ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Δωρεάν από αύριο, 1η Νοεμβρίου, για τους πολίτες το αντιγριπικό εμβόλιο.
Η χορήγησή του θα μπορεί να γίνεται στα κατά τόπους φαρμακεία απλά με την επίδειξη του ΑΜΚΑ, διαδικασία που εν πολλοίς αναμένεται να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον των πολιτών να το κάνουν.
Σύμφωνα με φαρμακοποιούς οι εμβολιασμοί κινούνται σε χαμηλά επίπεδα για την εποχή, παρόλο που εδώ και καιρό η χώρα έχει παραλάβει μεγάλο αριθμό δόσεων. Ο καλός καιρός δεν φαίνεται να βοηθά σε αυτό, καθώς οι θερμοκρασίες στις περισσότερες περιοχές είναι αυξημένες για την εποχή.
Αντιγριπικό εμβόλιο: Μικρό το ενδιαφέρον
Παραδοσιακά το αντιγριπικό εμβόλιο γίνεται, με βάση και τις συστάσεις των ειδικών, το Νοέμβριο, προκειμένου οι πολίτες να προλάβουν να αναπτύξουν αντισώματα, κάτι που απαιτεί χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων για να γίνει. Συνήθως κάθε χρόνο τα κρούσματα της γρίπης αρχίζουν να αυξάνονται προς το τέλος Νοεμβρίου και μέχρι και τον Μάρτιο η κατάσταση βαίνει κλιμαμακούμενη.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι είναι ένα εμβόλιο, που καλό είναι να το κάνουμε όλοι, αν και προτεραιότητα έχουν οι ευάλωτοι πολίτες.
Υπενθυμίζεται ότι αποκλειστικά με συνταγή γιατρού θα εξακολουθήσουν να χορηγούνται και μετά την 1η Νοεμβρίου τα δύο νέου τύπου, πολύ ακριβά αντιγριπικά εμβόλια. Εντάχθηκαν φέτος για πρώτη φορά στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και προορίζονται αποκλειστικά για τους πολίτες ηλικίας 65 ετών και άνω.
Στην περίπτωση, ωστόσο, που κάποιος δεν θέλει να κάνει τα νέα, ενισχυμένα εμβόλια, μπορεί να εμβολιαστεί με κάποιο από τα υπόλοιπα τέσσερα παλιά εμβόλια, που κυκλοφορούν.
Έτοιμη και η ΗΔΙΚΑ
Με ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) ενημέρωσε τους φαρμακοποιούς, ότι οι εργασίες για την τροποποίηση της πλατφόρμας από την ΗΔΙΚΑ, για τη δωρεάν χορήγηση χωρίς συνταγογράφηση των αντιγριπικών εμβολίων από αύριο, 1η Νοεμβρίου, έχει ολοκληρωθεί.
Πιο συγκεκριμένα η ΗΔΙΚΑ ολοκλήρωσε τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου την υλοποίηση της διασύνδεσης των προγραμμάτων των φαρμακείων, σχετικά με τη διενέργεια και την καταχώρηση στο Εμβολιαστικό Μητρώο του Αντιγριπικού Εμβολιασμού χωρίς ιατρική συνταγή.
Σύμφωνα με τον ΠΦΣ οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να διασυνδεθούν με την ΗΔΙΚΑ, μέσω του προγράμματος API, ώστε να είναι εφικτή η καταχώρηση των εμβολιασμών των πολιτών στο Εθνικό Μητρώο.
Το Υπουργείο Υγείας έχει τη θεσμική αποστολή να προστατεύει και να φροντίζει την Υγεία του πληθυσμού καθώς και να λογοδοτεί στους πολίτες για κάθε ευρώ που ξοδεύει.
Τι λέει το Υπουργείο Υγείας
Σε ανακοίνωση, που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας το προηγούμενο διάστημα, μεταξύ άλλων αναφέρει:
- Το εμβόλιο είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες.
- Υπογραμμίζουμε ότι όλα τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και ασφαλή.
- Το Υπουργείο Υγείας, ακολουθώντας τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, δίνει τη δυνατότητα εμβολιασμού για τα νέου τύπου και πολύ ακριβά εμβόλια με συνταγογράφηση..
- Το συμβατικό εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο χωρίς συνταγή από αρχές Νοεμβρίου.
Ποιοι πρέπει να το κάνουν
Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας οι συστάσεις αντιγριπικού εμβολιασμού για την προσεχή περίοδο 2023/24 περιλαμβάνουν κατά προτεραιότητα τις παρακάτω ομάδες πληθυσμού:
- Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.
- Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
- Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
- Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή.
- Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη).
- Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών.
- Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες).
- Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα.
- Χρόνια νεφροπάθεια.
- Χρόνιες παθήσεις ήπατος.
- Νευρολογικά – νευρομυϊκά νοσήματα.
- Σύνδρομο Down.
- Έγκυοι ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.
- Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.
- Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).
- Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.
- Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης.
- Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών Υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.
- Άστεγοι.
- Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.
Αυξάνονται τα ραντεβού για το εμβόλιο της COVID-19
Σχετικά με τον εμβολιασμό για την COVID-19, πολλαπλασιάζονται τα ραντεβού όσων επιθυμούν να θωρακιστούν ενάντια στη νόσο.
Από τις 16 Οκτωβρίου, οπότε άνοιξε η σχετική πλατφόρμα, έχουν γίνει πάνω από 13.100 εμβολιασμοί με το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο της Pfizer. Πληροφορίες αναφέρουν ότι συνολικά ως τώρα οι εμβολιασμοί ξεπέρασαν τις 50.000.
Την ίδια ώρα η Ομοσπονδία Ελεύθερων Επαγγελματιών Παιδιάτρων επισημαίνει σε επιστολή της ότι τα ραντεβού για τον εμβολιασμό των παιδιών κλείνονται πρωινές ώρες τις καθημερινές, που τα παιδιά είναι στο σχολείο και οι γονείς τους εργάζονται, οπότε δεν είναι εύκολο να μεταβούν στα εμβολιαστικά κέντρα.
Ζητούν μέτρα, τα οποία θα διευκολύνουν προς αυτή την κατεύθυνση, όπως να δικαιολογούνται οι απουσίες των παιδιών.
Διαβάστε επίσης
Πνευμονολόγοι: Αυτή είναι η καλύτερη περίοδος για το αντιγριπικό εμβόλιο
Βανέσσα Αναστασοπούλου: «Ξαφνιάζουμε τον εαυτό» στο Μπενάκη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Στουρνάρας: Πολύ σημαντικό ένας πολίτης να είναι οικονομικά εγγράμματος – Παρουσιάστηκε το «Αλφαβητάρι της οικονομίας για εφήβους»
- Η Novo Nordisk επενδύει σε Νέα Υπερσύγχρονη Μονάδα Παραγωγής
- Σταϊκούρας: Ο αυτοκινητόδρομος Ιωάννινα – Κακαβιά θα συμβάλλει στην περιφερειακή και την εθνική ανάπτυξη
- Σε νέους ιδιοκτήτες από σήμερα τα ακίνητα της «Αλλατίνη» και της «Μαλαματίνα»