Περιεχόμενα
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαία η ανάληψη δράσης σε παγκόσμιο επίπεδο για την αντιμετώπιση των αναδυόμενων απειλών που συνδέονται με την κλιματική κρίση. Πιστή στη δέσμευση της βιωσιμότητας η ΔΕΗ στοχεύει σε συνεχή μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος προωθώντας στρατηγικές όπως η απολιγνιτοποίηση και η ενίσχυση της παραγωγής πράσινης ενέργειας.
Η βιωσιμότητα και η εταιρική υπευθυνότητα αποτελούν κεντρικό στοιχείο της επιχειρηματικής δραστηριότητας της ΔΕΗ. Οι δεσμεύσεις της για τη βιωσιμότητα περιλαμβάνουν την απόσυρση λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, την αποκατάσταση του εδάφους στα λιγνιτωρυχεία, την προώθηση της ενεργειακής απόδοσης και της μειωμένης κατανάλωσης, καθώς και την προώθηση της αποδοτικής και υπεύθυνης χρήσης του φυσικού κεφαλαίου και της προστασίας της βιοποικιλότητας.
Η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα αποτελεί διαρκή και σταθερό στόχο της εταιρείας. Ήδη η ΔΕΗ έχει μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά 36% (Scope 1) το 2022, σε σχέση με το 2019.
Η επίδοση αυτή επετεύχθη εν μέσω ενεργειακής κρίσης και παρότι ήταν αυξημένη η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη για την εξασφάλιση της επάρκειας τροφοδοσίας του ηλεκτρικού συστήματος της Ελλάδας. Ωστόσο, η ΔΕΗ παραμένει προσηλωμένη στον στρατηγικό της στόχο για απανθρακοποιηση και μετάβαση σε καθαρότερες μορφές ενέργειας.
Θέτοντας τη βιώσιμη ανάπτυξη στον πυρήνα του μοντέλου μετάβασής της, η ΔΕΗ εξέδωσε το 2021 το πρώτο Ομόλογο Υψηλής Απόδοσης στην ευρωπαϊκή αγορά, το οποίο συμπεριλαμβάνει δείκτη βιωσιμότητας (sustainability KPI).
Ανάπτυξη ΑΠΕ από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Ένας από τους βασικούς πυλώνες του Στρατηγικού Σχεδίου της ΔΕΗ είναι η εφαρμογή του “Green Deal” στο χαρτοφυλάκιο των μονάδων παραγωγής της Επιχείρησης, το οποίο συνίσταται στη σταδιακή κατάργηση των λιγνιτικών μονάδων με παράλληλη ταχεία ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθιστώντας τις τελευταίες ως την κυρίαρχη τεχνολογία παραγωγής ηλεκτρισμού.
Μέσω της ΔΕΗ Ανανεώσιμες υλοποιεί ένα επενδυτικό σχέδιο που θα αυξήσει την ισχύ της παραγωγής της από ΑΠΕ σε 9,5 GW το 2026, από 3,4 GW που είναι σήμερα (συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων Υδροηλεκτρικών Σταθμών).
Με αυτόν τον τρόπο, η ΔΕΗ συμβάλλει αποφασιστικά στις δεσμεύσεις της Ελλάδας για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, που είναι ένας και από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.
Η πρόκληση του Science Based Targets initiative
Η ΔΕΗ ανταποκρίθηκε πρόσφατα στην πρόκληση του Science Based Targets initiative για τον καθορισμό βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στόχων μείωσης των εκπομπών βάσει του Προτύπου Net-Zero (καθαρών μηδενικών εκπομπών) του Science Based Targets initiative (SBTi), σύμφωνα τον ρυθμό και στην κλίμακα που απαιτεί η κλιματική επιστήμη.
Σκοπός της συγκεκριμένης δέσμευσης είναι η ΔΕΗ να ευθυγραμμιστεί με τους στόχους για περιορισμό της αύξησης θερμοκρασίας μέχρι 1,5°C βαθμούς σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Αυτό θα πραγματοποιηθεί μέσω της εκστρατείας Business Ambition for 1,5°C – της μεγαλύτερης και ταχύτερα αναπτυσσόμενης ομάδας εταιρειών στον κόσμο, που ευθυγραμμίζονται με αυτό τον στόχο συμβάλλοντας στην μείωση των εκπομπών σε παγκόσμιο επίπεδο κατά το ήμισυ για το 2030 σε σχέση με το 2020.Επίσης, θα θέσει βραχυπρόθεσμους στόχους (5-10 έτη) και στόχο για καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2040.
Η ΔΕΗ στο πλαίσιο της Βιώσιμης Ανάπτυξης συμμετέχει πλέον στο SBTi, στο UN Global Compact και στη συμμαχία We Mean Business, ενώ συμμετέχει και στην εκστρατεία Race to Zero που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ.
Το επόμενο βήμα είναι η ΔΕΗ να αναπτύξει επιστημονικά τεκμηριωμένους στόχους, οι οποίοι θα υποβληθούν για επίσημη επικύρωση στο SBTi.
Δράσεις με θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα
Σταθερή προτεραιότητα για τη ΔΕΗ είναι η υλοποίηση δράσεων με θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, που περιλαμβάνουν:
– την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ (συμπεριλαμβανομένων των υδροηλεκτρικών) στο 39% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος των ΑΠΕ της χώρας,-την υλοποίηση επενδύσεων για την αντικατάσταση παλαιών Θερμικών Μονάδων Παραγωγής με νέες σύγχρονης τεχνολογίας, αυξημένης απόδοσης με λιγότερες εκπομπές,
-τη συνέχιση των εκτεταμένων προγραμμάτων περιβαλλοντικής αποκατάστασης εκτάσεων στις οποίες δραστηριοποιείται επί σειρά ετών και εντάσσονται στους πυρήνες απολιγνιτοποίησης, με διαμορφώσεις τελικών επιφανειών, δενδροφυτεύσεις, δημιουργία ζωνών πρασίνου, ανάπτυξη λιμναίων συστημάτων στα τελικά ορύγματα των ορυχείων και γενικά προετοιμασία αυτών προς απόδοση σε μεταλιγνιτικές χρήσεις. Μόνο το 2022, πραγματοποιήθηκαν δενδροφυτεύσεις σε έκταση 340.000 m² με φύτευση 34.000 δένδρων, σε όλα τα ορυχεία της.
-την αναδάσωση και αποκατάσταση πυρόπληκτων περιοχών (με την εκτέλεση αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων σε μια περιοχή 35 χιλ. στρεμμάτων στη Β. Εύβοια, τη διάθεση 80.000 δενδρυλλίων ελιάς στην Ολυμπία, 2.500 δενδρυλλίων στην Β. Εύβοια και 500 σε Αττική και Κοζάνη),
-τη συμμετοχή στην πρωτοβουλία GR-eco Islands για την πράσινη μετάβαση των νησιών της Ελλάδας, με στόχο την ενεργειακή και κλιματική τους ουδετερότητα,
-τη δημιουργία περισσότερων από 1.500 σημείων φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων πανελλαδικά και στόχο τους 10.000 φορτιστές έως το 2027,
-την κάλυψη των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας των κτιρίων διοίκησης και των καταστημάτων πωλήσεων με εγγυήσεις προέλευσης GreenPass από την παραγωγή των υδροηλεκτρικών σταθμών της εταιρείας,
-την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών συμβουλευτικής σε θέματα ενεργειακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης ενέργειας στον τελικό χρήστη (Energy Coach), προκειμένου να μειωθεί η ζήτηση και οι εκπομπές CO2 από την παραγόμενη ενέργεια,
-τον υπολογισμό και την πιστοποίηση του ανθρακικού αποτυπώματος όλων των δραστηριοτήτων της εταιρείας, καθώς και τον υπολογισμό του ανθρακικού αποτυπώματος για τις κύριες θυγατρικές της.
Ανακαλύψτε το αφιέρωμα «Ο πλανήτης στο κόκκινο: Η επόμενη μέρα»
Διαβάστε επίσης:
ΔΕΗ: Στόχος μηδενικών εκπομπών
ΔΕΗ: Απεξάρτηση από ορυκτά καύσιμα – Απολιγνιτοποίηση και στροφή στις ΑΠΕ και ηλεκτροκίνηση
Πολιτική προσέγγιση: Από την ενεργειακή μετάβαση στην κλιματική προσαρμογή
- Προϋπολογισμός 2025: 15+1 ερωτήσεις και απαντήσεις από το υπουργείο Οικονομικών
- Χατζηθεοδοσίου: Σοκ και δέος – Να δούμε τον φορολογικό έλεγχο να γίνεται πράξη
- ΥΠΑ: H επιβατική κίνηση στο 10μηνο του 2024 ξεπέρασε αυτή ολόκληρου του 2023
- Eurobank: Οι λόγοι πίσω από το διαχρονικά «φουσκωμένο» ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών