Το 3,9% του ΑΕΠ της χώρας αποτελεί η δραστηριότητα των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων (Airbnb), η σωρευτική επίδραση της οποίας κυμαίνεται από 7,58 έως 8,12 δισ. ευρώ.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από έρευνα που παρουσίασε το Eltun του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών στην 24η Prodexpo.

1

O κλάδος πραγματοποίησε το 2022 τζίρο 3,76 εκατομμυρίων με τον κύκλο εργασιών των καταλυμάτων να υπολογίζεται σε 1,38 δισ. και οι λοιπές δαπάνες σε 2,38 δισ. ενώ η αύξηση των εσόδων από το 2019 έχει φτάσει το 10%.

Το 2022 οι βραχυχρόνιες μισθώσεις αντιπροσώπευαν μερίδιο αγοράς 14,41% του κλάδου του τουρισμού, που μεταφράζεται σε άμεση οικονομική συνεισφορά 3,44 δισ. ευρώ ή 1,65% του συνολικού ΑΕΠ.

Επιπρόσθετα, οι φόροι που προήλθαν από τον κλάδο αυτό ανήλθαν σε περίπου 700 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, οι βραχυπρόθεσμες μισθώσεις παρουσιάζουν μεγάλη γεωγραφική διασπορά σε ολόκληρη την Ελλάδα, με την περιοχή της Αττικής να συνεισφέρει μόνο στο 16-20% των συνολικών διανυκτερεύσεων.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Δουκίδη, καθηγητή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις παρουσιάζουν μεγάλη γεωγραφική διασπορά σε αστικές, ημιαστικές και αγροτικές περιοχές, με το 90% των εκμισθωτών να το διαθέτουν στην αγορά είτε γιατί χρειάζονται επιπλέον εισόδημα είτε γιατί είναι το μοναδικό τους εισόδημα.

Σε ό,τι αφορά τον ανταγωνισμό με τον ξενοδοχειακό κλάδο, από τα συμπεράσματα της έρευνας προκύπτει πως η ραγδαία επέκταση του τουρισμού στην Ελλάδα έχει ξεπεράσει την αύξηση των διαθέσιμων ξενοδοχειακών καταλυμάτων.

Ενδεικτικά, την περίοδο 2013-2022, οι αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 58% φτάνοντας τις 31,4 εκατομμύρια αφίξεις, ενώ ταυτόχρονα οι διαθέσιμες θέσεις κλινών ξενοδοχειακών μονάδων την ίδια περίοδο αυξήθηκαν μόνο κατά 6% φτάνοντας τα 1,3 εκατομμύρια το 2022.

Συνολικά, η διαμονή σε Airbnb στην Ελλάδα αντιπροσωπεύει ποσοστό των συνολικών διανυκτερεύσεων πάνω από 20% ετησίως, ενώ το 2022 οι μηνιαίες διανυκτερεύσεις επισκεπτών στα STR ξεπέρασαν σταθερά το ένα εκατομμύριο, για οκτώ συνεχόμενους μήνες.

Ποιοι είναι όμως αυτοί οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που στρέφονται στη βραχυχρόνια μίσθωση;

Η πλειοψηφία των οικοδεσποτών, που αποτελεί το 61,3%, δηλώνουν άνεργοι, κάτι που ερμηνεύεται ως αξιοποίηση της βραχυχρόνιας μίσθωσης ως πιθανή πηγή εισοδήματος για άτομα που αντιμετωπίζουν προκλήσεις στην εύρεση παραδοσιακής απασχόλησης.

Από τους οικοδεσπότες, το 22,5% είναι αυτοαπασχολούμενοι, ενώ το 17,5% είναι μισθωτοί, ενώ ένας στους έξι βασίζεται στο Airbnb, ως την κύρια πηγή εισοδήματός τους.

Επίσης, το 80% το θεωρεί ως συμπληρωματικό εισόδημα, υπογραμμίζοντας τον ρόλο του στην ενίσχυση των οικονομικών των νοικοκυριών.

Μια άλλη σημαντική πτυχή είναι ότι οι μισοί οικοδεσπότες εξαρτώνται από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις για τη βιώσιμη χρήση κι διατήρηση της ακίνητης περιουσίας τους, με το 68% να αναφέρει έχει πρόσθετες πηγές εισοδήματος πέρα από τις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις, είτε από την εργασία τους είτε από άλλα μέλη της οικογένειας.

Μόλις το 15% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι οι βραχυχρόνιες ενοικιάσεις είναι η αποκλειστική πηγή του εισοδήματος του.

Mέτρα με το γάντι από την κυβέρνηση

Το γεγονός ότι η βραχυχρόνια μίσθωση αποτελεί μια σημαντική πηγή εισοδήματος παραδέχτηκε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, επισημαίνοντας πως στόχος της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπίσει τον αθέμιτο ανταγωνισμό με τον ξενοδοχειακό κλάδο, ώστε να μην υπάρχουν ολόκληρα κτίρια που κρύβονται πίσω από τη βραχυχρόνια μίσθωση και λειτουργούν ως ξενοδοχεία.

Σε αυτό το πλαίσιο τίθεται το όριο των 60 ημερών, καθίσταται υποχρεωτική η έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας για φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν τρία ή περισσότερα προς εκμίσθωση ακίνητα, επιβάλλεται ΦΠΑ και τέλος παρεπιδημούντων, καθώς και τέλος κλιματικής ανθεκτικότητας, ενώ θα τεθεί όριο στα δύο ακίνητα για τα φυσικά πρόσωπα, που αποτελούν το 70% της αγοράς.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει προταθεί ένας ενιαίος κανονισμός για τη συλλογή δεδομένων και οι σχετικές συζητήσεις στις Βρυξέλλες αναμένεται να ολοκληρωθούν άμεσα, με στόχο το τελικό κείμενο να παρουσιαστεί έως το τέλος του έτους.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να εφαρμοστεί σε διάστημα 24 μηνών, σύμφωνα με τον Vladimir Beroun, Senior Public Policy Manager EU της Airbnb.

Διαβάστε επίσης:

«Έκρηξη» ξένων επενδύσεων στα ακίνητα βλέπει ο Χατζηδάκης – Ήρθαν 2,1 δισ. το 2022

Airbnb: Οι Ισραηλινοί ψάχνουν μεγάλα σπίτια στην Αθήνα

Γιούρι Μίλνερ: Ποιος είναι ο μεγιστάνας επενδυτής που αγόρασε το πιο ακριβό ρετιρέ στο Λονδίνο αξίας $70 εκατ.