ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Όπως εξήγησε, σε αντίθεση με τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, όπου την εξέλιξη καθορίζει η αμερικάνικη πολιτική, η εξέλιξη της κατάστασης στη Γάζα δεν θα αποφασιστεί από κυβερνήσεις. Είναι ανεξέλεγκτη, αφού θα καθοριστεί από την αντίδραση του αραβικού κόσμου σε όλο τον κόσμο. «Τι θα γίνει αν το Ισραήλ μπει τελικά στη Γάζα;», αναρωτήθηκε. «Ποια θα είναι η αντίδραση του αραβικού κόσμου;».
Αν την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία καθορίσει η επόμενη αμερικάνικη κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές του 2024, τις εξελίξεις στη σύγκρουση στο Ισραήλ θα την καθορίσει η αντίδραση του αραβικού κόσμου σε όλο τον κόσμο.
Νωρίτερα, μιλώντας για την πορεία της Ελλάδας, ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι ένα καλό παράδειγμα για την Ευρώπη, εξηγώντας ότι η χώρα έχει αντεπεξέλθει καλά στις πολλαπλές κρίσεις των τελευταίων χρόνων.
Πλέον, έχοντας λάβει και την επενδυτικά βαθμίδα, είναι ελκυστική επενδυτικά και μπορεί να αναπτυχθεί και πέραν της ναυτιλίας και του τουρισμού.
Αντίθετα, αναφερόμενος στην Ευρώπη, σημείωσε ότι έχει μείνει πίσω σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο, τόσο στην οικονομία όσο και στην πολιτική, καθώς δεν υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση στα προβλήματα και έτσι όπως έχει εξελιχθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει γίνει δυσλειτουργική. “Τα συμφέροντα της Βαλτικής είναι αντίθετα από τα συμφέροντας της Ιβηρικής”, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά την οικονομία, έφερε ως παράδειγμα αναποφασιστικότητας τις συζητήσεις για τα μέτρα που θα απαντούν στo νόμο των ΗΠΑ IRA.
«Εδώ και ένα χρόνο συζητάμε χωρίς κατάληξη και μετά αρχίζει το Blame Game… H Ευρώπη θέλει μηδενικές εκπομπές, αλλά χωρίς διασυνδέσεις και τεχνολογία μπαταριών πόσο μπορούν να αναπτυχθούν οι ΑΠΕ; Και στο μεταξύ το 50% των ενεργοβόρων βιοηχανιών έχουν κλείσει…»
Στίγκλιτς: Ερώτημα η ανάπτυξη από εδώ και πέρα
Πέρασα λίγες ημέρες στην Αθήνα για να νιώσω την ατμόσφαιρα της πόλης και είδα τη μεγάλη ανάκαμψη, σημείωσε από την πλευρά του ο Τζόζεφ Στίγκλιτς.
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι το ερώτημα είναι πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία από εδώ και πέρα, τονίζοντας ότι η βελτίωση στους δείκτες ήρθε μετά από 15 χρόνια χωρίς ανάπτυξη.
«Η ανάπτυξή σας προέρχεται κυρίως από τον τουρισμό, ένα κλάδο ευάλωτο στη συγκυρία και βρίσκεστε σε επικίνδυνο μέρος της γης. Η κλιματική αλλαγή είναι ένας ακόμη σημαντικός κίνδυνος», ανέφερε.
Υπογραμμίζοντας δε τη σημασία της τεχνολογίας, πρόσθεσε ότι η διατήρηση ενός ρυθμού ανάπτυξης στον εν λόγω τομέα είναι αγώνας δρόμου για όλους, ενώ άλλη μία πρόκληση για την Ελλάδα είναι ότι η χώρα πρέπει να διατηρεί και τα πρωτογενή πλεονάσματα, κάτι που δεν θα είναι εύκολο.
Μίλησε επίσης για το πώς τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή επηρεάζουν τις εξελίξεις.
Περιέγραψε πώς από την εποχή της «Μεγάλης Ύφεσης» (Great Depression) πέρασε η Αμερική στην εποχή της Great Moderation, που διήρκεσε μέχρι το 2007, πριν από το ξέσπασμα της κρίσης. Ακολούθως, όμως, όπως είπε, η βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση και η κακή διαχείριση οδήγησαν σε άλλες κρίσεις.
Ο Τζόζεφ Στίγκλιτς -υπενθυμίζεται- το 2001 τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών για την έρευνα του στην ανάλυση των αγορών που χαρακτηρίζονται από ασύμμετρη πληροφόρηση.
Διαβάστε επίσης:
MYTILINEOS: Πρωταθλητής στον MSCI μέσα σε ένα χρόνο – Τι σημαίνει επίδοση ΑΑ για ESG
Θεόδωρος Σκυλακάκης: Έσοδα 2 δισ. για τα δάση σε βάθος χρόνου από τις πιστώσεις άνθρακα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σωκράτης Φάμελλος: Είναι μια καλή μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι μια καλή μέρα για την αριστερά
- Τουρισμός: Πανευρωπαϊκή πρωτιά της Ελλάδας στη φορολογία των ξενοδοχείων
- Γιώργος Οικονόμου: Επιμένει για την «άλωση» της Performance με στόχο την Αλίκη Παληού, η οποία «πυροβολεί» στο αδύνατο σημείο του
- Τι μαγειρεύει ο maître Λιβάνιος, τα ραντεβού του Εξάρχου και το ράλι στην Αττικής, τα μυστικά της ΓΕΚ και τα 19 ευρώ, το beef Σταϊκούρα – Ταχιάου, τι θα στηρίξει ο Μηταράκης, και ο καινοτόμος Ρέμος