Ο κύκλος των αυξήσεων των επιτοκίων έχει τελειώσει για την ΕΚΤ, όμως σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο του 2024.

Οι 85 οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέφεραν ότι το επίπεδο στο επιτόκιο καταθέσεων στο 4% και στο επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 4,5%, έτσι όπως διαμορφώθηκε στην συνεδρίαση του περασμένου Σεπτεμβρίου,  δεν θα μεταβληθεί για τουλάχιστον οχτώ μήνες.

1

Πληθωριστικές πιέσεις vs οικονομία

Η πλειοψηφία των οικονομολόγων εκτιμάει ότι στο τέλος  Σεπτεμβρίου του επόμενου έτους θα μπορούσε να υπάρξει μία μείωση κατά 50 μονάδες βάσης. Ένα μικρότερο ποσοστό διαβλέπει μια διάθεση για μια πρώτη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ στη συνεδρίαση του Ιουλίου του 2024.

«Το μοντέλο μας υποδηλώνει ότι η μείωση των επιτοκίων μπορεί να έρθει νωρίτερα, αλλά αυτό προϋποθέτει υποχώρηση των δεικτών, μεγαλύτερη από αυτή που προβλέπουμε. Νομίζω ότι μια μείωση τον Σεπτέμβριο του 2024 είναι μια αρκετά ισορροπημένη άποψη», δήλωσε ο Kristian Toedtmann της DekaBank.

Στην ίδια δημοσκόπηση, η νομισματική χαλάρωση από την πλευρά της Fed αναμένεται νωρίτερα, πριν το τέλος του α’ εξαμήνου του 2024.

Ο Γάλλος τραπεζίτης Φρανσουά Βιλερούα ντε Γκαλό επανέλαβε την περασμένη εβδομάδα την άποψή του ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο στο σημερινό του επίπεδο – το υψηλότερο στην 25χρονη ιστορία της – για όσο διάστημα χρειαστεί. Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ έχει δεχτεί σκληρή κριτική  για την στάση της στα επιτόκια, σε μια περίοδο  που οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες επέλεξαν την παύση, κι ενώ η ευρωπαϊκή οικονομία δέχεται ισχυρές πιέσεις.

Στο μέτωπο του πληθωρισμού, οι δείκτες είναι στο 4,3% για τον Σεπτέμβριο, σε πτωτική τροχιά αλλά υπερδιπλάσιοι του στόχου 2% της ΕΚΤ.

Ποιοι βλέπουν νωρίτερα  μείωση

Στο συμπέρασμα ότι το κόστος δανεισμού θα παραμείνει στα σημερινά υψηλά επίπεδα για αρκετό καιρό καταλήγει και η δημοσκόπηση του Bloomberg. To σενάριο για νέες αυξήσεις αποδυναμώνεται καθώς η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς αυξάνει τους κινδύνους για την οικονομία στην ευρωζώνη, με την επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ να προσπαθεί να στείλει το μήνυμα για υπομονή και επιφυλακτικότητας στους δανειολήπτες και τις επιχειρήσεις.

H εκτίμηση για την πορεία των επιτοκίων

«Η αδυναμία της οικονομίας πιθανόν να εμποδίσει την ΕΚΤ να προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων. Αναμένουμε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα διατηρήσει σταθερό το κόστος δανεισμού μέχρι τον Ιούνιο του επόμενου έτους και στη συνέχεια ενδέχεται να το μειώσει», υποστήριξε το Bloomberg Economics.

Δεν είναι όμως όλοι τόσο απαισιόδοξοι για το διάστημα των υψηλών επιτοκίων. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Swedbank, Nerijus Maciulis, υποστηρίζει ότι η μείωση των επιτοκίων μπορεί να έρθει ήδη από τον Απρίλιο, καθώς η οικονομική επιβράδυνση θα υπερισχύσει έναντι των πληθωριστικών πιέσεων, οι οποίες με τη σειρά τους θα υποχωρήσουν.

Πιέσεις στην οικονομία της ευρωζώνης

Οι αγορές πάλι βλέπουν μείωση των επιτοκίων τον Ιούλιο κατά 25 μονάδες βάσης και άλλη μία μείωση  μέχρι το τέλος του έτους.

Διαβάστε επίσης:

Χατζηδάκης: Η αξιοποίηση των λιμανιών φέρνει έσοδα, ανάπτυξη, θέσεις εργασίας

Société Générale: Επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα σήμερα από S&P

Moody’s – Fitch: Βάζουν το αξιόχρεο του Ισραήλ στο μικροσκόπιο, πιθανή υποβάθμισή του