• Πολιτική

    Σοκάρει η Μέι: Θα σταματήσει την ελεύθερη μετακίνηση πολιτών της ΕΕ προς Βρετανία- Τι αλλάζει για τους Έλληνες φοιτητές και εργαζόμενους

    Μάντσεστερ Τερέζα Μέι


    Σε μία αιφνιδιαστική κίνηση θα προχωρήσει η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, αφού ενόψει των πρόωρων εκλογών, δεσμεύτηκε να σταματήσει την ελεύθερη μετακίνηση πολιτών την Ε.Ε. Την πληροφορία αυτή έφερε στο φως  δημοσίευμα της Daily Mail, το οποίο επικαλείται μη κατονομαζόμενες πηγές του Συντηρητικού Κόμματος.

    Παράλληλα, η πρωθυπουργός θα δεσμευτεί ότι η χώρα της θα αποσυρθεί από την ενιαία αγορά της ΕΕ και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα.

    Tι αλλάζει για τους Ελληνες φοιτητές και εργαζόμενους:

    Ερωτώμενη η Στερν, διευθύντρια της “Universities UK International”, για το αν οι Ευρωπαίοι φοιτητές -κατά συνέπεια και οι Έλληνες- μετά το Brexit θα εμπίπτουν στην κατηγορία “overseas students” (δηλαδή, όλοι οι φοιτητές εκτός Ε.Ε.) με αποτέλεσμα να εκτοξευθούν τα δίδακτρα που θα κληθούν να πληρώσουν στα βρετανικά πανεπιστήμια: «Ακόμη είναι πολύ νωρίς για να περιγράψουμε τι ακριβώς θα γίνει. Και παρεμπιπτόντως θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι οι overseas students δεν πληρώνουν πάντοτε πολύ περισσότερα χρήματα από τους φοιτητές που προέρχονται από την Ε.Ε., αυτό εξαρτάται και από το αντικείμενο σπουδών ή το πανεπιστήμιο. Αλλά ένα μπορώ να πω: όλοι οι φοιτητές που θα αρχίσουν τις σπουδές τους το 2017, θα αντιμετωπίσουν τις ίδιες συνθήκες, ως προς το οικονομικό, όπως και οι Βρετανοί φοιτητές. Το εγγυάται η κυβέρνησή μας. Ζητούμε να ισχύσει το ίδιο και για το 2018 και ελπίζουμε ότι σύντομα θα έχουμε καλά νέα».

    Όσο για το πρόγραμμα “Erasmus”, που απασχολεί εκατομμύρια φοιτητές από όλη την Ευρώπη, η Στερν τόνισε ότι: «Το Erasmus όπως και πολλά άλλα προγράμματα της ΕΕ, είναι ανοιχτό και για τα κράτη που δεν είναι μέλη. Αλλά αυτό εξαρτάται από τη συμφωνία που υφίσταται ανάμεσα στην ʻτρίτη χώραʼ και την Ε.Ε. Και εδώ ακριβώς πρέπει να εξηγήσουμε στην κυβέρνησή μας και στους εκπροσώπους των Βρυξελλών ότι αυτό είναι σημαντικό για όλους μας. Είναι μία win-win-situation να μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στην Ευρώπη φοιτητές και ερευνητές υπό την σκέπη του προγράμματος Erasmus».

    Τέλος, σε ερώτηση για το αν είναι ακόμη ευπρόσδεκτοι οι Ευρωπαίοι φοιτητές στη Βρετανία, η Στερν δήλωσε ότι «Ναι, οι Ευρωπαίοι είναι θερμά ευπρόσδεκτοι στη Βρετανία και στα πανεπιστήμιά μας. Έχω μιλήσει με πολλούς πρυτάνεις μετά το δημοψήφισμα του Brexit και όλοι μου λένε πόσο σημαντικοί είναι οι Ευρωπαίοι συνεργάτες και φοιτητές στο πανεπιστήμιό τους. Τους αγαπάμε, θέλουμε να τους κρατήσουμε εδώ και καθημερινά αγωνιζόμαστε απέναντι στην κυβέρνησή μας για να προστατευθούν τα δικαιώματά τους».

    Όλο το παραπάνω σκηνικό, θα προκαλούσε φυσικά τεράστια προβλήματα και σε όλους τους Ευρωπαίους εργαζόμενους καθώς η πλειοψηφία θα έπαυε να ανταποκρίνεται στα κριτήρια που θα έθετε η βρετανική κυβέρνηση.

    Εργαζόμενοι σε βρετανική εταιρεία
    Εργαζόμενοι σε βρετανική εταιρεία

    Για την ώρα, ίσα που υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί για όσους Ευρωπαίους πολίτες επιθυμούν να πάνε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το μόνο που χρειαζόμαστε όλοι είναι ένα απλό ευρωπαϊκό διαβατήριο ή η αστυνομική μας ταυτότητα (για εμάς τους Έλληνες) και μπορούμε άνετα να ζήσουμε και να εργαστούμε στη Μεγάλη Βρετανία.

    Τώρα, για όσους δεν είναι Ευρωπαίοι πολίτες, η Μεγάλη Βρετανία έχει θεσπίσει δύο τύπους βίζας:

    1. Ο μετανάστης θα πρέπει να μπορεί να αναλάβει ένα ρόλο που θα απαιτεί τουλάχιστον ένα πτυχίο.
    2.  Η αμοιβή από αυτή την εργασία να είναι πάνω από 20.800 λίρες. Το κατώφλι κερδών μπορεί ωστόσο να αυξηθεί στις 30.000 λίρες από τον Απρίλιο του 2017.

    Το Ινστιτούτο Μετανάστευσης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης έκανε μια έρευνα και παρουσίασε κάποια νούμερα και συμπέρανε ότι το εντυπωσιακό 75% των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν και εργάζονται στη Μεγάλη Βρετανία θα έπαυαν να ανταποκρίνονται ακόμα και στα κριτήρια της βίζας που ισχύουν τώρα για τους μη Ευρωπαίους εργαζόμενους αν η χώρα αποχωρήσει από την Ένωση. Και μάλιστα αύξησε αυτό το ποσοστό στο 81% για να ταιριάζει με τους νέους κανόνες του Απριλίου του 2017.

    Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης
    Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

    “Οι περισσότεροι τομείς της βρετανικής αγοράς εργασίας στελεχώνονται σήμερα από Ευρωπαίους πολίτες – και πολλοί από αυτούς τους τομείς είναι στις χαμηλότερες εισοδηματικές βαθμίδες, όπως τα ξενοδοχεία και η βιομηχανία”, είπε ο Carlos Vargas-Silva, ο συγγραφέας της έρευνας του Πανεπιστημίου. Και συνέχισε λέγοντας ότι “Ακόμα και αν ολόκληρο το σύστημα μετανάστευσης επανασχεδιαστεί μετά την ψήφο των Βρετανών πολιτών, το οποιοδήποτε σύστημα υπάρχει που ελέγχει τους Ευρωπαίους εργαζόμενους με βάση τα εκπαιδευτικά και μισθολογικά κριτήρια που απαιτούνται, θα χτυπήσει αλύπητα όλους τους εργασιακούς τομείς εδώ”.

    Επίσημα νούμερα της βρετανικής κυβέρνησης δείχνουν ότι η καθαρή μετανάστευση στο Ηνωμένο Βασίλειο από την Ευρώπη άγγιζε τον αριθμό των 180.000 στο διάστημα μεταξύ του Ιουνίου του 2014 ως τον Ιούνιο του 2015 – ένα νέο ιστορικό υψηλό. Η μελέτη της Οξφόρδης έδειξε ότι από τους 3,2 εκατομμύρια μη Βρετανών πολιτών που ζουν και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα 2,2 εκατομμύρια είναι Ευρωπαίοι πολίτες. Οι Έλληνες πολίτες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μέχρι τα μέσα του 2015 έφταναν τους 54.000. Μόνο πέρσι, χορηγήθηκαν περί τους 10.545 νέους αριθμούς ασφάλισης για Έλληνες πολίτες.

    Φανταστείτε, λοιπόν, για λίγο τι μπορεί να σημαίνει ένα Brexit για τους Έλληνες που επιθυμούν να εγκατασταθούν και να εργαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Συντριβή ελικοπτέρου: Η κατάθεση της επιζήσασας Πλεξίδα – Πότε θα γίνει η κηδεία των θυμάτων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Στην Ουάσινγκτον Τσακαλώτος, Παπαδημητρίου και Χουλιαράκης για τη Σύνοδο του ΔΝΤ – Φρένο στις προσδοκίες από τον Ρέγκλινγκ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Συγκλονίζουν τα προφητικά λόγια του υποστράτηγου: Προσοχή στα ατυχήματα, ας μην γινόμαστε χωρίς λόγο λιγότεροι



    ΣΧΟΛΙΑ