Για τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τη χρηματοοικονομική πολιτική και τους πολέμους στις γειτονικές χώρες μίλησε προ ολίγου στο συνέδριο του Economist ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Intrakat, Αλέξανδρος Εξάρχου.

Αρχικά, ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ύστερα από αρκετές δεκαετίες ειρήνης έρχεται αντιμέτωπη με πολέμους στη γειτονιά της και ότι η χώρα μας αποτελεί το σύνορο της ένωσης αυτής, η οποία ωστόσο θα πρέπει να δώσει μόνη της τη λύση εάν απειληθεί και χρειαστεί να αμυνθεί. Ωστόσο, εάν η Ελλάδα χρειαστεί να υπερασπιστεί τα εδάφη της, τότε το πρόβλημα θα γίνει και ευρωπαϊκό, παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει μία κοινή αμυντική πολιτική.

1

Σχετικά με τη χρηματοοικονομική πολιτική ο κ. Εξάρχου σχολίασε ότι η Ελλάδα εντάσσεται σε μία ένωση που έχει ένα «σκληρό» νόμισμα. Πρόσθεσε, δε, ότι η χώρα μας κατάφερε με μεγάλες θυσίες να εξέλθει από την οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας.

Τόνισε, ωστόσο, ότι σήμερα δημιουργείται μία ακόμη κρίση, η οποία είναι η κατακόρυφη άνοδος των επιτοκίων λόγω των πολεμικών συρράξεων στα βορειοανατολικά της Ελλάδας (σ.σ. ρωσο-ουκρανικός πόλεμος) και στα νότια (πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς), η οποία απειλεί όλη την Ευρώπη και όχι μόνο την Ελλάδα. Εν τούτοις, όπως δήλωσε ο ισχυρός άντρας της Intrakat, και σε αυτή την περίπτωση η χώρα μας καλείται να αντιμετωπίσει μόνη της πρόβλημα αυτό.

«Θέλει η Ευρώπη μια ενωμένη Ευρώπη»

Συνεχίζοντας, αναρωτήθηκε τι ακριβώς επιδιώκει να πετύχει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιο συγκεκριμένα, δήλωσε:

«Θέλει η Ευρώπη μια ενωμένη Ευρώπη; Σε αυτή την περίπτωση τα σύνορα και η χρηματοοικονομική πολιτική πρέπει να είναι ενιαία. Οι Έλληνες ως λαός είμαστε φιλικοί προς την Ευρώπη, όμως διερωτώμεθα: Είμαστε ένωση ή όχι; Από επιχειρηματικής άποψης η Ελλάδα πέτυχε το απίθανο ανακτώντας την επενδυτική βαθμίδα ύστερα από μία δεκαετή κρίση. Η ΕΕ θέλει πραγματική ένωση ή απλά μία ενιαία αγορά;».

Κλείνοντας την ομιλία αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των κατασκευών. Αρχικά ξεκαθάρισε, ότι στην Ελλάδα οι κατασκευές γνωρίζουν μία περίοδο άνθισης, ωστόσο η άνοδος των επιτοκίων και η αύξηση λειτουργούν ως αγκάθια. Και σε αυτή την περίπτωση το πρόβλημα παραμένει ευρωπαϊκό σύμφωνα με τον κ. Εξάρχου, αλλά και σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική.