θα είναι δεύτερο κόμμα με ένα ποσοστό 15%-18% ή θα ξεπεράσει το 20% και θα μπορεί να θεωρεί εαυτόν ως το πραγματικό αντίπαλον δέος της Νέας Δημοκρατίας.
Με αυτά τα δεδομένα, αναμένεται μια συνάντηση που σίγουρα δεν θα δώσει ειδήσεις περί συνένωσης των κομμάτων της Κεντροαριστεράς. Η αυτόνομη πορεία είναι το μοναδικό στοίχημα και για τον Κασσελάκη και για τον Ανδρουλάκη.