• Οικονομία

    Τα 3 κρίσιμα roadshows και γιατί τα μεγάλα χρηματοοικονομικά «σαλόνια» φλερτάρουν με το ελληνικό story

    Αλέξης Πατέλης

    Αλέξης Πατέλης


    Εν μέσω θυέλλης στις διεθνείς αγορές υπό το βάρος και της νέας γεωπολιτικής κρίσης στη Μέση Ανατολή, το ελληνικό story ετοιμάζεται να ταξιδέψει στο εξωτερικό με ένα μπαράζ roadshow σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο και Νέα Υόρκη με τα δύο τελευταία το πιθανότερο να γίνουν παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

    Το μεγάλο στοίχημα είναι η ελληνική πλευρά να προσέλθει σε αυτές τις συναντήσεις με τους ξένους επενδυτές έχοντας στη «βαλίτσα» και την αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα από την Standard & Poor’s που υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να έρθει την Παρασκευή, παρά τη γεωπολιτική αναταραχή.

    Αυτό θα είναι μια αξιοσημείωτη ενίσχυση για το ελληνικό αφήγημα που στηρίζεται σε τρεις άξονες:

    Την συνεπή υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας, την δέσμευση να μην ξανακυλήσει η χώρα σε εποχές δημοσιονομικής αναταραχής και την προώθηση κρίσιμων μεταρρυθμίσεων που μπορούν να κάνουν την διαφορά για τους ξένους επενδυτές με πρώτο σταθμό την βελτίωση στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης.

    Στις επαφές που έχουν ήδη γίνει με ξένους οίκους, με τον πιο πρόσφατο σταθμό το Μαρόκο στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ, αλλά και σε road show που έγιναν στο Παρίσι και τη Γενεύη το ελληνικό αφήγημα δεν αφήνει αδιάφορο το επενδυτικό κοινό όπως εκτιμούν στελέχη της αγοράς.

    Για τους περισσότερους η γενικότερη αίσθηση είναι πως στην Ελλάδα μιλάμε για μια κατάσταση που έχει πια μπει στις ράγες. Φυσικά υπάρχουν ζητήματα που προβληματίζουν όπως το υψηλό ιδιωτικό χρέος, αλλά και το δημόσιο, το οποίο ωστόσο έχει το ισχυρό πλεονέκτημα να διαθέτει ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό προφίλ αποπληρωμής, καθώς και η πρόσφατη διεύρυνση του ελλείμματος στο ισοζύγιο πληρωμών.

    Την ίδια όμως στιγμή φαίνεται πως έχει εμπεδωθεί στην αγορά η αίσθηση πως η ελληνική οικονομία εκπλήσσει ευχάριστα ειδικά ως προς τις δημοσιονομικές της επιδόσεις, καθώς τα τελευταία χρόνια υπεραποδίδει έναντι των στόχων που έχει θέσει.

    Δεν περνά απαρατήρητο για παράδειγμα το ότι ενώ τυπικά υπήρχε η «δικαιολογία» ο στόχος του φετινού πλεονάσματος να περιοριστεί στο 0,7% προτιμήθηκε να διατηρηθεί το 1,1% που προέβλεπε το Πρόγραμμα Σταθερότητας.

    Μάλιστα, αν και είναι ακόμη νωρίς, ορισμένες πληροφορίες θέλουν ακόμη και αυτός ο στόχος στο τέλος να αποδειχθεί συντηρητικός…

    Στην Φρανκφούρτη, το Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη

    Στις 31 Οκτωβρίου πραγματοποιείται το MidCap Roadshow στη Φρανκφούρτη από το Χρηματιστήριο Αθηνών στο οποίο θα συμμετάσχουν μεγάλες εισηγμένες με κεντρικό ομιλητή τον οικονομικό σύμβουλο του Πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη.

    Στα τέλη Νοεμβρίου και συγκεκριμένα στις 27 -28 Νοεμβρίου στο roadshow που σχεδιάζει η Morgan Stanley στο Λονδίνο με τη στήριξη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών αναμένεται να βρεθεί και ο Πρωθυπουργός.

    Στο συνέδριο πλην των τραπεζών θα συμμετάσχουν και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις με στόχο να επικοινωνηθεί σε διεθνή funds και επενδυτές η επενδυτική δυναμική της ελληνικής οικονομίας και κεφαλαιαγοράς μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

    Στις 11 Δεκεμβρίου 2023 το Χρηματιστήριο Αθηνών θα συμμετάσχει στο 25ο Ετήσιο Συνέδριο της Capital Link στη Νέα Υόρκη. Θα έχει προηγηθεί την 1η Δεκεμβρίου και η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον διεθνή οίκο Fitch Ratings με πιθανότητες και ο αμερικανικός οίκος να πάρει την απόφαση να δώσει και εκείνος την επενδυτική βαθμίδα στη χώρα.

    Εκείνη την περίοδο θα βρίσκεται στην τελική ευθεία και η διαδικασία της πρόωρης αποπληρωμής των 5,3 δισ. ευρώ από το GLF που αποτελεί πρωτίστως μια συμβολική κίνηση, στρατηγικής όμως σημασίας για τις αγορές.

    Με βάση το feedback που παίρνει η Αθήνα μέχρι τώρα από τις επαφές με οίκους και επενδυτές, τουλάχιστον για φέτος και για το 2024 η δυναμική της ελληνικής οικονομίας δεν αντιμετωπίζεται με διακριτούς αστερίσκους.

    Μιλάμε άλλωστε για μια περίοδο στην οποία ασθενεί η Ιταλία, η οποία αναθεώρησε πρόσφατα το στόχο για το έλλειμμα, ενώ την ίδια στιγμή σε οριακή ύφεση διολισθαίνει και η γερμανική ατμομηχανή.

    Αυτό το πλαίσιο δεν βάζει την Ελλάδα στο απυρόβλητο. Δεν είναι όμως η Ελλάδα πια το πρόβλημα της ευρωζώνης. Αντίθετα μάλιστα τα τελευταία χρόνια η χώρα κινείται με συνέπεια στο πεδίο της υλοποίησης των υπεσχημένων ενώ επιτέλους ανακτά και την επενδυτική βαθμίδα.

    Αυτό που επίσης εκτιμάται πως θα μετρήσει διπλά στις επαφές με τους ξένους επενδυτές θα είναι το να έχει καταφέρει η χώρα να πάρει την αναβάθμιση από την S&P τώρα και ενώ αυξάνεται το risk aversion διεθνώς.

    Εάν ο οίκος δεν διστάσει σε ένα τέτοιο κλίμα εκτιμάται πως θα εκληφθεί ως ένα ισχυρό σήμα πως η βελτίωση στη χώρα έχει δομικά χαρακτηριστικά ενισχύοντας τη δυναμική της πιθανής αναβάθμισης.

    Διαβάστε επίσης:

    Γ. Πιτσιλής σε Σύνοδο ΟΟΣΑ: Ζητούμενο η αύξηση στην είσπραξη φόρων μέσω εργαλείων πρόληψης



    ΣΧΟΛΙΑ