• Big Story

    Κάτι δεν πάει καλά με τον Βασίλη Λεβέντη

    Βασίλης Λεβέντης

    Βασίλης Λεβέντης, πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων


    Κάτι δεν πάει καλά με τον Βασίλη Λεβέντη. Σιγά το νέο, θα πει κανείς – άλλωστε, θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι κάτι δεν πάει καλά με τον Βασίλη Λεβέντη εδώ και τριάντα χρόνια, ενθυμούμενος και τις αλήστου μνήμης εκπομπές του στο Κανάλι 67, με τις νοστραδαμικές προφητείες του για την κατάρρευση του πολιτικού συστήματος (που ομολογουμένως έπεσαν μέσα). Όμως πλέον ο Βασίλης Λεβέντης δεν είναι ο γραφικός ηγέτης ενός μικρού εξωκοινοβουλευτικού κόμματος, αλλά ο επικεφαλής μίας κοινοβουλευτικής παράταξης – και ακόμα πιο σημαντικό, ένας πολιτικός αρχηγός που διεκδικεί ρόλο ρυθμιστή των εξελίξεων στο πολιτικό τοπίο της χώρας. Επομένως, οι δηλώσεις του και οι ισχυρισμοί του έχουν πια ιδιαίτερη βαρύτητα.

    Όμως πόση βαρύτητα μπορεί αλήθεια να έχουν οι ισχυρισμοί του Βασίλη Λεβέντη;

    Ας δούμε λίγο τι έχει πει το τελευταίο 24ωρο ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων στα ΜΜΕ:

    – «Αν κάνω τη βλακώδη συναλλαγή και δώσω ψήφο στον κ. Τσίπρα, θα έχω καταρρακώσει τα οράματα της νεολαίας που μας ψήφισε», δήλωσε την Τρίτη στον ΣΚΑΪ, απορρίπτοντας τα σενάρια περί συνεργασίας με τον Αλέξη Τσίπρα, που πυροδοτούν οι πρόσφατες δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που… αποθεώνουν τον Βασίλη Λεβέντη. Την ίδια στιγμή, βέβαια, σχολίαζε πως ο Τσίπρας είναι «σώφρων» και θέλει έναν «μεγάλο συνασπισμό» με τη ΝΔ, αλλά «δεν τον αφήνουν οι υπουργοί του»…

    – Ισχυρίστηκε επίσης ότι ο Κώστας Καραμανλής έχει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τον Πάνο Καμμένο, και αν ο πρώην πρωθυπουργός του ζητήσει να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για έναν «μεγάλο συνασπισμό» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ θα υπακούσει. Μάλιστα, μιλώντας σήμερα στον ΑΝΤ1, προχώρησε ακόμα παραπέρα, σχολιάζοντας πως δεν ήταν τυχαία τα «φάουλ» του Π. Καμμένου με το Σύμφωνο Συμβίωσης και τη στράτευση των γυναικών, αλλά θα ακολουθήσουν και άλλα.

    – Βέβαια, έσπευσε να διευκρινίσει, όσον αφορά στον Κώστα Καραμανλή, ότι δεν υποστηρίζει πως ο πρώην πρωθυπουργός κινεί τα νήματα από το παρασκήνιο, αλλά ότι η αγωνία του για τις εξελίξεις τον κάνει να αισθάνεται ότι πρέπει να γίνει οικουμενική κυβέρνηση.

    – Και μετά ήρθε ακόμα μία… κεραμίδα: Ο Βασίλης Λεβέντης υποστήριξε ότι «βουλευτής του Ποταμιού με βρήκε και μου είπε να ρίξουμε την κυβέρνηση»! Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι ο εν λόγω βουλευτής (τον οποίο δεν κατονόμασε) προσέγγισε τον γιο του στη Βουλή και του είπε: «Θέλω να σας πω ότι είναι ευκαιρία να ρίξουμε την κυβέρνηση. Αφού ο Καμμένος δεν θα ψηφίσει, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ τα έχουμε βρει στο σύμφωνο συμβίωσης, και τώρα είναι ευκαιρία».

    Αν όλα αυτά τα έλεγε από την εκπομπή του σε κάποιο μικρό τηλεοπτικό κανάλι ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων του 0,25%, προφανώς δεν θα ασχολείτο κανείς. Όμως τα λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων του 3,43% και των εννέα βουλευτών, οι οποίοι διεκδικούν ενεργό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις. Και η συνωμοσιολογία δεν είναι ακριβώς η υπεύθυνη στάση που αρμόζει σε ένα κοινοβουλευτικό κόμμα.

    Κάποιες φορές ο Βασίλης Λεβέντης θυμίζει τα εξώφυλλα της «Ελεύθερης Ώρας»: Σκοτεινές, αόριστες προφητείες με σκιώδεις φιγούρες που κινούν τα νήματα – μόνο οι Illuminati και ο Πούτιν λείπουν. Όμως έτσι δε γίνεται πολιτική, παρά μόνο εξώφυλλα. Και ενώ κατανοεί κανείς ότι ο Βασίλης Λεβέντης έχει μία ανάγκη να κάνει εξώφυλλα, όντας ξεχασμένος από τα συστημικά ΜΜΕ για τριάντα χρόνια, είναι μάλλον ακατανόητο το πώς ο ίδιος θέλει να πλασάρει τον εαυτό του ως μία σοβαρή εναλλακτική πολιτική πρόταση, όταν ο πολιτικός του λόγος διανθίζεται από τέτοιες συνωμοσιολογίες…



    ΣΧΟΛΙΑ