«Στο τέλος του 2025 θα έχει ολοκληρωθεί το 98% του έργου της κτηματογράφησης» τόνισε ο πρόεδρος του Ελληνικού Κτηματολογίου κ. Στέλιος Σακαρέτσιος και η Γενική Διευθύντρια κα. Ολυμπία Μαρκέλλου.

Κατά τη διάρκεια ημερίδας για την πορεία προς την ψηφιοποίηση του Ελληνικού Κτηματολογίου, ο κ. Σακαρέτσιος επεσήμανε ότι από το καλοκαίρι και μετά έχουν γίνει σημαντικά έργα, όπως τα ηλεκτρονικά ραντεβού ενώ αναμένεται να προστεθούν στο μέλλον και νέα εργαλεία, όπως η πλατφόρμα για την ηλεκτρονική μεταβίβαση ακινήτων.

1

Η κ. Μαρκέλλου, επεσήμανε τα προβλήματα στην κτηματογράφηση ενώ αναφέρθηκε και στον Ψηφιακό Χάρτη Κτηματογράφησης,ο οποίος αναμένεται να δώσει τις λύσεις που χρειάζεται ο Έλληνας πολίτης. «Εύχομαι να κερδίσουμε το στοίχημα της κτηματογράφησης της χώρας» τόνισε.

Μέχρι σήμερα το 86% επί του συνόλου των δικαιωμάτων της Ελλάδας έχουν συλλεχθεί, το οποίο σε αριθμό αντιπροσωπεύει 33,5 εκατ. δικαιώματα, όταν το 2019 ήταν μόλις 24 εκατ.

Η Γενική Διευθύντρια τόνισε ότι από εδώ και πέρα θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση σε περιοχές όπου η συμμετοχή είναι χαμηλή. Συγκεκριμένα αφορά περιοχές της χώρας όπου τα ποσοστά προσέλευσης στα Γραφεία Κτηματογράφησης, των πολιτών που διατηρούν περιουσίες, είναι εξαιρετικά χαμηλά όπως σε εξωαστικές περιοχές της Κρήτης,  στα νησιά της Περιφέρειας Αττικής, του Βορείου Αιγαίου και των Κυκλάδων.

Τα ποσοστά συλλογής ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων είναι μόλις 28,34% στο Βόρειο Ηράκλειο, 38,97% στα Χανιά, 33,82% στο Ρέθυμνο,  39,14% στα νησιά του Αργοσαρωνικού και τα Κυθήρων,  56,33% σε Λήμνο, Λέσβο, 61,26% σε Σάμο, Χίο και 61,43% στις Κυκλάδες.

Όπως είπε η δήλωση στο Κτηματολόγιο δεν είναι προσωπική επιλογή γι’ αυτό και πρώτη μας προτεραιότητα είναι να αυξήσουμε τα ποσοστά κτηματογράφησης σε αυτές τις περιοχές, επεσήμανε η κ. Μαρκέλλου.

«Στόχος μας είναι να κλείσουν όλα τα υποθηκοφυλακεία τα οποία θα αντικατασταθούν από τα Κτηματολογικά Γραφεία είπε η ίδια. Μέχρι σήμερα έχουν κλείσει 161 από τα 389 υποθηκοφυλακεία και ευελπιστούμε τους επόμενους μήνες να έχουμε πιάσει τον στόχο μας. Επίσης έχουν ανοίξει 68 από τα 92 Κτηματολογικά Γραφεία και υποκαταστήματα της οριστικής δομής του φορέα».

Οι σημαντικές νέες υπηρεσίες

«Τους τελευταίους τρεισήμισι μήνες που έχει αναλάβει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δημήτρης Παπαστεργίου και ο υφυπουργός κ. Κωνσταντίνος Κυρανάκης, είμαστε υπερήφανοι, καθώς έχουμε υλοποιήσει σημαντικές νέες ψηφιακές υπηρεσίες που βελτιώνουν αισθητά τη καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη» επεσήμανε ο κ. Σακαρέτσιος.

Πρώτη είναι η λειτουργίας της υπηρεσίας «Ηλεκτρονική υποβολή συμβολαίων από πολίτες και νομικά πρόσωπα». Μέσω αυτής της υπηρεσίας όλοι οι πολίτες έχουν πλέον τη δυνατότητα να υποβάλλουν ψηφιακά οι ίδιοι τις αιτήσεις καταχώρισης των συμβολαιογραφικών τους πράξεων, βάζοντας έτσι τέλος σε φαινόμενα μεγάλης αναμονής έξω από τα κτηματολογικά γραφεία.

Δεύτερη σημαντική υπηρεσία είναι η πλατφόρμα για την ψηφιακή έκδοση αριθμού προτεραιότητας στα κτηματολογικά γραφεία, που χρησιμοποιείται στην Αθήνα, στο Κορωπί, στον Πειραιά και πριν λίγες ημέρες άνοιξε και στην Θεσσαλονίκη.

Τρίτη είναι η υπηρεσία «Ψηφιακή Επίδοση Εγγράφων στο Κτηματολόγιο για Δικαστικούς Επιμελητές» όπου πλέον μπορούν και οι Δικαστικοί Επιμελητές να υποβάλλουν τις πράξεις που συντάσσουν και διακινούν ενώ σε λίγο καιρό ξεκινά η ψηφιοποίηση των αρχείων των 390 υποθηκοφυλακείων της χώρας.

Το τελευταίο έργο αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ψηφιακά έργα της χώρας, καθώς έχει προϋπολογισμό 285 εκατ. ευρώ και στόχος είναι μέχρι το 2025 να έχουν ψηφιοποιηθεί περίπου 1,2 δις. σελίδες.

Διαβάστε επίσης:

Μεταβίβαση ακινήτων: Ξεκινάει ο ψηφιακός φάκελος – Πώς θα λειτουργεί

Ελληνικό Κτηματολόγιο: Ξεκίνησε η διαδικασία προανάρτησης κτηματολογικών στοιχείων – Δείτε τις περιοχές