ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Ελλάδα έχει ήδη λάβει την επενδυτική βαθμίδα από τον καναδικό οίκο DBRS, που είναι επιλέξιμος από την ΕΚΤ και τον γερμανικό οίκο Scope Ratings που αν και μη επιλέξιμος, ακόμη από την ΕΚΤ, έχει αυξημένη βαρύτητα ειδικά στην ευρωπαϊκή αγορά.
Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας όμως από την S&P εκλαμβάνεται από την αγορά – και είναι – ένα πολύ σημαντικό ορόσημο.
Η S&P είναι μια εκ των τριών μεγαλύτερων οίκων αξιολόγησης στον κόσμο.
Μαζί πρωτίστως με την Moody’s και δευτερευόντως με τη Fitch δίνουν τα βαριά «πιστοποιητικά» αξιοπιστίας σε κυβερνήσεις και επιχειρήσεις, διαθέτοντας ένα ευρύ πελατολόγιο και ένα ισχυρό brand name που λειτουργεί ως «κλειδί» για να μπορούν συγκεκριμένα, ποιοτικά και λιγότερο ευκαιριακού χαρακτήρα, κεφάλαια να δικαιολογήσουν την τοποθέτηση κεφαλαίων στη χώρα.
Έτσι, η αναβάθμιση αυτόματα δημιουργεί επιπλέον ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα και θεωρητικά καλύτερους όρους δανεισμού.
Μάλιστα σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, εάν και η Fitch δώσει στη χώρα την επενδυτική βαθμίδα την 1η Δεκεμβρίου, μπορεί να δημιουργηθεί επιπλέον ζήτηση 6 – 7 δισ. ευρώ για ελληνικά ομόλογα τον επόμενο χρόνο, καλύπτοντας πρακτικά τις δανειακές ανάγκες του Δημοσίου όπως αυτές θα αποτυπωθούν στο ετήσιο δανειακό πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί τον Δεκέμβριο.
Με άλλα λόγια τα ελληνικά ομόλογα μετά από 13 χρόνια θα μπουν στην τελική ευθεία για να γίνουν σταδιακά «ορατά» σε κορυφαίους δείκτες τους οποίους αξιολογούν διεθνείς διαχειριστές και χαρτοφυλάκια (Bloomberg Barclays, iBoxx, FTSE Russell).
Σταδιακά επειδή ο κάθε αναβαθμισμένος δείκτης έχει και διαφορετικά κριτήρια, που σημαίνει πως μπορεί να απαιτείται για παράδειγμα και αναβάθμιση από την Moody’s για ορισμένους από αυτούς.
Όπως βέβαια σχολιάζουν χαρακτηριστικά παράγοντες της εγχώριας αγοράς ομολόγων η χώρα βρίσκεται ακόμη στην αρχή μιας ανηφορικής διαδρομής για να κερδίσει την εμπιστοσύνη περισσότερο ποιοτικών επενδυτικών κεφαλαίων και παραμένει μεγάλο ζητούμενο η επιτάχυνση της απονομής της επενδυτικής βαθμίδας από όλους τους Big3 (Moody’s, S&P και Fitch) αλλά και της περαιτέρω αναβάθμισης της χώρας σταδιακά ψηλότερα από το κατώφλι της επενδυτικής βαθμίδας.
Η αναβάθμιση έρχεται παρά την κατακόρυφη αύξηση του γεωπολιτικού ρίσκου που καταγράφεται λόγω της αναταραχής στη Μέση Ανατολή η οποία προστίθεται στην αβεβαιότητα και την πίεση που χαρακτήριζαν και πριν την αγορά, υπό το βάρος της κατακόρυφης αύξησης στο κόστος δανεισμού στις οικονομίες, ελέω πληθωρισμού.
Αυτό και μόνο δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στην απόφαση καθώς σε μια περίοδο που αυξάνεται η διάθεση αποφυγής ρίσκου, η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζεται ως παράγοντας κινδύνου.
Σε αντίθεση μάλιστα με μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης, και πρωτίστως της Ιταλίας που είναι ο μεγάλος δημοσιονομικός ελέφαντας στο δωμάτιο της ευρωζώνης.
Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την S&P είναι από μόνη της ένας παράγοντας «πίεσης» και για την Moody’s που κρατούσε τη χώρα «αγκυροβολημένη» τρεις ολόκληρες βαθμίδες κάτω από την επενδυτική, όταν όλοι οι υπόλοιποι βελτίωναν ταχύτατα τις αξιολογήσεις τους.
Πλέον δημιουργείται ένα σημαντικό προηγούμενο, όχι μόνο για την Moody’s αλλά και για την Fitch που ακολουθεί την 1η Δεκεμβρίου με μεγάλο ζητούμενο να μας δώσει επίσης την επενδυτική βαθμίδα και να γίνει ο δεύτερος, επιλέξιμος από την ΕΚΤ, οίκος που το πράττει, αλλάζοντας οριστικά το status των ελληνικών τίτλων που ευθυγραμμίζονται πλέον με ότι ισχύει στην υπόλοιπη ευρωζώνη ως προς τους όρους επιλεξιμότητας στα ευνοϊκά μέτρα της ΕΚΤ.
Όσο πιο γρήγορα η χώρα περνάει στο ραντάρ πιο ποιοτικών κεφαλαίων τόσο πιο γρήγορα θα βελτιωθούν και οι συνθήκες δανεισμού και άντλησης κεφαλαίων και για τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Παράλληλα η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τα βαριά ονόματα της «βιομηχανίας» των οίκων αξιολόγησης πολλαπλασιάζει την ισχύ στρατηγικών κινήσεων που έχουν ως στόχο την ανάκτηση της αξιοπιστίας της Ελλάδας ως εκδότη χρέους, όπως είναι η πρόωρη αποπληρωμή των 5,3 δισ. ευρώ από το πρώτο πακέτο δανείων στο πλαίσιο των Μνημονίων, η οποία δρομολογείται μέχρι τον Δεκέμβριο.
Διαβάστε επίσης
Capital Economics: Το sell-off στην αγορά ομολόγων «βάζει» δύσκολα στους κεντρικούς τραπεζίτες
Société Générale: Επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα σήμερα από S&P
Χατζηδάκης: Η αξιοποίηση των λιμανιών φέρνει έσοδα, ανάπτυξη, θέσεις εργασίας