Η επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα από έναν από τους τρεις ισχυρούς αμερικανικούς οίκους αξιολόγησης, την Standard & Poor’s, (οι άλλοι δύο είναι η Moody’s και η Fitch Ratings) μπορεί να σηματοδοτήσει θετικά σενάρια για την ελληνική οικονομία, παρότι οι εξωτερικές γεωπολιτικές και οικονομικές συνθήκες δεν είναι και οι πλέον ευνοϊκές.

Η πιο κοντινή σύγκριση που μπορεί να λάβει χώρα με την Ελλάδα και το τι μπορεί να γίνει στο μέλλον είναι με την Πορτογαλία, μια οικονομία με πολλά χαρακτηριστικά που προσομοιάζουν με την ελληνική περίπτωση, όπως το ΑΕΠ, ο πληθυσμός αλλά και με δεδομένο το γεγονός ότι και οι δύο χώρες βρέθηκαν στη δίνη της χρηματοπιστωτικής κρίσης και έλαβαν οικονομική βοήθεια από επίσημους φορείς.

1

Παράλληλα, η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί, επίσης,  να αποτελέσει παράδειγμα, καθώς έλαβε πρόσφατα την επενδυτική βαθμίδα από τον οίκο Moody’s (29/09/2023), και εμφανίζει επίσης κάποια κοινά χαρακτηριστικά με την Ελλάδα, αν και πρέπει να σημειωθεί ότι η Κύπρος είχε ήδη λάβει την επενδυτική βαθμίδα από τη S&P στις 14 Σεπτεμβρίου του 2018 αλλά και τη Fitch Ratings στις 19 Οκτωβρίου 2018. Ωστόσο, η χρηματιστηριακή αγορά αλλά και η αγορά ομολόγων της Κύπρου είναι πολύ μικρότερη από την ελληνική για να εξαχθούν ασφαλείς συγκρίσεις.

Το παράδειγμα της Πορτογαλίας

Η Πορτογαλία έλαβε την επενδυτική βαθμίδα, κατά σύμπτωση από τον οίκο S&P και αυτή, την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου του 2017, έξι χρόνια νωρίτερα από την Ελλάδα. Οι συμπτώσεις συνεχίζονται, καθώς τη τότε δεδομένη χρονική στιγμή, ακριβώς όπως και στην ελληνική περίπτωση, η DBRS είχε ήδη την Πορτογαλία σε investment grade status με αξιολόγηση ΒΒΒ(low), όπως και η Ελλάδα στην τρέχουσα συγκυρία, αλλά Fitch and Moody’s, οι άλλοι δύο κύριοι οίκοι αξιολόγησης, εξακολουθούσαν να αξιολογούν το χρέος της Πορτογαλίας ως “σκουπίδι”, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση μας.

Μετά την αναβάθμιση της Πορτογαλίας από την S&P σε επενδυτική βαθμίδα το 2017 με σταθερές προοπτικές όπως και στην ελληνική περίπτωση, η διαφορά του δεκαετούς πορτογαλικού ομολόγου με το ισπανικό αντίστοιχο δεκαετές ομόλογο(10Υ spread PGB-SPGB) μειώθηκε κατά 36 μ.β. μέσα σε μια εβδομάδα. Μέχρι στιγμής, οι αγορές έχουν τιμολογήσει ήδη μια αναβάθμιση της αξιολόγησης από την S&P για την Ελλάδα, με το 10ετές spread αναφοράς της Ελλάδας από τη συγκρινόμενη Ιταλία στην περίπτωση μας να διαπραγματεύεται εντός ενός εύρους -10 μ.β. έως 45 μ.β. από τις εκλογές του Μαΐου.

Η χρηματιστηριακή αγορά της Πορτογαλίας σημείωσε άνοδο την Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017 και τα επιτόκια δανεισμού του δημοσίου μειώθηκαν σημαντικά. Το χρηματιστήριο της Λισσαβόνας σημείωσε άνοδο άνω του 1% τη Δευτέρα και η απόδοση του 10ετούς ομολόγου μειώθηκε κατά 0,29 ποσοστιαίες μονάδες – μια ασυνήθιστα μεγάλη αύξηση σε μία ημέρα – στο 2,49%, το χαμηλότερο επιτόκιο από τα τέλη του 2015. O βασικός δείκτης του χρηματιστηρίου της Λισσαβόνας, ο PSI 20, έκτοτε έχει υπεραποδώσει από τον ευρωπαϊκό δείκτη μετοχών Stoxx 600.

Η περίπτωση της Κύπρου

Στην περίπτωση της Κύπρου, η πορεία των κυπριακών δεκαετών ομολόγων, όταν αναβαθμίστηκαν από τις S&P και Fitch στα τέλη του 2018 σημείωσε τεράστια πτώση μετά από ένα χρόνο. Στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2018 το κυπριακό ομόλογο ήταν στα επίπεδα του 2,8% και ένα χρόνο μετά στα τέλη Σεπτεμβρίου βρισκόταν στα επίπεδα του 0,5%. Ενδεικτικά όμως την ίδια περίοδο, τα επιτόκια στο γερμανικό δεκαετές ομόλογο από το +0,15% τον Σεπτέμβριο του 2018 έφτασαν αρνητικά επίπεδα απόδοσης της τάξεως του -0,86% το Σεπτέμβριο του 2019. Ωστόσο, οι συνθήκες που επικρατούν σήμερα στις αγορές ομολόγων και των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών είναι εντελώς διαφορετικές, συνεπώς δεν μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα με ασφάλεια.

Τέλος, αναφορικά με την πρόσφατη αναβάθμιση της Κύπρου από τη Moody’s στις 29 Σεπτεμβρίου, η μέχρι τώρα πορεία δείχνει ότι η άμεση αντίδραση ήταν άκρως θετική, καθώς από το 4,18% η απόδοση του δεκαετούς στις 29/9 , στις 14/10 βρέθηκε χαμηλότερα στο 4,05% ή 0,13% χαμηλότερα. Η συνέχεια όμως, με το sell-off των ομολόγων, έχει επαναφέρει την απόδοση στο 4,11%.

Διαβάστε επίσης

Société Générale: Επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα σήμερα από S&P

Μελόνι: Αγωνία για την επενδυτική βαθμίδα της Ιταλίας – Crash test με τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης

J.P. Morgan: S&P και Fitch αναβαθμίζουν την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα