Ένα σοβαρό λάθος που μπορεί να κοστίσει σε αξιοπιστία, έχει κάνει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ίσως και με ευθύνη της UniCredit.
Κι αυτό δεν είναι άλλο από τη μη δημοσιοποίηση της πρότασης επί της τιμής της μετοχής της Alpha Bank που έκανε προσφορά η UniCredit.
To ΤΧΣ, επικαλέστηκε τους όρους εμπιστευτικότητας που έχει συμφωνήσει με την ιταλική τράπεζα και οχυρώθηκε από χθες δογματικά πίσω από αυτούς, με αποτέλεσμα η σημερινή συνεδρίαση του ελληνικού χρηματιστηρίου να ανοίξει με τη μετοχή της Alpha Bank να διαπραγματεύεται κανονικά, αλλά με τους επενδυτές να μη γνωρίζουν σε τι τιμή θέλει να αγοράσει η UniCredit.
Το ζήτημα είναι εξαιρετικά σοβαρό και εκφεύγει των όρων εμπιστευτικότητας που επικαλούνται οι ιθύνοντες στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Διότι το ερώτημα που τίθεται είναι απλό: Αν την τιμή αγοράς που κατέθεσε η ιταλική τράπεζα την γνωρίζουν 5-10 ή 20 άνθρωποι δεν θα μπορούσε αυτή να διαρρεύσει;
Αλλωστε, από χθες γίνεται λόγος για μια τιμή στα επίπεδα του 1,46 ευρώ ανά μετοχή ή για κάποιους άλλους στο 1.33 ευρώ, δηλαδή πολύ χαμηλότερα.
Χωρίς δημοσιοποίηση της επίσημης πρότασης για το τίμημα που προσφέρεται, ωστόσο, κάθε ένας επενδυτής μπορεί να αγοράσει στα χαμηλά, στο 1,20 ή στο 1.30 και να πουλήσει π.χ. στο 1,46 ευρώ ή και περισσότερο (αφού δεν γνωρίζει τι συμβαίνει), κερδίζοντας μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα μεγάλα ποσά.
Πώς είναι δυνατόν, δηλαδή να υπάρχει απόφαση για διαπραγμάτευση της μετοχής χωρίς να γνωρίζει το επενδυτικό κοινό την τιμή, η οποία πιθανότατα να έχει διαρρεύσει σε συγκεκριμένους κύκλους;
Συμφωνούμε όλοι ότι θα ήταν αδιανόητο η μετοχή της Alpha Bank να μη διαπραγματεύεται στο ταμπλό για δεύτερη ημέρα. Όχι, όμως, χωρίς τιμή, όχι χωρίς να γνωρίζουμε το τίμημα της εξαγοράς του 9% από την UniCredit.
Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται ξεκάθαροι παράγοντες αδιαφάνειας που γυρνούν την χρηματιστηριακή αγορά πολλά χρόνια πίσω ή παραπέμπουν σε Χρηματιστήρια… υπανάπτυκτων χωρών και οικονομιών.
Αν θέλουν, επομένως, στο ΤΧΣ να διατηρήσουν βασικούς όρους διαφάνειας και να συμβάλουν τα μέγιστα ώστε να μη γίνει η μετοχή της τράπεζας «παιχνιδάκι» στα χέρια κάποιων που μπορεί να έχουν διαφορετική πληροφόρηση, έτσι ώστε να κερδίσουν και πολλά χρήματα, ένα έχουν να κάνουν:
Να δημοσιοποιήσουν εδώ και τώρα το τίμημα της συμφωνίας. Να μάθουμε όλοι με τι premium θα αγοράσει η UniCredit, να γνωρίζει η αγορά πώς θα κινηθεί και εν τέλει να απομονωθούν όλοι εκείνοι που θα θελήσουν να κερδοσκοπήσουν.
Σε τέτοιες περιπτώσεις, που παίζεται η αξιοπιστία του ελληνικού χρηματιστηρίου πρέπει να αίρονται οι περιορισμοί που προκαλούνται από μια ιδιωτική συμφωνία εμπιστευτικότητας μεταξύ του ΤΧΣ και της ιταλικής τράπεζας.
Δώστε, λοιπόν, τώρα επίσημα το τίμημα του deal μεταξύ της Alpha Bank και της UniCredit. Όλα τα υπόλοιπα είναι γραφειοκρατικές διαδικασίες και συνεννοήσεις μεταξύ των δύο πλευρών που μπορούν να λυθούν με ένα απλό τηλεφώνημα. Και το ΤΧΣ αν θέλει μπορεί να πείσει και τους Ιταλούς, αν κι εφόσον αυτοί επιμένουν στους όρους εμπιστευτικότητας.
Αξίζει περισσότερο η διαφάνεια στην αγορά, παρά κάποιοι όροι που θέτουν σε κίνδυνο το Χρηματιστήριο και την αξιοπιστία του.
Διαβάστε επίσης:
Στο +7% η μετοχή της Alpha Bank
Σκρέκας για ακρίβεια: Έχουν μειωθεί οι τιμές σε 213 προϊόντα – Στόχος μας η μείωση σε 500
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κύπρος: Εντάχθηκε στην λίστα των ΗΠΑ για συμμετοχή σε προγράμματα στρατιωτικής εκπαίδευσης
- Βούλιαζει η Wall Street μετά τις ανανεωμένες προβλέψεις της FED
- Marc Benioff (CEO Salesforce): «Όχι» στην πώληση του Τime στον όμιλο Ant1
- International Chamber of Shipping: Νέος Γενικός Γραμματέας ο Θωμάς Α. Καζάκος