Του φέρνουν τα κλεμμένα στην πόρτα! Τόσο διάσημος είναι! Ο ολλανδός ντεντέκτιβ τέχνης Άρθουρ Μπραντ μόλις ανέκτησε έξι κλεμμένους πίνακες, που άφησε έξω από το σπίτι του ένας μυστηριώδης άντρας με φορτηγό. Κι αυτό το γεγονός συνέβη ένα μήνα, μετά από ένα παρόμοιο περιστατικό, όταν κάποιος άλλος άγνωστος είχε φέρει, πάλι στο σπίτι του, έναν κλεμμένο από το Μουσείο του Γκρόνινγκεν, Βαν Γκονγκ μέσα σε μια τσάντα του Ikea.

Σύμφωνα με τα ξένα δημοσιεύματα ο Μπραντ έβλεπε τηλεόραση στο σπίτι του μία Παρασκευή το βράδυ, όταν χτύπησε το κουδούνι της πόρτας του. Όταν ρώτησε, ποιος είναι, διαπίστωσε ότι επρόκειτο για έναν άγνωστο άνδρα, ο οποίος του ζήτησε βοήθεια για να βγάλει κάποιο εμπόρευμα από το βαν.  «Τον ρώτησα, τι θα ξεφορτώσουμε;», όπως ανέφερε ο ίδιος σε συνέντευξή του σε Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Κι εκείνος του απάντησε με χαμόγελο «Είναι οι πίνακες του Μέιντενμπλικ».

1

Πράγματι επρόκειτο για τους έξι πίνακες, που είχαν κλαπεί τον Σεπτέμβριο από το δημαρχείο του Μέιντενμπλικ, ενός δήμου της βόρειας Ολλανδίας. Κάτι που Μπραντ γνώριζε φυσικά, άλλωστε η υπόθεση είναι λάβει αρκετή δημοσιότητα.

Κυνηγός έργων

«Πιθανότατα οι ληστές του Μέιντεμπλινκ τρόμαξαν», όπως είπε ο Μπραντ στην Art Newspaper. «Ίσως μάλιστα η αστυνομία να βρισκόταν επί τα ίχνη τους». Προσθέτοντας, ότι σύμφωνα με την εμπειρία του, δεδομένης της δυσκολίας πώλησης κλεμμένων πολιτιστικών αγαθών, οι κλέφτες έργων τέχνης, βρίσκονται συχνά,  με λίγες επιλογές μετά την κλοπή.  «Σ΄αυτή την περίπτωση είτε μπορεί να καταστρέψει κανείς το έργο, καίγοντάς το για παράδειγμα, κάτι ωστόσο που είναι κακή ιδέα, γιατί αν αργότερα συλληφθεί, θα τιμωρηθεί με επιπλέον χρόνο φυλάκισης, είτε …το πετάει στο κατώφλι μου», όπως είπε.

Κι αν διακρίνει κανείς ωστόσο, μία αυταρέσκεια στα λεγόμενά του, ίσως αυτό μπορεί να δικαιολογηθεί, λόγω των 200 και πλέον έργων τέχνης, που έχει ανακτήσει ως σήμερα. Ως ιστορικός τέχνης και σύμβουλος τέχνης έχει γράψει μάλιστα βιβλία για κάποια από αυτά, και συγκεκριμένα για «Τα άλογα του Χίτλερ» και για «Το απαγορευμένο Ευαγγέλιο του Ιούδα και τον Θησαυρό του Καρχεμίς».

Ανάμεσά τους, να σημειωθεί, ένα απολεσθέν  μωσαϊκό 1600 ετών και μία βυζαντινή απεικόνιση του Αγίου Μάρκου, που ήταν «χαμένα» για σαράντα χρόνια. Επίσης το έργο της Ταμάρα Λεμπίτσκα «Η μουσικός», το δακτυλίδι του Όσκαρ Ουάιλντ που επιστράφηκε στο Μάγκνταλεν Κόλετζ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, το «Πορτρέτο γυναίκας» του Πικάσο και άλλα, ενώ  είχε συμβάλλει και στην ανάκτηση του έργου «Εφηβική ηλικία» του Νταλί. Υπάρχει εξάλλου και ολόκληρη σειρά ολλανδικών ντοκιμαντέρ για τις επιτυχίες του.

Για ένα κουπόνι βιβλίου                                                      

 Η χρηματική αξία των τελευταίων έργων τέχνης από το ολλανδικό δημαρχείο είναι μικρή – περίπου 100.000 ευρώ- για το Μέιντενμπλικ, όμως η ιστορική τους αξία είναι σημαντική. Κι αυτό, γιατί ανάμεσα στα έργα περιλαμβάνεται ένα παλιό πορτρέτο του Γουλιέλμου Γ΄ της Οράγγης,  ολλανδού βασιλιά που κυβέρνησε την Αγγλία στα τέλη του 1600, καθώς και το παλαιότερο γνωστό πορτρέτο του Ράντμποντ, βασιλιά των Φρισίων από το 680 έως το 719.

Πορτρέτο του Γουλιέλμου Γ΄ της Οράγγης

 «Μερικές φορές αντιλαμβάνεσαι,  πόσο σημαίνει κάτι για σένα, όταν δεν είναι πια εκεί. Κι αυτό σίγουρα ισχύει και για αυτούς τους πίνακες», όπως δήλωσε σχετικά ο αντιδήμαρχος του Μέιντενμπλικ, πασιχαρής για την επιστροφή τους. «Για άλλη μια φορά Μπραντ ανταποκρίθηκε στο όνομά του ως ντετέκτιβ τέχνης», πρόσθεσε.

Πορτρέτο του Ράντμποντ, βασιλιά των Φρισίων

Επί του παρόντος πάντως, οι πίνακες , που δεν φαίνεται να έχουν υποστεί κάποια ζημιά, βρίσκονται ακόμη στο σπίτι του Μπραντ. Σύντομα ωστόσο θα επιστραφούν στο δημαρχείο.  Ο δήμος είχε προσφέρει ως ανταμοιβή 10.000 ευρώ για βοήθεια στην ανάκτηση των κλεμμένων έργων, ο ίδιος όμως, όπως είπε δεν προτίθεται να τα διεκδικήσει. «Τους είπα να μου δώσουν μόνο  ένα καλό κουπόνι βιβλίου», όπως δήλωσε.

Διαβάστε επίσης

Η αρχαία Ελλάδα στην Αλεξάνδρεια: Εγκαίνια συνύπαρξης πολιτισμών στο Ελληνορωμαϊκό Μουσείο

Κοστούμια της Νόνικας Γαληνέα από την Θεώνη Βαχλιώτη – Όλντριτζ, δωρεά στο Μέγαρο Μουσικής

Τζάκι Κένεντι: Το σπίτι όπου έζησε μετά τη δολοφονία του Τζον Κένεντι σε δημοπρασία