Ο τίτλος «υποναύαρχος επί τιμή» δεν δόθηκε τυχαία στον εφοπλιστή Πάνο Λασκαρίδη, τον Ιούλιο του 2020. Ο Έλληνας εφοπλιστής έχει προσφέρει δωρεές προς το Πολεμικό Ναυτικό που η αξία τους ανέρχονται πάνω από 30 εκατομμύρια ευρώ! Σημαντικές είναι όμως και οι δωρεές του και προς το Λιμενικό Σώμα.

Τα τελευταία χρόνια, από το 2019 έως και σήμερα, αγόρασε και παραχώρησε πέντε υποστηρικτικά πλοία: “Κύκνος”, “Άτλας”, “Ηρακλής”, “Αίας” και “Περσέας”, προχώρησε σε επισκευές και εκσυγχρονισμό του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, καθώς και σε δεκάδες άλλες γενναιόδωρες πράξεις, για την βελτίωση των πολεμικών μας πλοίων.

1

Το 2014 παραχώρησε την θαλαμηγό “Κύκνος”, που έχει 36 μέτρα μήκος και αξιοποιείται για την εκπαίδευση των δοκίμων του Πολεμικού Ναυτικού. Αποκατέστησε τις ζημιές στο Θωρηκτό “Αβέρωφ”.Επίσης, επισκεύασε αρκετούς πέτρινους φάρους, που συντηρεί το Πολεμικό Ναυτικό, όπως η περίφημη “Ντάνα” στο μπογάζι του Πόρου.

Ο Πάνος Λασκαρίδης διαθέτει ένα στόλο, που αποτελείται από 90 πλοία διαφόρων τύπων, όμως ο μεγαλύτερος αριθμός των πλοίων του είναι αλιευτικά – ψυγεία. Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες εφοπλιστές, με πολυσχιδείς επαγγελματικές δραστηριότητες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, που εκτείνονται από την Κίνα και φτάνουν μέχρι και τα νησιά Φόκλαντ.

Ίσως είναι ο μοναδικός Έλληνας που ασχολείται ταυτόχρονα με τόσα διαφορετικά πράγματα: Τη διακίνηση πετρελαίου, φυσικού αερίου, με την αλιεία και τη μεταφορά τους με πλοία – ψυγεία, με ναυπηγεία, με αεροπλάνα, με ξενοδοχεία, με καζίνο.

Πάνος Λασκαρίδης. Εφοπλιστής
Πάνος Λασκαρίδης. Εφοπλιστής

Ο Πάνος Λασκαρίδης, για την τεράστια προσφορά του έχει τιμηθεί παλαιότερα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος του απένειμε το παράσημο του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής.

Στη διάρκεια της τελετής, ο Π. Παυλόπουλος , απευθυνόμενος στον Πάνο Λασκαρίδη, είπε: “ το παράσημο του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής σας απονέμεται για το σύνολο της προσφοράς σας στον Τόπο μας”.

Η ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την προσφορά του “Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, στις Τέχνες, στα Γράμματα, στην Ιστορία και στη Ναυτική Παράδοση, στην προσφορά του Πάνου Λασκαρίδη προς το Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό Σώμα και στην προσφορά στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή Ναυτιλία, υπό την ιδιότητά του, τότε, ως Προέδρου της Ένωσης Ευρωπαίων Εφοπλιστών”.

Ο Πάνος Λασκαρίδης, διακρίνεται για την ευθυκρισία του και είναι ένας άνθρωπος που συχνά διατυπώνει ελεύθερα τις απόψεις του για τα ναυτιλιακά δρώμενα και δεν διστάζει δημόσια να διαφοροποιείται από την επίσημη θέση των συλλογικών φορέων του εφοπλισμού και να συγκρούεται με απόψεις που δεν τις θεωρεί σωστές.

Ο διευθύνων σύμβουλος των Lavinia Corpοration και Laskaridis Shipping Company Ltd, Πάνος Λασκαρίδης
Ο διευθύνων σύμβουλος των Lavinia Corpοration και Laskaridis Shipping Company Ltd, Πάνος Λασκαρίδης

Ο Παναγιώτης Λασκαρίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Είναι Διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός του Πανεπιστημίου Brunschweig της Γερμανίας (Dept. of Internal Combustion Engines), κάτοχος M.Sc. στη Μηχανολογία από το King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (Dept of Engineering), κάτοχος διπλώματος στη Ναυπηγική από το Royal Corprs of Naval Constructors (Ηνωμένο Βασίλειο) και μεταπτυχιακού τίτλου M.S.c. στη Ναυπηγική από το London University (University College).

Το 1977, ίδρυσε τις εταιρείες Laskaridis Shipping Co. Ltd (Shipmanagers). και Lavinia Corporation (Shipoperators με πωλήσεις περίπου 900 εκατ. δολαρίων το 2015). Σήμερα κατέχει τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου και στις δύο εταιρείες, όπως και τη θέση του Αντιπροέδρου του Ομίλου Ναυπηγείων Astican (Λας Πάλμας, Ισπανία).

Διετέλεσε και συμμετέχει ως από διάφορες θέσεις ευθύνης ή απλό μέλος σε θεσμικούς φορείς και οργανώσεις ως κάτωθι: πρόεδρος της ECSA (European Community Shipowners’ Associations), Fellow, Institute of Marine Engineers (U.K.), Fellow, Institute of Mechanical Engineers (U.K.), Fellow, Royal Institution of Naval Architects (U.K.), Πρόεδρος του Ιδρύματος Αικατερίνη Λασκαρίδου, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ναυτασφαλιστικού Οργανισμού The United Kingdom, Freight Demurrage and Defence Association (U.K.), Αντιπρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος, Μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Μέλος του SNAME (Society of Naval Architects and Marine Engineers – U.S.A.), Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, The Hellenic War Risks Maritime Association (The Hellenic Club), Μέλος της Ελληνικής Επιτροπής Bureau Veritas (Γαλλικός Νηογνώμων), Μέλος της Ελληνικής Επιτροπής Lloyds Register of Ships (Αγγλικός Νηογνώμων), Μέλος της Ελληνικής Επιτροπής NKK – Τόκυο (Ιαπωνικός Νηογνώμων).

Ο Πάνος Λασκαρίδης αποφοίτησε από τη Σχολή το 1965 και σπούδασε στη Γερμανία Μηχανολογος Μηχανικος στο ΤU Braunschweig και ακολούθως έκανε μεταπτυχιακά στο Λονδίνο παίρνοντας Master Ναυπηγικής. Νυμφεύθηκε την Μαριλένα Κουμπς και απέκτησε τέσσερα παιδιά.

Το όραμα του εφοπλιστή Πάνου Λασκαρίδη είναι να μετατρέψει τον Πειραιά, εκτός από Διεθνές Ναυτιλιακό Κέντρο σε Πολιτιστικό Κέντρο με διεθνή ακτινοβολία.

Το πλοίο Ατλας του πολεμικού ναυτικού
Το πλοίο Ατλας του πολεμικού ναυτικού, δωρεά του Πάνου Λασκαρίδη

Ο Κωνσταντίνος Λασκαρίδης (1918 – 2008)

Γενάρχης της ναυτιλιακής οικογένειας είναι ο Κωνσταντίνος Λασκαρίδης, ο οποίος σπούδασε προπολεμικά στη Γερμανία υδροβιολογία, ιχθυολογία και εφαρμοσμένη αλιεία. Δύσκολα χρόνια τότε, αφού ο Αδόλφος Χίτλερ μεσουρανούσε και επεδίωκε το Uber Alles. Αμέσως μετά τη λήξη του εμφυλίου πολέμου, ο Κ. Λασκαρίδης συνεργάσθηκε με τον Ν. Παρασκευαΐδη,
που είχε το πρώτο αλιευτικό πλοίο «Ευρυδίκη» και διέθετε και χώρους κατάψυξης.

Πολλές γενιές Ελλήνων μεγάλωσαν με τα «κατεψυγμένα ψάρια Ευρυδίκης». Το 1955 ο Κωνσταντίνος συνεταιρίσθηκε με τον Ντίνο Δοξιάδη και ίδρυσαν την εταιρεία «Ζέφυρος», που δραστηριοποιήθηκε με πέντε αλιευτικά πλοία. Το 1967 αρχίζει η αυτόνομη ναυτιλιακή δραστηριότητα της οικογένειας, ενώ από το 1970, τα παιδιά του Θανάσης και Πάνος
ασχολήθηκαν και αυτά με την οικογενειακή επιχείρηση.

Ο Κωνσταντίνος Λασκαρίδης γεννήθηκε στο Ρεστ της Περσίας το 1918. Ο πατέρας του Παναγιώτης είχε καταγωγή από την Ανατολική Ρωμυλία και η μητέρα του Σωτηρία από την Τραπεζούντα. Το 1921 οι γονείς του έφυγαν από το Ιράν και εγκαταστάθηκαν, μέσω Μπακού και Κωνστάντζας και Θεσσαλονίκης, τελικά το 1925 στην Ελλάδα, μαζί με την μικρή αδελφή του Αδελίνα.
Στα μαθητολόγια της Ελληνογερμανικής Σχολής εμφανίζεται ως Κωνσταντίνος Λασκάρ πρώτη φορά στην ΣΤ’ Δημοτικού την χρονιά 1931-32 και σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου και αποφοιτά την χρονιά 1936-37. Μπήκε στο πανεπιστήμιο του Κιέλου για να σπουδάσει Υδροβιολογία, Ιχθυολογία και Αλιευτική Τεχνολογία.

Έκανε τη διδακτορική του διατριβή στο Ινστιτούτο Υδροβιολογίας και Λιμνολογίας της «Εταιρείας του Αυτοκράτορος Γουλιέλμου» (σήμερα μετονομασθέν εις Ινστιτούτο Μαξ-Πλανκ). (Λεπτομέρεια: Οι Διευθυντές των ινστιτούτων Μαξ-Πλανκ Βιολογίας, Φυσικής, Χημείας κλπ. είναι κάτοχοι βραβείων Νόμπελ), όπου τελικά απέκτησε τον Μάρτιο του 1942 τον τίτλο του διδάκτορος των Φυσικών Επιστημών.
Αν και οι καθηγητές του του πρότειναν να συνεχίσει τις σπουδές του στη Γερμανία για υφηγεσία, εκείνος προτίμησε να γυρίσει στην Ελλάδα το 1942 λόγω των δυσχερών συνθηκών της κατοχής για να είναι κοντά στους δικούς του. Δεδομένου ότι είχε απαλλαγεί από το στράτευμα λόγω σπουδών, δεν ήταν υποχρεωμένος να γυρίσει στην Ελλάδα νωρίτερα. Έκανε τη θητεία του, στο Ναυτικό το 1947-48, όπου και υπηρέτησε στην Υδρογραφική Υπηρεσία του Ναυτικού, η οποία τον είχε τοποθετήσει ως προϊστάμενο του Ελληνικού Υδροβιολογικού Ινστιτούτου της Ακαδημίας Αθηνών, ένα ίδρυμα που είχε ιδρυθεί στον Πειραιά μετά τον πόλεμο, όπου επαναλειτούργησε και ανανέωσε το ενυδρείο της Ρόδου.

Στο Ελληνικό Δημόσιο εργάστηκε 13 χρόνια. Το έτος 1946 παντρεύτηκε την Καίτη Αθαν. Πρωτοπαπά, με την οποία απέκτησε δύο αγόρια, το 1947 τον Πάνο και το 1952 τον Θανάση.

Το 1955 συνεργάστηκε με τον γνωστό αρχιτέκτονα Ντίνο Δοξιάδη και δημιούργησαν την πρωτοποριακή εταιρεία ΖΕΦΥΡΟΣ ΑΕ με πέντε αλιευτικά σκάφη με κατάψυξη.

Μετά συνέχισε τη σταδιοδρομία του ως σύμβουλος στον τομέα της αλιείας στα Ηνωμένα Έθνη (FAO / UNDP) και στην εταιρεία ARTHUR D. LITTLE της Βοστώνης.

Το 1967 αγόρασε το πρώτο του σκάφος υπερπόντιου αλιείας, το «Κύκνος 1». Το 1976 ο γιος του Θανάσης διαφοροποιήθηκε εργαζόμενος ως ναυλομεσίτης πλοίων ψυγείων και το 1977 ξεκίνησε μαζί με τον αδελφό του Πάνο, υπό την εποπτεία και συνδρομή του Κωνσταντίνου Λασκαρίδη, την γνωστή ναυτιλιακή εταιρεία Laskaridis Shipping / Lavinia Corporation.

Ο Κωνσταντίνος Λασκαρίδης δεν σταμάτησε ποτέ να δραστηριοποιείται στο γραφείο και απεβίωσε τον Ιούλιο του 2008.

Η Αικατερίνη Λασκαρίδη

Το Ίδρυμα “Ακατερίνης Λασκαρίδη” δημιουργήθηκε στη μνήμη της μητέρας του, Πάνου Λασκαρίδη, Αικατερίνης Λασκαρίδη, η οποία γεννήθηκε στον Πειραιά όπου και μεγάλωσε. Αποφοίτησε από το Αμερικανικό Κολέγιο Θηλέων και σπούδασε Οικονομικά στην Εμπορική Σχολή του Πειραιά. Παντρεύτηκε τον Κωνσταντίνο Λασκαρίδη και απέκτησαν δύο γιους, τον Πάνο και τον Θανάση.

Άποψη από το εσωτερικό του ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
Άποψη από το εσωτερικό του ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη

Στις αρχές της δεκαετίας του ’50, επικεφαλής μιας ομάδας γυναικών, μαζί με τις δύο αδελφές της, Ναυσικά Λημναίου και Μίνα Τορνάρου, ίδρυσαν τη ΧΕΝ Νέου Φαλήρου με βασικό σκοπό τη φροντίδα προσφύγων κοριτσιών από τη Ρουμανία, τη Ρωσία και άλλες ανατολικές χώρες. Το 1955 εξελέγη στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΧΕΝ Ελλάδος και επί μία 30ετία υπηρέτησε επιτυχώς και με αφοσίωση ως μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, άλλων επιτροπών, του Δ.Σ. και ως Αντιπρόεδρός της.

“Το προοδευτικό πνεύμα της, η κοινωνική της ευαισθησία, η οξυδέρκεια, ο δυναμισμός και η ισχυρή κριτική σκέψη της παραμένουν σημαντικά παραδείγματα για όλους μας. Θέλοντας να τιμήσουμε την Καίτη Λασκαρίδου και το έργο της δώσαμε το όνομά της στη Βιβλιοθήκη και το Ίδρυμα για να θυμίζει σε όλους μια γυναίκα το αστείρευτο πάθος της οποίας συνεχίζει να εμπνέει μέχρι σήμερα”, αναφέρει το Ίδρυμα.

Η Μαριλένα Λασκαρίδη

Η Μαριλένα Λασκαρίδη, σύζυγος του Πάνου Λασκαρίδη και μητέρα της Κατερίνας και της Σουζάνας, όπως της Χριστίνας και του Παναγιώτη, ήταν η ψυχή του Ιδρύματος, όμως έφυγε αιφνιδίως, στις 6 Αυγούστου 2015, όταν βρισκόταν στην Ύδρα.

Η Μαριλένα Λασκαρίδη, “υπήρξε η «ψυχή» του Ιδρύματος και της Βιβλιοθήκης «ΚΑΙΤΗ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ», έργα ζωής, τα οποία υπηρέτησε ακούραστα, με σεμνότητα, αφοσίωση, όραμα για τον πολιτισμό και την παιδεία, αίσθημα αγάπης και κοινωνικής προσφοράς”.

Ο πατέρας της Μαριλένας ήταν Σκωτσέζος και η μητέρα της από την οικογένεια του ευεργέτη Ζάππα. Είχε σπουδάσει μάρκετινγκ, διαφήμιση και στην κειμενογράφηση. Γνώρισε τον Πάνο Λασκαρίδη σε νεαρή ηλικία, όταν εκείνος υπηρετούσε ακόμη τη στρατιωτική του θητεία.

Στις 9 Δεκεμβρίου 2022 έγιναν τα εγκαίνια της νέας πτέρυγας του Ναυτικού Νοσοκομείο Αθηνών που χρηματοδότησε το Ίδρυμα Αικατερίνη Λασκαρίδη.

Η δωρεά, έγινε από τον Πάνο Λασκαρίδη στη μνήμη της συζύγου του Μαριλένας Λασκαρίδη και ανήλθε σε 1 εκατομμύριο ευρώ.

Μαριαλένα Λασκαρίδη
Μαριαλένα Λασκαρίδη

Η επέκταση της πτέρυγας του Ν.Ν.Α. αφορούσε στον κτιριακό και εξοπλιστικό εκσυγχρονισμό της Πτέρυγας Νοσηλείας, στην συγκρότηση χώρων για την Καρδιολογική Κλινική και στην δημιουργία πτέρυγα Βραχείας Νοσηλείας.

Την ίδια στάση με τον πατέρα τους τηρούν και τα τέσσερα παιδιά του εφοπλιστή, οι θυγατέρες του Κατερίνα, Σουζάνα και Χριστίνα καθώς και ο γιος του Παναγιώτης. Για τη νέα δωρεά, ο αρχηγός του Π.Ν. και η στρατιωτική ηγεσία εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού μας με μία ακόμα αξιόμαχη μονάδα, που θα ενταχθεί σύντομα στη δύναμη του στόλου.

Από την επίσημη σύσταση του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη το 2007, αναλαμβάνει χρέη Αντιπροέδρου και μαζί με τον σύζυγό της Πάνο, Πρόεδρο του Ιδρύματος, ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία ενός πνευματικού οργανισμού αφιερωμένου στον πολιτισμό, την παιδεία και τη ναυτιλία. Μεριμνά με ιδιαίτερη φροντίδα για την οργάνωση των χώρων όπου στεγάζεται η Βιβλιοθήκη, με σκοπό να αποτελεί έναν φιλόξενο και οικείο χώρο για ερευνητές, φοιτητές, μαθητές και όλους τους νέους ανθρώπους, στις δυνατότητες των οποίων πιστεύει ακράδαντα.

Η Μαριλένα Λασκαρίδη, επικεφαλής επιστημονικής ομάδας συνεργατών του Ιδρύματος πραγματοποιεί το μεγάλο της όνειρο για την υλοποίηση δωρεάν εκπαιδευτικών προγραμμάτων στους σπουδαστές όλων των βαθμίδων. Το όνειρό της δεν σταματά εκεί και ταξιδεύει τη Βιβλιοθήκη και τα προγράμματά της στα σχολεία πυρόπληκτων, δυσπρόσιτων και οικονομικά ασθενέστερων περιοχών της Ελλάδας, στα σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας των φυλακών Ελαιώνα Θηβών, Αυλώνα και Κορυδαλλού, καθώς και στους καταυλισμούς Romani μέσω ειδικών προγραμμάτων φιλαναγνωσίας. Φροντίζει για τον εξοπλισμό σχολικών και Δημοτικών Βιβλιοθηκών, ενώ παράλληλα έχει την εποπτεία επιμορφωτικών προγραμμάτων, σεμιναρίων και ημερίδων τα οποία παρέχονται και αυτά δωρεάν στους εκπαιδευτικούς. Σημαντική ήταν η προσφορά και η ενεργός δράση της επί σειρά ετών σε κοινωνικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Η Μαριλένα Λασκαρίδη σεβόταν και εκτιμούσε τους οικογενειακούς θεσμούς. Σπουδαία Μητέρα, και όχι μόνο για τα παιδιά της, σπάνια σύντροφος και φίλη, η ψυχή της οικογένειάς της και του Ιδρύματος, έφυγε πρόωρα από κοντά μας τον Αύγουστο του 2015, αφήνοντας πίσω της αναπλήρωτο κενό. Γοητευτική οραματίστρια, μαχητική, ευαίσθητη και γενναιόδωρη, η μονίμως χαμογελαστή Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος κατάφερε να μεταδώσει το γνήσιο πάθος της για προσφορά και δημιουργία στους συνεργάτες της, τη δεύτερη οικογένειά της όπως έλεγε, οι οποίοι πάνω στα χνάρια της συνεχίζουν το ταξίδι.

Διαβάστε επίσης

Όλο το βούλευμα απαλλαγής του Πάνου Λασκαρίδη – Τι δήλωσε ο δικηγόρος του, Δημήτρης Πέππας

Ο Πάνος Λασκαρίδης παρέδωσε τον «Περσέα» στο Πολεμικό Ναυτικό

Κατερίνα και Σουζάνα Λασκαρίδη: Γιατί θέλουν να δημιουργήσουν έναν πολυχώρο πολιτισμού