ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Να εκμεταλλευτεί τις «δάφνες» της επενδυτικής βαθμίδας από την S&P, αλλά να μην καθίσει σε αυτές, θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση.
Στο Μέγαρο Μαξίμου περίμεναν εδώ και πολλές ημέρες τα καλά νέα από τον οίκο αξιολόγησης, αν και «τρόμαξαν» λίγο μετά τις εξελίξεις στο Μεσανατολικό και τις διεθνείς αναταράξεις.
Βάζοντας πλέον ως στόχο την αναβάθμιση και από τον οίκο Fitch τον Δεκέμβριο, στην κυβέρνηση θα επιχειρήσουν να κάνουν ταχύτατα βήματα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικονομία.
Το «τέρας» της ακρίβειας που σαρώνει τη χώρα, οι επιπτώσεις από την κρίση στη Μέση Ανατολή, οι φόβοι για εκτίναξη του πετρελαίου ακόμη και στα 140 δολάρια το βαρέλι, η αγωνία για το τι θα γίνει τον χειμώνα με τα καύσιμα και το καλάθι του νοικοκυριού αλλά και η επιτάχυνση των έργων για βελτίωση των υποδομών ώστε να μη ζήσουμε άλλες τραγωδίες, βρίσκονται στην ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι δεν μπορούν να κάνουν πολλά για τους εξωγενείς παράγοντες που φουντώνουν τις τιμές των προϊόντων και μετατρέπουν σε εφιάλτη την καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών.
Αυτό που μπορούν να κάνουν ωστόσο είναι να αυξήσουν περαιτέρω το διαθέσιμο εισόδημα, να φέρουν νέες επενδύσεις και καλά αμειβόμενες δουλειές, να ενισχύσουν τους οικονομικά ασθενείς.
Και δεν είναι καθόλου τυχαία η χθεσινή ανάρτησή του στο Facebook, όπου κάνει την εβδομαδιαία ανασκόπηση όπου προσπαθεί να συνδέσει την αναβάθμιση από την S&P με την καθημερινότητα: «Η χώρα είναι μπροστά σε ένα ιστορικό παράθυρο ευκαιρίας καθώς συνδυάζονται το σωστό μίγμα οικονομικής πολιτικής με την πολιτική σταθερότητα. Και είναι πατριωτικό μας καθήκον να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία και να προχωρήσουμε μπροστά προς όφελος όλων των Ελλήνων, ιδιαίτερα δε των ασθενέστερων», έγραψε ο κ. Μητσοτάκης.
Η ακρίβεια, λοιπόν, αλλά και όσα φοβούνται στην κυβέρνηση ότι μπορεί να φέρει μια γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή, έχουν βάλει σε διαδικασία συνεχούς συναγερμού το Μαξίμου.
Αλλωστε, όταν το 95% των πολιτών απαντά ότι το νούμερο ένα πρόβλημα της χώρας είναι η ακρίβεια, ασφαλώς δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο από την κυβέρνηση.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επιμένει στην υλοποίηση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας που έχει αποφασιστεί. Κάνει εκτενή αναφορά στα νομοσχέδια που προωθεί η κυβέρνηση, στα νέα μέτρα για την προστασία των δανειοληπτών, στις παρεμβάσεις στην επαγγελματική ασφάλιση και στο ΕΣΥ, στην ενίσχυση συνταξιούχων και άλλων πληθυσμιακών ομάδων, στις μεγάλες επενδύσεις που γίνονται.
Εδώ ο κ. Μητσοτάκης κάνει εκτενή αναφορά στο λιμάνι της β, που πέρασε στον όμιλο Γκριμάλντι λέγοντας: «Η μετάβαση από κάποιους κρατικούς οργανισμούς σε λιμάνια τα οποία λειτουργούν σαν σύγχρονες επιχειρήσεις παράγει οφέλη σε σχέση με αυτά που εισπράττει το κράτος, σε ανάπτυξη, και σε θέσεις εργασίας. Είμαστε αποφασισμένοι λοιπόν να προχωρήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση».
Ειδική μνεία γίνεται για τους δανειολήπτες και τις σχέσεις τους με τους servicers, ένα θέμα πολύ σοβαρό καθώς έχουν παρατηρηθεί σοβαρές δυσλειτουργίες που έχουν προκαλέσει την οργή των πολιτών. Και το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο έχει ως στόχο να λύσει αυτά τα προβλήματα:
«Όσοι επιθυμούν και μπορούν να ρυθμίσουν τα δάνεια τους, θα έχουν πλέον στη διάθεσή τους τουλάχιστον 7 εργαλεία ρύθμισης και την πολιτεία στο πλευρό τους. Βελτιώνεται ο τρόπος λειτουργίας του εξωδικαστικού μηχανισμού, που οδηγεί σε υψηλότερο κούρεμα της οφειλής έως και κατά 28% υπέρ των πραγματικά ευάλωτων για τη ρύθμιση κόκκινων δανείων. Θεσπίζουμε αυστηρούς κανόνες διαφάνειας για τις εταιρίες διαχείρισης δανείων με υψηλά πρόστιμα σε περίπτωση παραβίασής τους και εισάγουμε ρυθμίσεις που ενισχύουν τον ανταγωνισμό, όπως η χορήγηση δανείων από μη τραπεζικούς φορείς», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Υποδομές και επούλωση πληγών
Ιδιαίτερη σημασία δίνει το Μαξίμου στην υπόθεση των καταστροφικών πλημμυρών και την ενίσχυση των πληγέντων. Όπως αναφέρει ο πρωθυπουργός,
έχουν καταβληθεί 72,6 εκατ. ευρώ προς 17.113 φυσικά πρόσωπα ενώ μειώθηκε ο ΦΠΑ για τα αγροτικά μηχανήματα από το 24% στο 13%.
«Δεν ισχυρίζομαι ότι έτσι θα λυθούν όλα τα προβλήματά τους, αλλά είναι μια πρόσθετη ελάφρυνση για τους ανθρώπους της πρωτογενούς παραγωγής. Ο μειωμένος ΦΠΑ θα ισχύει από την 1η Νοεμβρίου», ανέφερε.
Τα πολιτικά μηνύματα
Πέρα από τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης στην οικονομία και τις μεταρρυθμίσεις, ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει να επιμένει στις «κίτρινες» κάρτες προς υπουργούς και άλλα στελέχη της κυβέρνησης τα οποία δεν ακολουθούν τον βηματισμό που θέλει το Μαξίμου.
Τα προειδοποιητικά μηνύματα που έστειλε στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο, με αφορμή και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, δεν φαίνεται να συνοδεύονται προς το παρόν με κάποιον ανασχηματισμό.
Τα σενάρια και οι φήμες για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα δεν επιβεβαιώθηκαν ενώ οι διαρροές που γίνονται πλέον από το Μαξίμου είναι ότι δεν υπάρχει στον ορίζοντα κάποια σημαντική κίνηση από τον πρωθυπουργό.
Ο κ. Μητσοτάκης δίνει χρόνο στους υπουργούς του να κάνουν τη δουλειά τους και θα τους αξιολογεί ημέρα με την ημέρα. Ενδεχομένως τα σενάρια ανασχηματισμού να φουντώσουν προς το τέλος του χρόνου, εκτός αν κάποια άλλη κρίση καταστήσει αναγκαία την αναδόμηση της κυβέρνησης.
Στο επίπεδο της διπλωματίας ο πρωθυπουργός θέλει να βρίσκεται η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων με φόντο το Μεσανατολικό, γι’ αυτό δεν αποκλείεται, ίσως και σήμερα, η επίσκεψή του το Ισραήλ.
Διαβάστε επίσης:
Κυριάκος Μητσοτάκης για αναβάθμιση από S&P: Αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις
Capital Economics: Το sell-off στην αγορά ομολόγων «βάζει» δύσκολα στους κεντρικούς τραπεζίτες
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike