ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ωστόσο, παρά τα πολλά χρόνια έρευνας, οι ακριβείς μηχανισμοί μέσω των οποίων η κακή ηγεσία επηρεάζει την απόδοση των εργαζομένων παραμένουν αντικείμενο ενδιαφέροντος.
Σε μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο Group & Organization Management , μια διεθνής ομάδα ερευνητών, από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Stevens και το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις του Σικάγο, μαζί με επιστήμονες από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Τέξας, το Πανεπιστήμιο Χουνάν και το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ, προσφέρει μια νέα εξήγηση των γνωστικών παραγόντων μέσω των οποίων η καταχρηστική ηγεσία υποβαθμίζει την απόδοση των εργαζομένων — και εξηγεί γιατί ορισμένοι υπάλληλοι είναι πιο ευάλωτοι από άλλους στον αρνητικό αντίκτυπο των καταχρηστικών αφεντικών.
«Ευτυχώς, η καταχρηστική επίβλεψη δεν είναι πολύ συνηθισμένη, αλλά όταν συμβαίνει οι υπάλληλοι είναι πολύ λιγότερο πιθανό να αναλάβουν πρωτοβουλία ή να εργαστούν για τη βελτίωση των επιχειρηματικών πρακτικών», αναφέρουν.
«Θέλαμε να κατανοήσουμε τους γνωστικούς παράγοντες πίσω από αυτό το αποτέλεσμα και πώς οι εταιρείες μπορούν να προστατεύσουν τους υπαλλήλους τους από τον αρνητικό αντίκτυπο των κακών αφεντικών».
Η ομάδα ερεύνησε υπαλλήλους και προϊστάμενους από 42 διαφορετικές εταιρείες της Νότιας Κορέας, μαζί με εκατοντάδες φοιτητές από τις ΗΠΑ, για να διερευνήσει τους τρόπους με τους οποίους η καταχρηστική εποπτεία επηρεάζει τη συμπεριφορά των εργαζομένων στην «ανάληψη ευθύνης».
Στη συνέχεια, οι εργαζόμενοι ταξινομήθηκαν ανάλογα με το αν αναζητούν ενεργά θετικές ευκαιρίες για προαγωγή και εξέλιξη ή αν ακολουθούν μια πιο προληπτική προσέγγιση που δίνει προτεραιότητα στην ασφάλεια της εργασίας, μειώνοντας τον κίνδυνο της απόλυσης.
«Πιστεύαμε ότι τόσο η προσπάθεια απόκτησης ανταμοιβών (προαγωγή, μπόνους) όσο και η προσπάθεια αποφυγής τιμωριών (διατήρηση της εργασιακής ασφάλειας) θα διαμόρφωναν τον τρόπο με τον οποίο οι εργαζόμενοι αντιδρούν στα καταχρηστικά αφεντικά», δήλωσε ο Howie Xu, συγγραφέας της μελέτης και επίκουρος καθηγητής στο Stevens.
Αλλά δεν είναι αυτό που βρήκαν ο Xu και η ομάδα του. Αντίθετα, διαπίστωσαν ότι οι εργαζόμενοι που δίνουν προτεραιότητα στην επαγγελματική ανέλιξη επηρεάζονται έντονα από την καταχρηστική ηγεσία, ενώ οι εργαζόμενοι που έδιναν προτεραιότητα στην ασφάλεια της εργασίας είχαν μεγάλες πιθανότητες εξίσου να αναλάβουν την ευθύνη μετά από καταχρηστική εποπτεία.
Οι εργαζόμενοι που δίνουν προτεραιότητα στην εξέλιξή τους τείνουν να μειώνονται και να μειώνουν τη συμπεριφορά ανάληψης ευθύνης μετά από καταχρηστική επίβλεψη».
«Αυτό είναι ένα πολύ εκπληκτικό εύρημα», είπε ο Xu. «Βρήκαμε ξεκάθαρα στοιχεία ότι οι επιπτώσεις από την καταχρηστική ηγεσία είναι πολύ πιο εμφανείς στους υπαλλήλους που ενδιαφέρονται για την εξέλιξή τους παρά στους υπαλλήλους που ενδιαφέρονται για την ασφάλεια τους».
Μια πιθανή εξήγηση, είναι ότι οι φιλόδοξοι υπάλληλοι μπορεί να αντιλαμβάνονται ότι ένας καταχρηστικός προϊστάμενος έχει άμεσο έλεγχο για το αν θα λάβουν μπόνους ή ευκαιρίες για προαγωγή.
Αντίθετα, τα κακά αφεντικά μπορεί να θεωρηθεί ότι έχουν λιγότερο άμεσο έλεγχο στις αποφάσεις απόλυσης, οι οποίες συχνά απαιτούν επικύρωση από ομάδες ανθρώπινου δυναμικού ή ανώτερα στελέχη.
Αυτό είναι ένα σημαντικό εύρημα, γιατί υποδηλώνει ότι οι οργανισμοί ή οι εταιρείες που επιδιώκουν να μετριάσουν τον αντίκτυπο της κακής ηγεσίας θα πρέπει να επικεντρωθούν στην ενδυνάμωση των εργαζομένων και στο να τους κάνουν να νιώθουν ότι τους εκτιμούν, αντί απλώς να τους καθησυχάζουν ότι οι δουλειές τους είναι ασφαλείς.
«Εάν ένας ηγέτης διολισθήσει σε καταχρηστική συμπεριφορά, η έρευνά μας προτείνει ότι όχι μόνο θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη, αλλά και να εργαστεί για να καθησυχάσει τους υπαλλήλους για την αξία τους στην δουλειά», είπε ο Xu.
Απροσδόκητα, η διακύμανση στην ανταπόκριση των εργαζομένων στην καταχρηστική επίβλεψη ήταν γενικά σταθερή τόσο στον κορεατικό όσο και στον πληθυσμό των ΗΠΑ.
«Πιστεύουμε ότι αυτές οι χώρες είναι πολιτιστικά διακριτές, αλλά δεν υπήρχε πραγματική διαφορά στον τρόπο με τον οποίο οι εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν στα καταχρηστικά αφεντικά», είπε ο Xu.
“Αυτό μπορεί να αντανακλά την επίδραση της παγκοσμιοποίησης – ή μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι αυτό είναι ένα παγκόσμιο χαρακτηριστικό που υπάρχει σε πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς.”
Διαβάστε επίσης:
4 απροσδόκητοι λόγοι για τους οποίους δεν χάνουμε βάρος
Καρκίνος του πνεύμονα: Μείωση κινδύνου και αύξηση ίασης
Γιατί δεν υπάρχει βιώσιμο οικονομικό μέλλον χωρίς αύξηση της παραγωγικότητας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας και διατήρησε σταθερές τις προοπτικές
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ