Μία ντροπιαστική αποκάλυψη αναγκάστηκε να κάνει η διοίκηση μουσείου στην Γλασκώβη της Σκωτίας, καθώς φαίνεται ότι “έχασε” ένα γλυπτό του διάσημου καλλιτέχνη Ογκίστ Ροντέν, η αξία του οποίου φέρεται να ανέρχεται σε τρία εκατομμύρια λίρες Αγγλίας.

Πρόκειται για μια γύψινη έκδοση του Les Bourgeois de Calais (Οι αστοί του Καλαί).

1

Σύμφωνα με το BBC, στον Ροντέν επιτράπηκε από τη γαλλική νομοθεσία να δημιουργήσει διαφορετικές εκδοχές του «Les Bourgeois» από γύψο και ορείχαλκο.

Το γλυπτό απεικονίζει τα δεινά των κατοίκων του γαλλικού λιμανιού κατά τη διάρκεια 11μηνης πολιορκίας από τους Άγγλους κατά τον Εκατονταετή Πόλεμο.

Περιλαμβάνει έξι αγάλματα ανδρών (“Bourgeois de Calais”), και τιμά τη θυσία των τοπικών αξιωματούχων κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της βορειο-γαλλικής πόλης Καλέ από τον αγγλικό στρατό κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές χάλκινες και γύψινες εκδοχές του συγκεκριμένου αγάλματος υπάρχουν σε όλο τον κόσμο.

Μια εκδοχή του γλυπτού σε φυσικό μέγεθος έχει περίοπτη θέση στους κήπους των κτιρίων του Κοινοβουλίου στο Λονδίνο.

Το γύψινο γλυπτό του παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνη, που αγοράστηκε από τα Μουσεία της Γλασκώβης το 1901, εκτέθηκε στο Kelvingrove Park από τις 25 Ιουνίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου 1949, σύμφωνα με το Glasgow Life, τον υπεύθυνο οργανισμό για πολλούς από τους πολιτιστικούς χώρους της σκωτσέζικης πόλης.

Από τότε, όμως, φαίνεται ότι έχει “κάνει φτερά”!

Ο Ροντέν στο ατελιέ του, 1905

Η απώλεια χαρακτηρίστηκε ως «εντελώς επαίσχυντη» από την Comite Rodin με έδρα το Παρίσι, η οποία δημοσιοποιεί και καταλογοποιεί το έργο του Rodin.

Ο Jerome Le Blay, διευθυντής της Comite, δήλωσε: «Χάνουμε ανθρωπιά όταν χάνουμε ένα έργο τέχνης. Τα μουσεία μπορεί να έχουν 100.000 αντικείμενα, οπότε περιστασιακά τα πράγματα πέφτουν ή χάνονται.

Η τέχνη συχνά καταστρέφεται σε πολεμικές πράξεις – έτσι είναι η ζωή – αλλά όταν χάνεται ως αποτέλεσμα κακού χειρισμού ή κακής διαχείρισης από ανθρώπους είναι εντελώς ντροπή.

Είναι πραγματικά βαθιά απογοητευτικό να ανακαλύπτουμε ότι η Γλασκώβη έχει χάσει το νόημα και τη σημασία της τέχνης».

Την ίδια στιγμή, το γλυπτό είναι ανάμεσα στα σχεδόν 1.750 αντικείμενα που αυτή τη στιγμή αναφέρονται ως χαμένα ή κλεμμένα.

Η οργάνωση που διαχειρίζεται τα Μουσεία της πόλης της Σκωτίας ανέφερε ότι ήταν γνωστό ότι το έργο είχε υποστεί ζημιές αφού παρουσιάστηκε σε έκθεση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ωστόσο, το Glasgow Life επιβεβαίωσε ότι το γλυπτό αυτή τη στιγμή αναφέρεται ως «μη εντοπισμένο».

Διαβάστε επίσης: 

Γεωργιάννα Νταλάρα: Η έκθεση που είδαν όλοι με ενθουσιασμό

Τζάκι Κένεντι: Το σπίτι όπου έζησε μετά τη δολοφονία του Τζον Κένεντι σε δημοπρασία

Βικτώρια Φασιανού: Η ιδρύτρια του Μουσείου Αλέκος Φασιανός