ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Ζητήματα εθνικής κυριαρχίας δεν μπορεί να είναι αντικείμενο του διαλόγου με την Τουρκία», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, απαντώντας στην Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των Σπαρτιατών Αλέξανδρου Ζερβέα.
Ο υπουργός Εξωτερικών κατηγορηματικά δήλωσε πως «δεν υφίσταται καμία κρυφή ή φανερή συμφωνία με την Τουρκία για την αποστρατικοποίηση των νησιών όπως και για οποιοδήποτε ζήτημα που αφορά την διάταξη των Ενόπλων Δυνάμεων στην χώρα», προσθέτοντας ότι «ζητήματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας, όπως είναι και αυτό της διάταξης των ΕΔ της χώρας δεν μπορεί να είναι αντικείμενο της οποιαδήποτε συμφωνίας».
Ο κ. Γεραπετρίτης, υπογράμμισε ότι «δεν υφίσταται κανένα ζήτημα απομείωσης της ισχύος των ελληνικών νησιών από άποψης ΕΔ». Παρέπεμψε τον βουλευτή σε όσα είπε προχθές ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης, απαντώντας σε άλλη επίκαιρη ερώτηση στην Βουλή, όπου διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει καμία μείωση της στρατιωτικής μας ισχύος στα νησιά μας».
Ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι είναι «αυτονόητο πως η Ελλάδα διατηρεί τα δικαιώματά της που απορρέουν από τις διεθνείς συμβάσεις -της συνθήκης της Λωζάνης, του Μοντρέ και των Παρισίων για την θωράκιση και την άμυνά της».
Ο υπουργός Εξωτερικών, ανέφερε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο στρατιωτικής και διπλωματικής ισχύος».
Η Ελλάδα είπε ο κ. Γεραπετρίτης έχει αποκτήσει ένα πολύ ισχυρό κεφάλαιο, καθώς την τελευταία τετραετία έχει ενισχύσει τις ΕΔ σε προσωπικό και σε υποδομές, κάτι που δεν είχε υπάρξει τις προηγούμενες δεκαετίες και αφετέρου διπλωματικά η Ελλάδα έχει χτίσει συμμαχίες που ενισχύουν και θωρακίζουν την διεθνή της θέση, έχει αναπτύξει μια αυτοτελή δράση σε διπλωματικό επίπεδο, κερδίζοντας σημαντικό διπλωματικό κεφάλαιο.
Για αυτό, όπως είπε ο υπουργός, «προσερχόμενοι στις συζητήσεις με την Τουρκία -εμείς είμαστε πάντα υπέρ του διαλόγου στην βάση του διεθνούς δίκαιου και στις αξίες του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ- είμαστε σε θέση πραγματικής ισχύος».
Ο βουλευτής των Σπαρτιατών Αλέξανδρος Ζερβέας επικαλούμενος δημοσιεύματα και δηλώσεις υποστήριξε πως έχουμε μπει σε ένα διάλογο με την Τουρκία «που είναι κράτος-τρομοκράτης».
Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι όπως «έχουν πει και διακεκριμένοι καθηγητές είναι ευκαιρία τώρα να σταματήσουμε το διάλογο με ένα κράτος που ευνοεί την τρομοκρατία», «η Τουρκία καταλαβαίνει μόνο από την ισχύ».
Ζήτησε «να προσφύγουμε στο δικαστήριο του Αμβούργου που ασχολείται μόνο με τις ΑΟΖ και όχι της Χάγης που είναι ένα πολιτικό δικαστήριο».
Ο κ. Ζερβέας κάλεσε τον υπουργό να απαντήσει εάν υπάρχει κάποια μυστική συμφωνία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων για μερική αποστρατικοποίηση των νησιών, ρωτώντας «για ποιο λόγο θα πρέπει να παίρνουμε την έγκριση της Τουρκίας για να τοποθετήσουμε στρατό στα νησιά μας».
«Η εξωτερική πολιτική δεν ετεροκαθορίζεται, δεν είναι συγκυριακή, δεν είναι συναλλακτική»
«Η Ελλάδα έχει στάση αρχών στην εξωτερικής της πολιτική», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Πλεύσης Ελευθερίας Αλέξανδρου Καζαμία σχετικά με τις εξελίξεις στο Ισραήλ.
Ο υπουργός σημείωσε ότι «η παρούσα κρίση αποτελεί εν δυνάμει μία πολύ μεγάλη πληγή όχι μόνο γεωπολιτική αλλά και ανθρωπιστική» και καταδίκασε το χθεσινό χτύπημα στη Γάζα σε παρακείμενο κτήριο από το μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου λέγοντας πως «η προστασία των αμάχων και η διασφάλιση των λατρευτικών χώρων αποτελεί ένα αγαθό που οφείλει να γίνεται απόλυτα σεβαστό από όλες τις πλευρές».
Για τη στάση της Ελλάδας, ο υπουργός τόνισε ότι «ήταν στάση αρχής. Η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν ετεροκαθορίζεται, δεν είναι συγκυριακή και δεν είναι συναλλακτική. Είναι στάση αρχών».
Για αυτό «από την πρώτη στιγμή -είμαστε η πρώτη χώρα που τοποθετήθηκε ρητά στο ζήτημα αυτό- θέσαμε τα σημεία εκείνα που πρέπει να γίνουν σεβαστά αμέσως από όλες στις πλευρές. Καταθέσαμε ήδη, την επ’ αύριον της τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ ένα σχέδιο “5” σημείων που θα πρέπει να γίνει σεβαστό αμφότερα και από τις δύο πλευρές», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον κ. Γεραπετρίτη, αυτό το σχέδιο περιελάβανε:
Την καταδίκη σε κάθε μορφή τρομοκρατίας. Την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων. Την προστασία όλων των αμάχων. Την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους είναι ευάλωτοι και τη διάνοιξη ανθρωπιστικών οδών.
«Και καλέσαμε σε μία διεθνή διάσκεψη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και με συμμετοχή της ΕΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, ώστε να δούμε τα αίτια που προκάλεσαν την κρίση αυτή και να έχουμε μία παραγωγική λύση.
Η πάγια θέση της εξωτερικής μας πολιτικής είναι η λύση του Μεσανατολικού στη βάση των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ περί δύο κρατών, με πρωτεύουσα του Παλαιστινιακού Κράτους την Ανατολική Ιερουσαλήμ», επεσήμανε.
«Όλοι θα συμφωνήσουμε πως τα “5” σημεία που έθεσε η ελληνική κυβέρνηση συνιστούν αδιαπραγμάτευτες αρχές επί των οποίων θα πρέπει να οικοδομηθεί η ειρήνη και η κατάπαυση των πυρών», συμπλήρωσε.
Για το σχέδιο των “5” σημείων, υπογράμμισε ότι «έχει εκτιμηθεί από τον αραβικό κόσμο. Όπως είπε, οι πρέσβεις και οι επιτετραμμένοι του αραβικού κόσμου τού εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, τη στήριξη που έχει παράσχει και σημείωσε ότι «ήδη το υπουργείο Εξωτερικών έχει ετοιμάσει ένα πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας που θα αποσταλεί προς τη Γάζα».
Ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι αύριο η Ελλάδα θα είναι παρούσα στη διάσκεψη που διοργανώνεται από την Αίγυπτο και θα συμμετέχουν όλα τα κράτη του αραβικού κόσμου με στόχο «να δούμε τα αίτια που δημιούργησαν την κρίση αλλά και τις τι διόδους για την κατάπαυση των πυρών».
«Η Ελλάδα είναι αντικειμενική και αμερόληπτη στα ζητήματα αυτά αλλά είναι και κατ’ εξοχήν υπέρμαχος του Διεθνούς και Ανθρωπιστικού Δικαίου. Και η στάση αυτή εκτιμάται από όλο το διεθνές προσκήνιο», πρόσθεσε.
Ο βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας Αλέξανδρος Καζαμίας υποστήριξε ότι «η πολυαίμακτη κρίση που ξέσπασε στη Μέση Ανατολή συγκλόνισε όλη την υφήλιο.
Ο κύκλος βίας έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 4.000 Παλαιστινίους και σε άνω των 1.400 Ισραηλινών. Από την πλευρά των Παλαιστινίων οι νεκροί είναι άμαχοι και περισσότερα από 1.500 παιδιά».
Επίσης, τόνισε πως «εκτός από την ανθρωπιστική διάσταση, η κρίση αυτή αφορά την ευρύτερη περιοχή» και επεσήμανε ότι θα πρέπει να είναι «ιδιαίτερη ευαίσθητη» η στάση που η Ελλάδα οφείλει να έχει σε αυτό το θέμα.
Επέκρινε, όμως, την κυβέρνηση πως «από την πρώτη στιγμή υιοθέτησε άκριτα μια φιλική στάση προς το κράτος του Ισραήλ επαναλαμβάνοντας το γνωστό αμερικανικό σύνθημα ότι “το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα” και δεν αναφέρθηκε ρητά στο αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η Γάζα τελεί υπό παράνομη κατοχή εδώ και 56 χρόνια και ότι και οι Παλαιστίνιοι ως κατεχόμενος λαός έχουν και αυτοί δικαίωμα στην αυτοάμυνα».
Ο κ. Καζαμίας υποστήριξε πως ότι «όταν μιλάμε για τα δίκαια της Κύπρου και της Ελλάδας στο Αιγαίο επί της βάσης των ψηφισμάτων το ΟΗΕ και του Διεθνές Δικαίου θα πρέπει να συμφωνούμε ότι δεν μπορεί συστηματικά να συντάσσεστε με ένα κράτος που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και δεν εφαρμόζει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ».
«Η επίθεση που προετοιμάζει η κυβέρνηση Νετανιάχου στη Γάζα και η εκκένωση των 1,3 εκατ. κατοίκων της Γάζας που έχει ζητήσει αποτελεί εθνοκάθαρση», κατέληξε ο βουλευτής.
«Δεν θα επιτρέψουμε να υπάρξει καμία αδικία και παρανομία σε βάρος μελών του ελληνικού Κοινοβουλίου»
«Εφόσον υπήρξε η οποιαδήποτε παραβίαση στο πρόσωπο του βουλευτή κ. Ιλχάν Αχμέτ αυτή οφείλει να διερευνηθεί. Εν τούτοις πρέπει πάντοτε να λαμβάνουμε υπόψη μας ότι τόσο τα προξενεία πρέπει να λειτουργούν εντός της σύμβασης της Βιέννης του 1963 περί των προξενικών σχέσεων, αφετέρου δε ότι τα Σωματεία αυτά πρέπει να ενεργούν στο πλαίσιο του δικαίου.
Θα παρακολουθήσουμε την κατάσταση αυτή και σε περίπτωση που προκύψει η οποιαδήποτε παρανομία, τότε θα παρέμβει τόσο το υπουργείο Εξωτερικών, όσο και η ελληνική δικαιοσύνη», απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, ο οποίος σε επίκαιρη ερώτησή του αναφέρθηκε σε «επιχείρηση εκβιασμού και εκδίωξης του βουλευτή, Ιλχάν Αχμέτ, από το αλεβίτικο έθιμο της πάλης στον Κέχρο της ορεινής Ροδόπης».
Ο κ. Γεραπετρίτης, εξήγησε επίσης ότι ζητήματα που αφορούν την περιφέρεια, δηλαδή την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αναλαμβάνονται από τους ίδιους τους οργανισμούς επί των οποίων ασκείται μόνον η νόμιμη εποπτεία και πάντως εντός του πλαισίου του νόμου και όχι από το υπουργείο Εξωτερικών.
Κατά την συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης, ο ερωτών βουλευτής ανέφερε ότι υπήρξε παρέμβαση για να φύγει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ιλχάν Αχμέτ από εκδήλωση και επειδή εκείνος παρέμεινε, όπως έπρεπε να κάνει για να τιμήσει τον θεσμό του ελληνικού Κοινοβουλίου.
Ο κ. Κωνσταντινόπουλος, απηύθυνε το ερώτημα αν ήταν σε γνώση του υπουργείου αυτά που έγιναν κι αν νομιμοποιείται μια ξένη διπλωματική αρχή και ο υποπρόξενος να μην σέβεται την θεσμική πραγματικότητα της χώρας που τη φιλοξενεί.
«Το υπουργείο Εξωτερικών μεριμνά παγίως για τα θέματα των διεθνών συμβάσεων σε ό,τι αφορά την ισονομία και την ισοπολιτεία όλων των πολιτών στην Θράκη.
Είναι ένα ζήτημα που αφορά κυριαρχικά την Ελλάδα κι όπως είπα δεν δεχόμαστε καμία απολύτως παρέμβαση και ούτε δεχόμαστε καμία συζήτηση σε ό,τι αφορά το καθεστώς των Ελλήνων πολιτών. Είναι ένα ζήτημα κυριαρχίας το οποίο εκφεύγει της οποιασδήποτε συζήτησης σε επίπεδο διεθνές.
Εν προκειμένω μιλούμε για ένα σωματείο. Τα σωματεία και ιδιαιτέρως τα Σωματεία της Θράκης προστατεύονται από το Σύνταγμα και από τη Συνθήκη της Λωζάνης και από το δίκαιο της ΕΕ. Υπάρχει μια αυτονομία των Σωματείων στο πλαίσιο του συνεταιρίζεσθαι και αυτήν την αυτονομία οφείλουμε να σεβόμαστε.
Άρα η ελευθερία των νομίμων συλλόγων να διοργανώνουν εκδηλώσεις ανά την επικράτεια υπό την προϋπόθεση της τήρησης της ελληνικής νομοθεσίας είναι προστατευμένη.
Η ελληνική Πολιτεία, δια του υπουργείου Εξωτερικών, δεν καλείται σε εκδηλώσεις τέτοιων σωματείων και κατά τούτο δεν μπορεί να έχει συγκεκριμένη συμμετοχή. Προφανώς εφόσον υπήρξε η οποιαδήποτε παραβίαση στο πρόσωπο του βουλευτή κ. Ιλχάν Αχμέτ αυτή οφείλει να διερευνηθεί.
Εν τούτοις πρέπει πάντοτε να λαμβάνουμε υπόψη μας ότι τόσο τα προξενεία πρέπει να λειτουργούν εντός της σύμβασης της Βιέννης του 1963 περί των προξενικών σχέσεων, αφετέρου δε ότι τα Σωματεία αυτά πρέπει να ενεργούν στο πλαίσιο του δικαίου. Βεβαίως Θα παρακολουθήσουμε την κατάσταση αυτή και σε περίπτωση που προκύψει η οποιαδήποτε παρανομία, τότε θα παρέμβει τόσο το υπουργείο Εξωτερικών, όσο και η ελληνική Δικαιοσύνη.
Κατά τα λοιπά, αντιλαμβάνεστε ότι ζητήματα που αφορούν την περιφέρεια, δηλαδή την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αναλαμβάνονται από τους ίδιους τους οργανισμούς επί των οποίων ασκείται μόνον η νόμιμη εποπτεία και πάντως εντός του πλαισίου του νόμου και όχι από το υπουργείο Εξωτερικών», ήταν η απάντηση του κ. Γεραπετρίτη κατά την πρωτολογία του.
«Πόσος χρόνος χρειάζεται να το διερευνήσετε διότι θα κατηγορηθείτε ότι μια ολόκληρη κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός μίλησαν για παρεμβάσεις του τουρκικού προξενείου και όταν πέρασαν οι εκλογές τα ξεχάσατε όλα. Γιατί εδώ υπάρχει ζήτημα.
Διότι εκεί ήταν κι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο δεν δημιούργησαν κανένα πρόβλημα αντιθέτως είπαν ότι είναι ο “βουλευτής μας”. Εμείς θέλουμε βουλευτή όλων των χριστιανών και των μουσουλμάνων. Διερευνήσατε τα γεγονότα αυτά;
Δεν γίνεται να έχουμε δύο μέτρα και δυο σταθμά σας ζητώ να διερευνήσετε το ζήτημα αυτό και να στείλουμε το σωστό μήνυμα απέναντι στην τοπική κοινωνία ποιοι έχουν την ευθύνη και ποιοι δεν την έχουν», είπε ο κ. Κωνσταντινόπουλος στην δεύτερη παρέμβασή του μετά την απάντηση του υπουργού Εξωτερικών.
«Συγχέουμε δύο πράγματα: είναι το ζήτημα των παρεμβάσεων του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής, το οποίο πράγματι ετέθη και προεκλογικά και το ζήτημα της στάσης που είχε το συγκεκριμένο Σωματείο απέναντι στον κ. Ιλχάν Αχμέτ.
Το πρώτο δεν αποτελεί αντικείμενο της ερώτησής σας. Εδώ το ζήτημά μας είναι η στάση η οποία υπήρξε απέναντι στον κ. Ιλχάν Αχμέτ η διερεύνηση στην οποία αναφέρθηκα έχει να κάνει με το γεγονός ότι εφόσον ο κ. Αχμέτ αισθάνεται ότι υπήρξε παρανομία και εθίγη από την συμπεριφορά ενός Σωματείου – το οποίο στο πλαίσιο της νομιμότητας έχει μια εκ του Συντάγματος αυτονομία – εφόσον θεωρεί ότι έχει αδικηθεί θα πρέπει να ακολουθήσει τη νόμιμη οδό.
Εγώ δηλώνω ότι εκ μέρους του υπουργείου Εξωτερικών παρακολουθούμε τις ενέργειες οι οποίες συντελούνται. Δεν θα επιτρέψουμε καμία απολύτως παραβίαση και απόκλιση σε σχέση με την αυτονομία και ισοπολιτεία όλων των Ελλήνων πολιτών.
Δεν θα επιτρέψουμε να υπάρξει καμία αδικία και παρανομία σε βάρος των αντιπροσώπων του έθνους στο ελληνικό Κοινοβούλιο και θα παρακολουθούμε από κοντά τα όσα συμβαίνουν στη Θράκη.
Κατά τα λοιπά θα σας παραπέμψω και στα αρμόδια υπουργεία σε ό,τι αφορά την εποπτεία των σωματείων και την εποπτεία των ΟΤΑ», τόνισε στην δευτερολογία του ο κ. Γεραπετρίτης.
Διαβάστε επίσης:
Μητσοτάκης: Η Ελλάδα σήμερα είναι μία θετική έκπληξη σε ένα περιβάλλον αρκετών αρνητικών ειδήσεων
Χατζηδάκης: Η αξιοποίηση των λιμανιών φέρνει έσοδα, ανάπτυξη, θέσεις εργασίας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μελόνι: Τα σημεία εκκίνησής μας είναι διαφορετικά, πρέπει να συναντηθούμε στα μισά του δρόμου
- ΔΕΗ: Γιατί οι αναλυτές την τοποθετούν στις κορυφαίες επιλογές τους το 2025
- FT: Γιατί το Κατάρ απειλεί να σταματήσει τις πωλήσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη
- FT-Σύμβουλοι Τραμπ: Αποχώρηση από τον ΠΟΥ «από την πρώτη μέρα»