Συνταγή για πεντανόστιμο ριζότο με γαρίδες από τον Άκη Πετρετζίκη.

Η πιο εύκολη, νόστιμη και πιο light συνταγή για ριζότο Μιλανέζε που έχετε δοκιμάσει ποτέ και θα σας ενθουσιάσει!

1

Έτοιμο για να το απολαύσετε σε μόλις 10 λεπτά!

Συστατικά

  • 500 γρ. γαρίδες, tiger, ακαθάριστες
  • 1,5 λίτρο νερό, βραστό
  • 1/2 γρ. κρόκο Κοζάνης (σαφράν)
  • 1 κύβο κότας Maggi
  • 2 κρεμμύδια
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 1 πρέζα κρυσταλλική ζάχαρη
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 250 γρ. ρύζι αρμπόριο
  • 150 γρ. λευκό κρασί, ξηρό
  • 60 γρ. βούτυρο
  • 120 γρ. τυρί κρέμα
  • 100 γρ. παρμεζάνα
  • θυμάρι, φρέσκο
  • 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • ρόκα
  • πιπέρι
  • ελαιόλαδο, λίγο
  • παρμεζάνα, flakes

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τον ζωμό

  • Καθαρίζουμε τις γαρίδεςκαι βάζουμε σε μία κατσαρόλα τα κελύφη και τα κεφάλια τους.
  • Προσθέτουμε το νερό, το σαφράν, τον κύβο και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά.
  • Σουρώνουμε και αφήνουμε στην άκρη.

Για το ριζότο

  • Κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες 1 εκ. και τα βάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με 2 κ.σ. ελαιόλαδο.
  • Ψιλοκόβουμε τα σκόρδα και τα βάζουμε στην κατσαρόλα.
  • Μεταφέρουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε μέχρι να πάρουν χρώμα.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη και αφήνουμε 1-2 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν.
  • Βάζουμε το ρύζι και το σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα ώστε να μην χυλώσει και λασπώσει.
  • Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε 2-3 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  • Προσθέτουμε τον ζωμό σε δόσεις, ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις απορροφηθεί η μία δόση του ζωμού προσθέτουμε την επόμενη.
  • Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία σε μέτρια φωτιά για 15-18 λεπτά μέχρι να βράσει το ρύζι και γίνει al dente.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, το τυρί κρέμα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε την παρμεζάνα, το θυμάρι, πιπέρι και ανακατεύουμε. Κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε 2 λεπτά στην άκρη.
  • Αν σφίξει πολύ το ριζότο, προσθέτουμε λίγο ζωμό ακόμα.
  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά για να κάψει καλά.
  • Χαράσσουμε τις γαρίδες εγκάρσια, πασπαλίζουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι.
  • Τις βάζουμε στο καυτό τηγάνι για αφήνουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές.
  • Προσθέτουμε 2 κ.σ. χυμό λεμονιού και αφαιρούμε από τη φωτιά.
  • Σερβίρουμε με ρόκα, πιπέρι, λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και flakes παρμεζάνας.

Δείτε βίντεο με τη συνταγή