ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Οδεύουμε προς την περίοδο οικονομικών αποτελεσμάτων για το τρίτο τρίμηνο για τις ελληνικές τράπεζες και διατηρούμε σύσταση αγοράς για τις ΕΤΕ, Πειραιώς και Alpha Bank και ουδέτερη για τη Eurobank», επισημαίνει η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs.
Οι τιμές στόχοι είναι τα 1,95, ευρώ για την Alpha Bank, για την Εθνική Τράπεζα τα 8,40 ευρώ, για την Τράπεζα Πειραιώς τα 4,20 ευρώ και τέλος για τη Eurobank, η τιμή-στόχος είναι στα 1,90 ευρώ.
«Αναμένουμε ότι η Πειραιώς θα ανακοινώσει αποτελέσματα στις 3 Νοεμβρίου, η Alpha και η Eurobank στις 9 Νοεμβρίου και η Εθνική Τράπεζα στις 11 Νοεμβρίου.
Οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να επωφελούνται από τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων το γ’ τρίμηνο, καθώς η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά άλλες 50 μονάδες βάσης σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Αναμένεται αύξηση στα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) κατά 5% τριμηνιαίως, δεδομένου ενός συνδυασμού υψηλής μετακύλισης από τις αυξήσεις των επιτοκίων στις αποδόσεις των δανείων και σε γενικές γραμμές των σταθερών καταθέσεων το γ’ τρίμηνο, καθώς το μερίδιο των προθεσμιακών καταθέσεων παρέμεινε σε γενικές γραμμές αμετάβλητο σε 23% περίπου κατά τη διάρκεια του τριμήνου», προβλέπει η τράπεζα.
«Αναμένουμε ότι οι τάσεις για την ποιότητα του ενεργητικού θα παραμείνουν σε γενικές γραμμές αμετάβλητες με συνεχιζόμενη μέτρια μείωση των δεικτών NPE (-20 μ.β. τριμηνιαίως το γ’ τρίμηνο σε 5,9%) και κόστος κινδύνου στο 0,7% κατά μέσο όρο. Οι ελληνικές τράπεζες θα εγγράψουν συνολικό έκτακτο έξοδο ύψους 50 εκατ. ευρώ που σχετίζεται με το πάγωμα της αποπληρωμής δανείων για τα πληγέντα νοικοκυριά στην Ελλάδα. Συνολικά αναμένουμε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα παρουσιάσουν ένα ισχυρό τρίμηνο με συνολικό δείκτη αποδοτικότητας RοTE 15,6%, δείκτη κεφαλαίων CET1 14,5% (περίπου +0,3% τριμηνιαίως), δείκτη NPE 5,9% (-0,2% τριμηνιαίως) και δείκτη κάλυψης NPEs 61% (+1,4% τριμηνιαώς)», εκτιμά ο Mikhail Butkov.
Σε επίπεδο τράπεζας, αναμένει σχετικά ισχυρά αποτελέσματα από την ΕΤΕ και την Πειραιώς, δεδομένου ότι διαθέτουν χαμηλότερα beta καταθέσεων (υποστηριζόμενα από την πρόσβασή τους σε σχετικά φθηνότερες καταθέσεις λιανικής).
Το γ’ τρίμηνο θα χαρακτηρίζεται από τις ακόλουθες τάσεις:
· Αύξηση των NII του γ’ τριμήνου που θα υποστηριχθεί από την αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης. Οι ελληνικές τράπεζες θα καταγράψουν αύξηση του NII κατά 5% περίπου τριμηνιαίως, υποστηριζόμενες από την αύξηση του επιτοκίου πολιτικής από το 3,5% σε 4% κατά τη διάρκεια της περιόδου, η οποία θα πρέπει να περάσει στις αποδόσεις των δανείων και σε γενικές γραμμές το σταθερό μερίδιο των προθεσμιακών καταθέσεων στο 23% σε επίπεδο τραπεζικού τομέα (που συνεπάγεται σχετικά αργή ανατιμολόγηση του κόστους των καταθέσεων). Η πρόβλεψη για την αύξηση του NII για το γ’ τρίμηνο, συνεπάγεται κάποια επιβράδυνση από την αύξηση των ΝΙΙ κατά 8% που καταγράφηκε το β’ τρίμηνο, όταν η ΕΚΤ παρέδωσε επίσης μια αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης. Το τριμηνιαίο NII των ελληνικών τραπεζών θα φθάσει σε μέγιστο επίπεδο το γ’ τρίμηνο (σύμφωνα με το αναμενόμενο χρονοδιάγραμμα των οικονομολόγων της GS για την επίτευξη του μέγιστου επιτοκίου της ΕΚΤ), καθώς αναμένει ότι η συνεχιζόμενη ανατιμολόγηση των αποδόσεων των καταθέσεων από το δ’ τρίμηνο θα ξεπεράσει την ανατιμολόγηση των αποδόσεων των δανείων.
· Επέκταση του NII κατά περίπου 6% για την ΕΤΕ και την Πειραιώς και 3% για την Alpha και τη Eurobank (όλα σε τριμηνιαία βάση).
· Το κόστος κινδύνου θα διαμορφωθεί στο 0,7% το γ’ τρίμηνο για τις ελληνικές τράπεζες (σε σύγκριση με 0,8% το β’ τρίμηνο). Η πρόβλεψη για το 2023 για το συνολικό κόστος κινδύνου είναι 0,75%, το οποίο συγκρίνεται με την ετήσια πρόβλεψη για 0,9%. Ο δείκτης NPE θα είναι στο 5,9% το γ’ τρίμηνο που συνεπάγεται μείωση 0,2% σε τριμηνιαία βάση και 5,7% το 2023.
· Ο πιστωτικός όγκος παρέμεινε αρνητικός κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, τα υπόλοιπα των δανείων στην Ελλάδα κατέγραψαν μείωση κατά 2 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια του Ιουλίου-Αυγούστου παραμένοντας σε αρνητικό έδαφος μετά το α’ τρίμηνο και το β’ τρίμηνο. Η συνολική επιβράδυνση της δραστηριότητας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού συνέβαλε στα αποτελέσματα.
· Οι καταθέσεις και η μετάβαση στις προθεσμιακές καταθέσεις ήταν αργή το γ’ τρίμηνο και σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο όγκος των καταθέσεων μειώθηκε κατά 1,2 δισ. ευρώ περίπου κατά την περίοδο Ιουνίου-Αυγούστου και επηρεάστηκε κυρίως από την επιβράδυνση από τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις. Το μερίδιο των καταθέσεων προθεσμίας παρέμεινε αμετάβλητο στο 23% τον Αύγουστο, παραμένοντας μεταξύ των χαμηλότερων επιπέδων στην Ευρώπη.
Διαβάστε επίσης
Deutsche Bank: Γιατί η Alpha Bank θα ωφεληθεί περισσότερο από τις συμφωνίες σε Ελλάδα και Ρουμανία
Goldman Sachs: Καταλύτης για άνοδο σε τραπεζικές μετοχές και ομόλογα η αναβάθμιση της S&P
Goldman Sachs: Τι εκτιμά για ανάπτυξη, πληθωρισμό και επιτόκια σε ΗΠΑ και Ευρώπη το 2024
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σπριντ 9 μηνών για νέες αναβαθμίσεις – Αγωνία για τη δυστοκία της Moody’s – Οι 10 ημερομηνίες κλειδιά
- Τρομακτική υπόθεση εξαφάνισης δημοσιογράφου: Βρέθηκε σε δεξαμενή λυμάτων
- Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος: Σε κρίσιμη κατάσταση η υγεία του – Τον επισκέφτηκε ο Πρωθυπουργός (upd)
- Γερμανία: Χάος στα αεροδρόμια λόγω της κακοκαιρία