Αφορολόγητα θα παραμείνουν τα ποσά που έχουν ήδη συσσωρεύσει οι ασφαλισμένοι στα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης ανεξάρτητα από το πότε θα επιλέξουν να τα αξιοποιήσουν, όπως θα προβλέπει διάταξη του μίνι ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης θα υπάρξουν μεταβατικές διατάξεις για τους ήδη ασφαλισμένους σε ΤΕΑ, ώστε για τα σωρευμένα ποσά στους ατομικούς λογαριασμούς μέχρι και την ψήφιση του νόμου, να ισχύουν οι σημερινές φορολογικές διατάξεις και οι υφιστάμενες καταστατικές διατάξεις των ταμείων όσον αφορά στα ηλικιακά όρια.

1

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνι Γεωργιάδης και τον υφυπουργό Πάνο Τσακλόγλου, με τις προωθούμενες αλλαγές θα επιβληθεί κλιμακωτός φόρος ανάλογα με τα έτη καταβολής εισφορών σε κάποιο Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) ή διατήρησης ενός ομαδικού ασφαλιστικού συμβολαίου.

Η τελευταία διάταξη του νομοσχεδίου προβλέπει κλιμακωτή φορολόγηση των παροχών των ΤΕΑ, ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης κάθε ασφαλισμένου.

Όσο περισσότερος χρόνος έχει διανυθεί σε ΤΕΑ ή Ομαδικό Ασφαλιστικό Συμβόλαιο, τόσο μικρότερος είναι ο συντελεστής φορολόγησης, ώστε να ενισχύεται η μακροπρόθεσμη αποταμίευση.

Παράλληλα, παρέχονται επιπρόσθετα φορολογικά κίνητρα για την καταβολή σύνταξης (και όχι εφάπαξ), ώστε να διασφαλίζεται συμπληρωματικό εισόδημα καθ’ όλη τη διάρκεια του συνταξιοδοτικού βίου. Η κλίμακα έχει ως εξής:

– Για 0-5 έτη ασφάλισης, προβλέπεται 20% φορολόγηση για τα εφάπαξ και 10% για τη σύνταξη

– Για 6-15 έτη ασφάλισης, προβλέπεται 15% φορολόγηση για τα εφάπαξ και 7,5% για τη σύνταξη

– Για 16-25 έτη ασφάλισης, προβλέπεται 10% φορολόγηση για τα εφάπαξ και 5 % για τη σύνταξη

– Για 26 έτη ασφάλισης, και άνω προβλέπεται 5% φορολόγηση για τα εφάπαξ και 2,5% για τη σύνταξη.

Η ηγεσία του υπουργείου επισημαίνει ότι με τις παρεμβάσεις που προωθούνται, εκτιμάται ότι ωφελούνται ή επηρεάζονται πάνω από 1,5 εκατομμύριο πολίτες.

Ωστόσο, υπάρχουν έντονες αντιδράσεις τόσο από τις διοικήσεις των ΤΕΑ που επιμένουν στην μηδενική φορολόγηση των παροχών και στην ελεύθερη επιλογή των προϋποθέσεων ασφάλισης, όσο και από τις ασφαλιστικές εταιρείες που ζητούσαν εξομοίωση του φορολογικού καθεστώτος των ομαδικών συμβολαίων με τα ΤΕΑ με μηδενική όμως φορολόγηση.

Απλοποίηση διαδικασιών

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και μια σειρά από διατάξεις ενίσχυσης του θεσμού, κυρίως ως προς τη διαφάνεια και την απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης των ΤΕΑ με τη δημιουργία πρότυπου καταστατικού και των απαιτούμενων εγγράφων, διευκόλυνση ίδρυσης πολυεργοδοτικών ΤΕΑ, καθώς έχει διαπιστωθεί πως στο ελληνικό περιβάλλον, που κυριαρχείται από μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, αυτόνομα Ταμεία είναι δύσκολο να δημιουργηθούν, καθώς και θέσπιση ισχυρών κανόνων χρηστής διακυβέρνησης και λογοδοσίας.

Ηλικιακές προϋποθέσεις

Στο νομοσχέδιο θεσπίζονται και ηλικιακές προϋποθέσεις λήψης της παροχής από το ΤΕΑ, είτε η συνταξιοδότηση από τον κύριο φορέα ασφάλισης, είτε η συμπλήρωση του 67ου έτους ανεξαρτήτως ετών ασφάλισης, είτε η συμπλήρωση του 55ου έτους με 20 χρόνια ασφάλισης.

Εάν ο ασφαλισμένος πληροί κάποια από τις δύο τελευταίες προϋποθέσεις, είναι δηλαδή 67 ετών ή 55 ετών με 20 χρόνια ασφάλισης, και εξακολουθεί να εργάζεται, μπορεί να λάβει μέχρι το 50% του ποσού που έχει σωρευθεί στον ατομικό λογαριασμό του, αφήνοντας το υπόλοιπο για να συνεχίσει να επενδύεται.

Θεσμοθετούνται ελάχιστες προϋποθέσεις λήψης παροχής (εφάπαξ ή σύνταξης):

➢συνταξιοδότηση από τον κύριο φορέα ασφάλισης ανεξάρτητα από το χρόνο ασφάλισης στο ΤΕΑ ή

➢συμπλήρωση 67ου έτους ηλικίας ανεξαρτήτως ετών ασφάλισης στο ΤΕΑ, ή

➢20 έτη ασφάλισης και η συμπλήρωση του 55ου έτους ηλικίας

Με την προτεινόμενη ρύθμιση προβλέπεται επίσης η δυνατότητα του ασφαλισμένου να λάβει και πρόωρα την παροχή ή μέρος αυτής, με αυξημένο (κατά 50%) φορολογικό συντελεστή εφόσον έχει τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης στο ΤΕΑ. Με τη ρύθμιση αυτή διευκολύνονται οι ασφαλισμένοι να χρησιμοποιήσουν το ποσό που έχουν αποταμιεύσει για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών στη ζωή τους.

Όσο για τις εισφορές που καταβάλλονται σε Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου εξαιρούνται από τη φορολογία εισοδήματος μέχρι του ποσού του 20% των αποδοχών του εργαζομένου ή εναλλακτικά του ποσού των 15.000 ευρώ, αναπροσαρμοζόμενο κατ’ έτος βάσει του πληθωρισμού, όποιο από τα δύο ποσά είναι μικρότερο.

Προβλέπονται, τέλος, μεταβατικές διατάξεις για τους ήδη ασφαλισμένους σε ΤΕΑ, ώστε για τα σωρευμένα ποσά στους ατομικούς λογαριασμούς μέχρι και την ψήφιση του νόμου να ισχύουν οι σημερινές φορολογικές διατάξεις και οι υφιστάμενες καταστατικές διατάξεις των ταμείων όσον αφορά τα ηλικιακά όρια.

Εποπτεία από την ΤτΕ

Σημαντική θεωρείται και η πρόβλεψη για ενιαία εποπτεία, από 1/1/2025, από την Τράπεζα της Ελλάδος τόσο για την τήρηση της νομοθεσίας όσο και ως προς τη βιωσιμότητά τους και την επενδυτική στρατηγική τους.

Διαβάστε επίσης:

Νέο καθεστώς απασχόλησης συνταξιούχων από 1η Ιανουαρίου 2024 – Καταργείται το πέναλτι 30%

Απεγκλωβίζονται 12.000 δυνητικοί συνταξιούχοι με οφειλές

Οι αλλαγές που φέρνει το μίνι ασφαλιστικό στους συνταξιούχους – Ποιοι θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση