“Η ανακοινωθείσα αναβάθμιση του καθεστώτος αξιολόγησης του δημοσίου από την S&P μπορεί να επιτρέψει φθηνότερη χρηματοδότηση για τις ελληνικές τράπεζες, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα νέα σχέδια έκδοσης MREL των ελληνικών τραπεζών, κατά την άποψή μας”, αναφέρουν η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs και ο Mikhail Butkov.

Αναμένουμε μια θετική αντίδραση της αγοράς μετοχών για τις ελληνικές τράπεζες από αυτή την αναβάθμιση, δεδομένης της βελτίωσης του κλίματος“, επισημαίνει η Goldman Sachs.

1

Στις 20 Οκτωβρίου, μετά το κλείσιμο της αγοράς, η S&P αναβάθμισε την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα BBB-/A-3 από BB+/B με σταθερές προοπτικές. Η S&P επικαλέστηκε τη βελτίωση της πορείας των δημόσιων οικονομικών εν μέσω της δημοσιονομικής προσπάθειας εξυγίανσης για την απόφαση αναβάθμισης.

Αυτή είναι η πρώτη φορά από το 2010 που η S&P έχει αξιολογήσει τα κρατικά ομόλογα της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα (IG).

Στις 8 Σεπτεμβρίου, η DBRS Morningstar αναβάθμισε επίσης τα κρατικά ομόλογα της Ελλάδας σε IG. Οι επόμενες αναθεωρήσεις της αξιολόγησης για το 2023 είναι την 1η Δεκεμβρίου 2023 από τη Fitch.

Η τρέχουσα αξιολόγηση είναι BB+ (1 βαθμίδα κάτω από το status IG).

Η S&P είναι ένας από τους τέσσερις μεγάλους οίκους αξιολόγησης (συμπεριλαμβανομένων των Fitch, Moody’s και DBRS), τους οποίους χρησιμοποιεί η ΕΚΤ για τον καθορισμό των απαιτήσεων, όταν τα κρατικά ομόλογα χρησιμοποιούνται ως εγγύηση.

Η αναβάθμιση αυτή θα επιτρέψει φθηνότερες εξασφαλίσεις, όταν τα ελληνικά ομόλογα χρησιμοποιούνται ως εγγύηση από τις τράπεζες στην ΕΚΤ.

Η μεθοδολογία πολλών δεικτών ομολόγων απαιτεί τουλάχιστον μία αξιολόγηση IG από την S&P, Fitch ή Moody’s. Η αναβάθμιση αυτή μπορεί να προκαλέσει τη συμπερίληψη της Ελλάδας σε ένα ευρύτερο φάσμα ομολογιακών δεικτών.

Η αμερικανική τράπεζα αναμένει ότι η αναθεώρηση της αξιολόγησης από τον οίκο Fitch την 1η Δεκεμβρίου θα αποτελέσει σημαντικό καταλύτη.

Η διαφορά των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων της Ελλάδας σε σχέση με τα γερμανικά Bunds και τα ιταλικά BTPs έχει μειωθεί τα τελευταία 3 χρόνια, αντανακλώντας τη βελτιωμένη πορεία του δημόσιου χρέους και την εμπιστοσύνη της αγοράς ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει ξανά το καθεστώς IG.

Κατά το τελευταίο κλείσιμο, τα 10ετή ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονταν στο 4,3% περίπου, γεγονός που συνεπάγεται ήδη χαμηλότερη απόδοση σε σύγκριση με τα ιταλικά 10ετή BTPs στο 4,9%.

Σημειώνουμε ωστόσο ότι η συμπίεση των περιθωρίων απόδοσης των εταιρικών ομολόγων των ελληνικών τραπεζών έχει μείνει πίσω σε σχέση με τα κρατικά τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της χαμηλότερης ρευστότητας“, καταλήγει ο αναλυτής.

Διαβάστε επίσης

DZ Bank: Ξεκάθαροι λόγοι για συνέχισης της θετικής τάση αξιολόγησης της Ελλάδας

Διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές της S&P – Τα 8 δυνατά σημεία της οικονομίας, οι προσδοκίες και οι προκλήσεις 

S&P: Στην επενδυτική βαθμίδα επιστρέφει η Ελλάδα – Αναμένει ανάπτυξη 2,5% το 2023