ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε ό,τι αφορά στον τρόπο φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων, ο κ. Σκέρτσος χαρακτήρισε την κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση «άδικη, άστοχη και άτοπη», σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση κάνει αυτό που γίνεται παντού στην Ευρώπη.
«Στόχος της πολιτικής μας είναι να συγκλίνουμε με την υπόλοιπη Ευρώπη, να μην αποτελεί η Ελλάδα μία θλιβερή εξαίρεση εκεί στα νοτιοανατολικά της Ευρώπης. Αυτό που κάνουμε ως προς την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής είναι να εφαρμόσουμε ένα σύστημα, που εφαρμόζεται στην Ιταλία και στη Γαλλία σε σχέση με τα τεκμαρτά εισοδήματα των ελευθέρων επαγγελματιών.
Δεν θέλουμε να στοχοποιήσουμε κανέναν ελεύθερο επαγγελματία, καμία επαγγελματική ομάδα και κοινωνική τάξη. Πρέπει να κλείσουμε τις τρύπες της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής, δεν επιβάλουμε κανέναν νέο φόρο, καθένας οφείλει να καταβάλλει τον φόρο που του αναλογεί βάσει των πραγματικών του εισοδημάτων.
Η δική μας κυβέρνηση έχει αποδείξει πως μειώνει τους φόρους, έχει μειώσει 50 φόρους, έχει μειώσει τη φορολογική επιβάρυνση κατά τουλάχιστον 10% τα προηγούμενα χρόνια και διά αυτού του τρόπου έχει αυξηθεί η απόδοση των δημοσίων εσόδων», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας.
Για την πολιτική κατάσταση της χώρας και τις στρατηγικές επιδιώξεις της κυβέρνησης, ο κ. Σκέρτσος δήλωσε ότι «δεν είναι δική μας δουλειά να σχολιάζουμε το πώς τα πηγαίνουν το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας επιτύχαμε έναν σπουδαίο, εθνικό στόχο ύστερα από μία πολυετή εθνική ταλαιπωρία και βγάλαμε έτσι την ταμπέλα του μαύρου πρόβατου της Ευρώπης.
Πλέον, η Ελλάδα σημειώνει κάποιες πολύ σημαντικές επιδόσεις στο πεδίο της οικονομίας και όχι μόνο, και οι οποίες υπερβαίνουν τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές. Για εμάς βασικός στόχος είναι να γίνουμε Ευρώπη αυτήν την τετραετία, να κάνουμε όλες τις αναγκαίες και κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που θα θεραπεύσουν διαχρονικές στρεβλώσεις, παθογένειες και εστίες ανομίας.
Πιστεύω ότι εάν θεραπεύσουμε τις κοινωνικές ανισότητες, θα απελευθερώσουμε ακόμη μεγαλύτερο δυναμικό το οποίο μέχρι τώρα δεν αποδίδει αυτά που πραγματικά μπορεί να αποδώσει.
Η χώρα μας μπορεί να κάνει και πρέπει να κάνει άλματα τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Ύστερα από ένα δύσκολο πρώτο τρίμηνο, η κυβέρνηση έχει μπει -και το δείχνει- στον δρόμο των μεγάλων και αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.
Το νομοσχέδιο για την επιλογή νέων διοικήσεων στο Δημόσιο αποτελεί ένα σημαντικό, πρώτο βήμα, ενώ τολμηρό βήμα αποτελεί και το αντίστοιχο νομοσχέδιο για τη εποπτεία και αξιολόγηση των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Για εμάς η διαφάνεια είναι σημαία και ο τρόπος μέσω του οποίου μπορούμε να γινόμαστε καλύτεροι. Πρέπει οι πολίτες και οι δημοσιογράφοι να έχουν όλα τα δεδομένα για να μπορούν να ελέγχουν την κυβέρνηση για να γίνεται συνεχώς καλύτερη ή να διορθώνει τα όποια λάθη κάνει.
Λάθη θα γίνονται, το θέμα είναι να διορθώνονται. Δεν μπορεί η πολιτική ταυτότητα να αποτελεί κριτήριο επιλογής για τη διοίκηση ενός οργανισμού του Δημοσίου».
Αναφορικά με τη στάση της κυβέρνησης έναντι των ανεξαρτήτων Αρχών, ο υπουργός Επικρατείας επεσήμανε: «Η κυβέρνηση καταβάλλει μία φιλότιμη προσπάθεια να βελτιώσει την απόδοσή της και να συμμορφωθεί με τις συστάσεις που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως προς το Κράτος Δικαίου, τη λειτουργία και τους θεσμούς, που αποτελούν πυλώνες αυτού.
Με βάση την ετήσια σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημειώνεται μία σημαντική βελτίωση. Δεν λέμε ότι ζούμε σε μία χώρα που λειτουργούν όλα τέλεια, σε καμία περίπτωση, και εάν χρειάζεται να γίνουν βήματα βελτίωσης ως προς τη λειτουργία των ανεξαρτήτων Αρχών, αυτό ως διαπίστωση μας αφορά όλους και την κυβέρνηση και τους αξιωματούχους των ίδιων των ανεξάρτητων Αρχών.
Εμείς, ως κυβέρνηση, πιστεύουμε σε έναν διαρκή έλεγχο της εξουσίας από κάθε φορέα που έχει αυτήν την αρμοδιότητα, πρέπει να υπάρχει διαφάνεια και λογοδοσία.
Λειτουργούμε πάντα εντός ευρωπαϊκού πλαισίου και εάν έχει υπάρξει κατά το παρελθόν στη χώρα μας μία τάση πληθωρισμού ως προς τις ανεξάρτητες Αρχές, να δούμε αυτό πώς συγκρίνεται και με το ευρωπαϊκό περιβάλλον. Αυτό, βεβαίως, δεν μπορεί να αφορά ανεξάρτητες Αρχές που είναι κατοχυρωμένες από το Σύνταγμα.
Πρέπει να έχουμε ένα κράτος σφιχτό, επιτελικό και αποτελεσματικό και να συγκλίνει με ό,τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη».
Ερωτηθείς, μάλιστα, ειδικότερα για την υπόθεση των υποκλοπών, ο κ. Σκέρτσος απάντησε:
«Η υπόθεση των υποκλοπών είναι μία πολύ σοβαρή υπόθεση που έχει πληγώσει την ίδια τη λειτουργία του πολιτεύματος, τη Δημοκρατία, αλλά και την ίδια την κυβέρνηση.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανέδειξε και δημοσιοποίησε το πρόβλημα από την πρώτη στιγμή και πήρε όλες τις αναγκαίες πολιτικές αποφάσεις, κάναμε μία σημαντική τροποποίηση στον νόμο που διέπει τη λειτουργία της ΕΥΠ.
Θεωρούμε ότι πολιτικά ό,τι ήταν να κάνουμε ως κυβέρνηση το έχουμε κάνει. Από εκεί και πέρα είναι δουλειά της Δικαιοσύνης να κρίνει τη συγκεκριμένη υπόθεση και αφού την κρίνει να οδηγηθούμε και σε νέα πολιτικά συμπεράσματα.
Η συζήτηση μέσω διαρροών δεν περιποιεί σε κανέναν τιμή και θεωρώ πως πλήττει το κύρος και των ίδιων των ανεξάρτητων Αρχών εάν και αυτές μετέχουν σε αυτό το παιχνίδι διαρροών. Εμείς σεβόμαστε και έχουμε εμπιστοσύνη στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης».
Διαβάστε επίσης:
Κικίλιας: Πρόληψη, καλύτερος συντονισμός και έλεγχος, το τρίπτυχο του νομοσχεδίου
Οικονόμου: Ασκούμε μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική