Διπλή παρέμβαση για τους ελεύθερους επαγγελματίες ανακοίνωσε η κυβέρνηση, προκειμένου να μπει τέλος στα φαινόμενα που επαγγελματίες δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα, στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν φόρους.

Στην πράξη, όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα θεωρείται πως βγάζουν κάθε χρόνο 10,920 ευρώ, δηλαδή όσοι είναι ο βασικός μισθός των 780 ευρώ, πολλαπλασιασμένος επί 14.

1

Με την εφαρμογή του ισχύοντος συντελεστή 9% έως τα 10.000 ευρώ και 22% για το επόμενο κλιμάκιο, ο ελάχιστος φόρος που προκύπτει ξεπερνά τα 1.000 ευρώ και φτάνει τα 1.102 ευρώ.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Υπουργείου Οικονομικών, το 76% των επαγγελματιών θα πληρώσει φόρο από 0 – 3.000 ευρώ, ενώ το 24% θα καταβάλει φόρο πάνω από 3.000 ευρώ.

«Το τεκμήριο μπορεί να περιορίζεται για επιχειρήσεις με λίγα έτη λειτουργίας» ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης, στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Όμως, όπως διευκρίνισε ο Υπουργός Οικονομικών, το τεκμήριο αυξάνεται για τις ατομικές επιχειρήσεις με περισσότερα έτη λειτουργίας, με περισσότερους υπαλλήλους, αλλά και με τζίρο ο οποίος είναι μεγαλύτερος από τον μέσο όρο του ΚΑΔ που διαθέτει ο ελεύθερος επαγγελματίες.

Πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο δεν αποτελεί ελληνική «πρωτοτυπία» όπως ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, καθώς το έχουν εφαρμόσει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία.

Το τέλος επιτηδεύματος

Μια δεύτερη παρέμβαση αποτελεί η μείωση του τέλους επιτηδεύματος που καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Το συγκεκριμένο μέτρα ξεκινά να μειώνεται από το 2024, νωρίτερα κατά ένα έτος με βάση τον αρχικό σχεδιασμό.

Όσοι δηλώσουν εισόδημα πάνω από το ελάχιστο τεκμήριο των 10.920 ευρώ θα έχουν μείωση του τέλους επιτηδεύματος και όσοι δηλώσουν κάτω από το ελάχιστο όριο η μείωση θα αγγίξει το 25%.

Τα έσοδα μετά την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος θα είναι της τάξης των 606 εκατ. ευρώ ετησίως, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Διαβάστε επίσης:

Καιρίδης: Συνεννόηση και συνεργασία με την Τουρκία στη διαχείριση του μεταναστευτικού

Ανδρουλάκης: Ζούμε τη σταθερή παρακμή του κράτους δικαίου στο βωμό της συγκάλυψης

Κ. Χατζηδάκης: Εννέα πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας