Νέα γραμμή χρηματοδότησης για τους αποκλεισμένους από τον τραπεζικό δανεισμό, δίνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Οι  εταιρείες παροχής πιστώσεων έρχονται να δώσουν ανάσα στην αγορά και να ρίξουν «φρέσκο χρήμα», προσφέροντας νέα δάνεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά και  αναχρηματοδοτόντας τις υφιστάμενες οφειλές τους.

1

Το νέο εργαλείο χρηματοδότησης ήταν πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος, και εντάσσεται στο πλαίσιο για τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα, με το παράλληλο χρηματοδοτικό σύστημα, όπου μικρότερες τράπεζες και εταιρείες παροχής πιστώσεων θα αποκτήσουν ρόλο στην ενίσχυση του ανταγωνισμού και θα βοηθήσουν αφ΄ενός  νοικοκυριά και επιχειρήσεις στη διαχείριση των οφειλών τους, αλλά και τους servicers στην επίτευξη των στόχων των τιτλοποιήσεων, αναφέρει υψηλόβαθμη πηγή της Τράπεζας της Ελλάδος και συμπληρώνει:

Το σημαντικό είναι ότι με τον τρόπο αυτό, θα έχουν τη δυνατότητα επιχειρήσεις που έχουν προοπτική, αλλά όχι πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό να γυρίσουν σελίδα.

Οι εταιρείες θα αδειοδοτούνται και θα εποπτεύονται από την ΤτΕ και οι πρώτες άδειες θα δοθούν μόλις ψηφιστεί ο νέος νόμος μέσα στο Νοέμβριο με τη θεσμοθέτηση ανάλογου νομοθετικού πλαισίου.

Μία από τις εταιρείες που θα δραστηριοποιηθούν στην συγκεκριμένη αγορά είναι η Hellenic Finance  του έμπειρου τραπεζίτη Άνθιμου Θωμόπουλου.

Εταιρείες παροχής πιστώσεων

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι  τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις να έχουν  περισσότερες επιλογές και διευκολύνσεις για  την αναχρηματοδότηση των δανείων τους.

Συγκεκριμένα στο προς ψήφιση νομοσχέδιο για τις εταιρείες παροχής πιστώσεων προβλέπεται ότι θα χορηγούν:

  • Σε φυσικά πρόσωπα: Στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια ή για αναδιάρθρωση υφιστάμενου δανείου.
  • Σε επιχειρήσεις δάνεια αποκλειστικά για αναχρηματοδότηση  δανείου, είτε ως πίστωση σε επιχείρηση με δάνεια σε καθεστώς ρύθμισης ή για την αναδιάρθρωση  δανειολήπτριας επιχείρησης.

Σύμφωνα με την ΤτΕ για να λυθεί ο γρίφος του ιδιωτικού χρέους θα πρέπει να υπάρξει νέο χρήμα, το οποίο θα διοχετευθεί – με κανόνες – από τις εταιρείες παροχής πιστώσεων.

Και με δάνεια που θα έχουν ανάλογη τιμολόγηση με τα όσα ισχύουν σήμερα.

Η δραστηριοποίηση των εταιρειών παροχής πιστώσεων και στην ελληνική αγορά ήταν πρόταση της Τράπεζας Ελλάδος, καθώς τα 70 και πλέον δισ. ευρώ που έχουν περάσει για διαχείριση στους servicers μέσω των τιτλοποιήσεων θα πρέπει να διευθετηθούν και να επανέλθουν στην κανονικότητα.

Παρέχεται λοιπόν η δυνατότητα σε δανειολήπτες αποκλεισμένους σήμερα από τον τραπεζικό δανεισμό,  να χρηματοδοτηθούν  από τις εταιρείες παροχής πιστώσεων προκειμένου να  αποκτήσουν πίσω τα δάνεια τους.

Με τον τρόπο αυτό   θα «ξεμπλοκάρουν» σε σημαντικό βαθμό και τα business plan των τιτλοποιήσεων που έχουν λάβει κρατικές εγγυήσεις  και τα οποία δεν «τρέχουν» όσο αναμενόταν,  με αποτέλεσμα το πρόγραμμα «Ηρακλής» να αντιμετωπίζει πρόβλημα αν δεν μπει σύντομα «νέο χρήμα», με την αναχρηματοδότηση δηλαδή επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Και θα πρέπει να σημειωθεί πως οι εταιρείες παροχής πιστώσεων, που δεν χρηματοδοτούνται από καταθέσεις, είναι μία διεθνής  τάση, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική.

Μάλιστα στις ΗΠΑ το χαρτοφυλάκιο των εταιρειών παροχής πιστώσεων είναι ύψους 3 τρις δολαρίων, σχεδόν όσο και το  χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων  των 10 μεγαλύτερων τραπεζών.

Διαβάστε επίσης

Servicers: «Πολιτικός ελιγμός» το ποινολόγιο Χατζηδάκη – Τι λένε για τις διατάξεις του επερχόμενου νομοσχεδίου

Τράπεζα Πειραιώς: Οι όροι του προγράμματος διάθεσης δωρεάν μετοχών – Ποιοι οι δικαιούχοι

Alpha Bank: Ολοκληρώθηκε η πώληση του χαρτοφυλακίου Cell