ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τσουνάμι πλειστηριασμών που θα ρίξουν στην αγορά 250.000 ακίνητα τα επόμενα πέντε έως επτά χρόνια εκτιμά ότι έρχεται ο Αντώνης Μαρκόπουλος, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Prosperty.
Μιλώντας στο Executive Leaders’ Breakfast, που προηγήθηκε της έναρξης της 24ης Prodexpo, ο κ. Μαρκόπουλος τόνισε πως σε μία εποχή υψηλών επιτοκίων και πολλών προβλημάτων, το παράδοξο είναι ότι στην Ελλάδα το πρόβλημα εντοπίζεται στη διαθεσιμότητα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ίδιου, το ύψος των κόκκινων δανείων φτάνει τα 90 δισεκατομμύρια ευρώ με εμπράγματες εξασφαλίσεις 1 εκατομμύριο ακίνητα, εκ των οποίων το 75% αφορά σε κατοικίες. Μάλιστα χαρακτήρισε την αξιοποίηση αυτού του αποθέματος κατοικιών επενδυτική ευκαιρία.
Σύμφωνα με τον Πάνο Χαραλαμπόπουλο, διευθύνοντα σύμβουλο της Solum PY Gloval και μέλος δ.σ. του RICS Greece, η στέγαση ροκανίζει μεγάλο μέρος του εισοδήματος, υπάρχουν μεγαλύτερες κατοικίες σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ υπάρχει μεγάλη ζήτηση, αλλά μικρή προσφορά. «Οτιδήποτε νεόδμητο γίνεται ανάρπαστο, ενώ υπάρχουν πολλά κενά ακίνητα σε δημόσιους φορείς και funds, με τις αυξήσεις στις τιμές να είναι δυσθεώρητες». Ήδη 150.000 ακίνητα είναι αναρτημένα σε πλατφόρμες διαμοιρασμού.
Εξάλλου, «τα διαμερίσματα αποτελούν πολύ μεγάλη ευκαιρία για τους επενδυτές κεφαλαίου και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές», σύμφωνα με τον Γιώργο Σιούφα, managing partner της Sioufas and Associates Law Firm, που τόνισε πως η χώρα διαθέτει «ένα κατακερματισμένο οικιστικό πλεονέκτημα».
Κατά τα λοιπά, στη στρογγυλή τράπεζα των στελεχών του εγχώριου real estate συζητήθηκαν οι προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο κλάδος το 2024. Μεταξύ αυτών, «η παραδοξότητα που ζούμε στην ελληνική αγορά ως μια εξαίρεση στο δυτικό κόσμο, την οποία δεν κατανοεί αυτός εξαιτίας του μεγέθους της ελληνικής αγοράς», για την οποία μίλησε ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Dimand, ο οποίος κατέληξε πως «ως εκ τούτου θα βρούμε δυσκολία στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων». Πρόσθεσε επίσης πως «η πόλη δεν είναι βιώσιμη, θα το βρούμε μπροστά μας. Η αλλαγή στη βιωσιμότητα έρχεται από την αλλαγή στις υποδομές και στη συμπεριφορά» σημείωσε, προσθέτοντας ότι ο δεύτερος κίνδυνος με τον οποίο έρχεται αντιμέτωπος ο κλάδος είναι το διαρκώς αυξανόμενο κατασκευαστικό κόστος και τα πολύ υψηλά επιτόκια.
Το πλήγμα για τις ΑΕΕΑΠ
Στο τραπέζι έπεσαν και οι δυσκολίες που προκαλεί στη λειτουργία των ΑΕΕΑΠ το τρέχον νομοθετικό πλαίσιο, ζήτημα το οποίο έθιξε ο Τάσος Καζίνος, διευθύνων σύμβουλος της Trastor. Ο ίδιος έθιξε το πρόβλημα της προσαρμογής των ΑΕΕΑΠ στο νέο κλιματικό νόμο, που προβλέπει ότι το 30% των νέων κατασκευών θα πρέπει να καλύπτεται από φωτοβολταϊκά. «Στην πράξη,
σε ένα logistics center, για παράδειγμα, τα φωτοβολταϊκά μπορεί να φτάσουν και το 1 εκατομμύριο. Θα πρέπει η ενέργεια που θα παραχθεί να προστεθεί στο δίκτυο αλλά ο νόμος απαγορεύει στις ΑΕΕΑΠ να λαμβάνουν έσοδα από άλλες δραστηριότητες, εκτός από μισθώματα». Το δεύτερο ζήτημα σχετίζεται με τη φορολογία. «Οι ΑΕΕΑΠ παράγουν έργα και χρειάζονται αρκετό δανεισμό. Όταν, όμως, ανεβαίνει το κόστος δανεισμού ανεβαίνει και το κόστος της επιχείρησης. Οι ΑΕΕΑΠ όταν ανεβαίνει το κόστος δανεισμού πληρώνουν μεγαλύτερο φόρο. Πρέπει να ξαναδούμε το νόμο των ΑΕΕΑΠ που μετρά 25 χρόνια». Το ευτυχές, σύμφωνα με τον ίδιο είναι ότι υπάρχει μία συντονισμένη κινητοποίηση από όλο τον κλάδο και σύντομα θα κατατεθούν προτάσεις στα αρμόδια όργανα. «Οι ΑΕΕΑΠ είναι κινητήριος δύναμη για την προσέλκυση επενδύσεων αλλά θα πρέπει να είναι κινητήριος δύναμη και για την ενεργειακή μετάβαση», είπε.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Υπουργείο Ανάπτυξης: Πρόστιμα ύψους 5,5 εκατ. ευρώ σε οκτώ πολυεθνικές για αθέμιτη κερδοφορία – Ποιες είναι
- ΙΤΕΠ: «Υψηλή» και «άνιση» φορολογία στα Ξενοδοχεία – Το 19% του κόστους παραγωγής αντιστοιχεί σε φόρους
- Δημοσκόπηση GPO: Η ΝΔ διατηρεί προβάδισμα ασφαλείας από το ΠΑΣΟΚ – Τρίτο κόμμα το ΚΚΕ – Οκτακομματική Βουλή
- Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Θετικές προοπτικές για την οικονομία το 2025 – Σημαντικές εξωτερικές προκλήσεις