• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Με τράπεζες, Mytilineos, Aegean, Intrakat και τον ΟΤΕ εν αναμονή στήνεται το comeback της αγοράς

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Ευτύχιος Βασιλάκης, Μιχάλης Τσαμάζ

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Ευτύχιος Βασιλάκης, Μιχάλης Τσαμάζ


    Τράπεζες και κυρίως, Alpha ΑΛΦΑ 0% 1,68 ETE ΕΤΕ 0% 7,87 (που έχουν μπροστά τους την αποεπένδυση του ΤΧΣ), Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,27% 3,74 (που σήμερα ανακοινώνει αποτελέσματα), Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ 0% 36,70 Aegean ΑΡΑΙΓ -0,25% 12,07 Intrakat ΙΝΚΑΤ -0,60% 4,95 και με τον ΟΤΕ ΟΤΕ -0,21% 14,07 εν αναμονή, φαίνεται ότι είναι τα χαρτιά που θα οδηγήσουν την αγορά στον  νέο… ενάρετο κύκλο.

    Σχεδόν 300 μονάδες άνοδος για τον S&P και 600 μονάδες για τον γερμανικό Dax σε τέσσερις συνεδριάσεις είναι η απόδειξη ότι οι αγορές θέλουν να αφήσουν πίσω τους τα δύσκολα.

    Δεν διαφαίνεται ανάφλεξη με εμπλοκή τρίτων χωρών (Ιράν) στη Μέση Ανατολή, η τιμή του πετρελαίου κινείται σε ελεγχόμενα επίπεδα (περί τα 85 δολάρια το βαρέλι), οι τιμές των δεκαετών τίτλων υποχωρούν (σ.σ. στο 4,09% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς).

    Το σημαντικότερο, πρώτα η ΕΚΤ, ακολούθως η Fed, είπαν ότι για φέτος δεν θα πρέπει να αναμένεται άλλος γύρος αύξησης των επιτοκίων, παρά το γεγονός ότι Ευρωζώνη και Ηνωμένο Βασίλειο οδηγούνται οριακά σε ύφεση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων τους.

    Μέσα στο περιβάλλον αυτό της αστάθειας, η Deutsche Bank την Τετάρτη καταγράφει το Χρηματιστήριο Αθηνών ως την αγορά με τα περισσότερα κέρδη διεθνώς κι αυτό άρχισε να αποδεικνύεται και στην πράξη από χθες.

    Μένει να φανεί αν θα υπάρξει συνέχεια, σημειώνουν οι αναλυτές. Οι οποίοι κρατούν ως σημαντικό στοιχείο, αυτό που από την πρώτη στιγμή έγραφε και το mononews.gr, ότι τις 1.105 μονάδες ή τις 1.140 μονάδες δεν πρόκειται να τις ξαναδούν οι επενδυτές.

    Οι 1.345 μονάδες ήταν τα ανώτατα επίπεδα που έγραψε φέτος ο δείκτης.

    Η τεχνική ανάλυση πάντως, δίνει κίνηση μέχρι τις 1.250.

    Μένει να φανεί αν θα επαναπροσεγγιστεί η ζώνη αυτή.

    Σήμερα οι εκτιμήσεις της αγοράς κάνουν λόγο για ένα εκπληκτικό μίγμα οικονομικών αποτελεσμάτων από την Alpha και την Πειραιώς.

    Αίσθηση – και μάλιστα ευχάριστα – προκαλεί το γεγονός ότι και οι δύο αυτές συστημικές τράπεζες θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα του γ’ 3μήνου και 9μήνου πριν από το άνοιγμα της αγοράς, με τους επενδυτές να τιμολογούν από χθες ότι τα οικονομικά στοιχεία θα εκπλήξουν ευχάριστα.

    Ταυτόχρονα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Unicredit θα επανέλθει την Παρασκευή με νέα βελτιωμένη πρόταση σε σχέση με την αρχική του 1,33% που αφορούσε στην απόκτηση του 9% της Alpha από το ΤΧΣ.

    Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για τιμή μεταξύ 1,44-1,46, ενώ κάποιες άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδεχομένως να υπάρξει και τρίτη βελτιωμένη προσφορά μέχρι την άλλη Παρασκευή 10/11 που εκπνέει η σχετική προθεσμία από το ΤΧΣ.

    Tην επόμενη εβδομάδα, δε, έπονται οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων από τα blue chips.

    Στις 7/11 ανακοινώνουν οικονομικά στοιχεία 9μήνου Eurobank ΕΥΡΩΒ 0% 2,10 και Εθνική ΕΤΕ 0% 7,87 αλλά και η Σαράντης.

    Δύο μέρες μετά, στις 9/11 ανακοινώνονται τα αποτελέσματα από Τιτάν TITC -0,16% 30,90 ΟΤΕ ΟΤΕ -0,21% 14,07 και ΔΕΗ.

    Στη συνέχεια, η αγορά έχει μπροστά της το  book building της Εθνικής από το ΤΧΣ, για το 20% από 40% συνολικά που κατέχει το Ταμείο.

    Ήδη, το ενδιαφέρον θεωρείται δεδομένο, καθώς έχει εκφραστεί ενδιαφέρον, κατά τις πληροφορίες, από Έλληνες εφοπλιστές, αλλά και ξένους οίκους, όπως η Fidelity και την Norges Bank.

    Δεν είναι τυχαίο δε, ότι το «παρών» στο roadshow του Χ.Α. στην Φρανκφούρτη στην αρχή της εβδομάδας, έδωσαν μερικά από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά σπίτια.

    Union Ιnvestments με 480 δισ. ευρώ υπό διαχείριση κεφάλαια, Allianz GlobalDiscover Capital, Lupus Asset ManagementPetram A.M., Shareholder Value, ήταν μερικοί από τους ξένους οίκους, που, σημειωτέον, έδωσαν το «παρών» σε εκδήλωση για την ελληνική… μεσαία κεφαλαιοποίηση!

    Στη συνέχεια δεν αποκλείεται να στηθεί κλίμα στην αγορά ενόψει αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας στην 1η Δεκεμβρίου από τον οίκο Fitch, μετά την S&P τον Οκτώβριο και την DBRS τον Σεπτέμβριο.

    Διαβάστε επίσης:

    Deutsche Bank για Coca Cola HBC: Η τιμή στόχος μπορεί να πάει στα €46 ή 85% υψηλότερα

    Pantelakis Securities: Γιατί προτιμά τη HelleniQ Energy από τη Motor Oil – Οι συστάσεις και οι τιμές στόχοι

    Deutsche Bank: Παραμένει ψηλά στις αποδόσεις το ΧΑ το 2023 – Οι αποδόσεις του Οκτωβρίου στις αγορές



    ΣΧΟΛΙΑ