Η UniCredit, που εισέρχεται στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank, αποτελεί έναν διεθνή τραπεζικό όμιλο, με έδρα το Μιλάνο.

Πρόκειται για την 34η μεγαλύτερη σε ενεργητικό τράπεζα στον κόσμο, σύμφωνα με τη λίστα που ανακοίνωσε το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το 2022, και την μόνη συστημικά σημαντικά τράπεζα της Ιταλίας.

1

Δημιουργήθηκε το 1998 από την συγχώνευση της Credito Italiano με την Unicredito, ωστόσο, η εταιρική της ταυτότητα είναι πολύ παλαιότερη, καθώς ιδρύθηκε το 1870 ως Banca di Genova.

Η μετοχή της είναι εισηγμένη στα χρηματιστήρια του Μιλάνου και της Φρανκφούρτης, ενώ περιλαμβάνεται στον δείκτη Euro Stoxx 50 με τις κορυφαίες μετοχές από 11 χώρες της ευρωζώνης. Η κεφαλαιοποίηση της στην αγορά του Μιλάνου ανέρχεται στα 40,6 δισ. ευρώ.

Η UniCredit διαθέτει ισχυρή παρουσία στη Δυτική, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Μέσω του τραπεζικού δικτύου της, διαθέτει κορυφαία προϊόντα και υπηρεσίες σε 13 βασικές αγορές: Ιταλία, Γερμανία ως HypoVereinsbank, Αυστρία ως Bank Austria, Ρωσία και εννέα ακόμη χώρες της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ εξυπηρετεί πάνω από 15 εκατομμύρια πελάτες παγκοσμίως.

Βασικοί μέτοχοι

Η UniCredit είναι μια δημόσια εταιρεία με ελεύθερη διασπορά ίση με το 100% των μετοχών σε κυκλοφορία, ενώ οι βασικοί της μέτοχοι -με ποσοστό άνω του 3%-  κατέχουν συνολικά το 13% του μετοχικού της κεφαλαίου, με βάση τα στοιχεία του 2021.

Μεταξύ άλλων η BlackRock Group κατέχει ποσοστό 5.075%, η Capital Research and Management Company συμμετέχει με 5.022% (από το οποίο 3.503% για λογαριασμό του EuroPacific Growth Fund), η Norges Bank κατέχει 3.011%.

Ποσοστά κάτω του 3% κατέχουν οι ATIC Second International Investment Company, Delfin, Fondazione Cassa di Risparmio di Ve-Vi-Bl e An, Fondazione Cassa di Risparmio di Torino και Αllianz Group.

Eκτιμήσεις για τα μεγέθη του 2023

Η UniCredit αύξησε τον στόχο της για τα κέρδη ολόκληρου του τρέχοντος έτους και έχει ανακοινώσει ότι θα διανείμει περισσότερα κεφάλαια στους μετόχους, καθώς δημοσίευσε το καλύτερο πρώτο τρίμηνο της ιστορίας της, με τη συμβολή της αύξησης των εσόδων από δανεισμό.

Η τράπεζα προβλέπει προσαρμοσμένα κέρδη για το 2023 πάνω από 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ (7,2 δισεκατομμύρια δολάρια) και επιστροφές στους επενδυτές περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα, σύμφωνα με δήλωση της.

Από τότε που ο Andrea Orcel ανέλαβε τη θέση του CEO στην τράπεζα πριν από σχεδόν δύο χρόνια, μείωσε τα κόστη και στράφηκε σε επιχειρήσεις με καλύτερες επιδόσεις, ενώ επωφελήθηκε από τα υψηλότερα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ποιος είναι ο Andrea Orcel 

Γεννημένος στη Ρώμη το 1963, ο Andrea Orcel σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Σαπιέντσα της Ρώμης οικονομικά, καθώς και στη γαλλική σχολή διοίκησης επιχειρήσεων Ιnsead στο Fontainebleau στη Γαλλία.

Μετά την αποφοίτησή του, προσελήφθη από την αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs το 1988, σε ηλικία 25 ετών, για να εργαστεί στον τομέα σταθερού εισοδήματος,  στο Λονδίνο.

Ένα χρόνο αργότερα αποχώρησε για να εργαστεί ως σύμβουλος στην Boston Consulting Group, στο Παρίσι, από το 1989 έως το 1992 και στη συνέχεια πήγε στην Merrill Lynch.

Ανέλαβε CEO της UniCredit στις 15 Απριλίου 2021, ενώ διετέλεσε πρόεδρος της UBS Investment Bank από τον Νοέμβριο του 2014 έως τον Σεπτέμβριο του 2018.

Διαβάστε επίσης:

UniCredit: Μοιράζει στους μετόχους πάνω από 6,5 δισ. μετά το deal της Alpha Bank

Andrea Orcel (Unicredit) για Alpha Bank: Είναι η καλύτερη συμμαχία που θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει

Από 1,35 έως 1,46 ανά μετοχή η προσφορά της Unicredit για το 9% της Alpha Bank