ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Εάν η S&P κάνει την κίνηση θα πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα: Η «σφραγίδα» της επενδυτικής βαθμίδας και από την S&P, μετά την DBRS που το έχει ήδη πράξει, θα δώσει στη χώρα το «πάσο» από δυο αναγνωρισμένους και επιλέξιμους από την ΕΚΤ οίκους. Κάτι τέτοιο θα θωρακίσει τη ζήτηση για τους ελληνικούς τίτλους σε μια περίοδο ισχυρής μεταβλητότητας στις αγορές παγκοσμίως, αλλά και ειδικότερα στην εγχώρια καθώς είναι μια περίοδος που ανακατατάσσονται τα κεφάλαια που «βλέπουν» Ελλάδα.
Όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς, η αλλαγή καθεστώτος στην αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, σε επενδυτική βαθμίδα μετά από 13 χρόνια, μοιραία «διώχνει» κεφάλαια που δραστηριοποιούνται σε χαμηλότερης αξιολόγησης τίτλους, στους οποίους πλέον καλούνται να τοποθετηθούν κεφάλαια που κοιτούν αγορές υψηλότερης διαβάθμισης.
Σε μια τέτοια περίοδο, που συμπίπτει και με μια δύσκολη συγκυρία κατά την οποία οι γεωπολιτικές εξελίξεις εντείνουν την διάθεση αποφυγής κινδύνου, η θωράκιση του «brand» Ελλάδα είναι εξαιρετικά σημαντική για να μην προκύψει κενό.
Βέβαια, όπως σχολιάζει αναλυτής εάν δεν προκύψει η πολυπόθητη κίνηση την Παρασκευή δεν θα σημάνει φυσικά…καταστροφή για τα ελληνικά ομόλογα.
Αναντίρρητα ωστόσο κρίνεται ως σημαντική εξέλιξη να συμπληρωθεί τώρα και αυτός ο κρίκος στην πολυετή στρατηγική που υλοποιεί το ελληνικό δημόσιο με μεσομακροπρόθεσμο στόχο την συνολική αναβάθμιση όχι απλώς της εικόνας αλλά και της ουσιαστικής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας ως εκδότη χρέους.
Διευκολύνοντας παράλληλα και τις εγχώριες επιχειρήσεις όταν αυτές επιδιώκουν να αντλήσουν και να προσελκύσουν κεφάλαια.
Όπως φυσικά κάθε φορά έτσι και τώρα η τελική απόφαση ανήκει στην αρμόδια επιτροπή του διεθνούς οίκου η οποία θα πει και τον τελευταίο λόγο.
Το κλίμα ωστόσο που επικρατεί όχι μόνο σε κυβερνητικούς κύκλους αλλά και στην αγορά είναι ένα κλίμα θετικών προσδοκιών για το ότι η χώρα έχει σοβαρές πιθανότητες να πάρει το «πάσο» της επενδυτικής βαθμίδας και από τον αμερικανικό οίκο στη βάση των θεμελιωδών μεγεθών.
Θετικό ήταν άλλωστε και το κλίμα που μεταφέρουν από το οικονομικό επιτελείο για τις επαφές που είχαν με τεχνοκράτες οίκων, μεταξύ αυτών και της S&P, στις επαφές που είχε ο υφυπουργός Εθνική Οικονομίας & Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης στο Μαρακές στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ.
Δεν πρέπει να υποτιμάται το ότι παρά τις μεγάλες ανατροπές με τις φυσικές καταστροφές και τις αυξημένες δαπάνες το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2024 συντάχθηκε επιφυλάσσοντας μια θετική έκπληξη για τις αγορές:
Πρωτογενές πλεόνασμα όπως προβλέπονταν τον Μάιο στο Πρόγραμμα Σταθερότητας & Ανάπτυξης στην περιοχή του 1,1% του ΑΕΠ.
Μάλιστα παρά το ότι είναι μια δύσκολη χρονιά, πηγές στο οικονομικό επιτελείο παραμένουν αισιόδοξες πως και ο στόχος θα επιτευχθεί, ίσως όμως και να αποδειχθεί οριακά καλύτερος.
Οι αγορές φαίνεται πως αποτίμησαν θετικά τη δημοσιονομική σύνεση που αποτυπώνεται πλέον και σε επίσημες δεσμεύσεις του προϋπολογισμού. Αυτό ήταν και το μήνυμα που έστειλαν Fitch, DBRS και Scope, μιλώντας αποκλειστικά στο Mononews.
Πλέον η προσοχή, αυτή την εβδομάδα είναι στραμμένη στο «ζύγι» της S&P την Παρασκευή, η οποία σε συνέδριο το καλοκαίρι είχε αναγνωρίσει την πρόοδο στη χώρα μέσω σχολίων αναλυτή της είχε όμως προσθέσει ότι δεν υπάρχει βιασύνη επιμένοντας ιδιαίτερα στην αξία που δίνει στην προώθηση κρίσιμων μεταρρυθμίσεων στην οικονομία.
«Είμαστε κοντά, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα. Έχουμε χρόνο μπροστά μας μέχρι την επόμενη αξιολόγηση» είχε σημειώσει χαρακτηριστικά τονίζοντας πως στο ημερολόγιο είναι η 20η Οκτωβρίου ξεκαθαρίζοντας πως εάν δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες μέχρι τότε, δεν θα διστάσουμε να περιμένουμε.
«Δεν θα βιαστούμε να λάβουμε μία απόφαση. Αντιμετωπίζουμε την Ελλάδα όπως κάθε άλλη χώρα και θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι θα λάβουμε τη σωστή απόφαση.»
Διαβάστε επίσης:
Mητσοτάκης: Η Ελλάδα έχει επιστρέψει για τα καλά – Η επενδυτική βαθμίδα βοηθά στο κόστος δανεισμού μας
Η επενδυτική βαθμίδα «οχυρώνει» τις ελληνικές τράπεζες
Κυβέρνηση: Το μήνυμα που «διαβάστηκε» και τα σενάρια ανασχηματισμού μετά τις ήττες στην κάλπη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ