Το πρώτο βήμα για την υλοποίηση ενός από τα μεγαλύτερα ΣΔΙΤ, που μπορεί να φτάσει συνολικά τα 617 εκατ. ευρώ, έγινε με την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τις νέες φυλακές Ασπροπύργου.

Αβαξ, Ακτωρ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Μυτιληναίος εκδήλωσαν ενδιαφέρον στο ΤΑΙΠΕΔ και θα δώσουν μάχη για το σημαντικό αυτό έργο το οποίο θα έχει πολλαπλές θετικές συνέπειες για τη χώρα.

1

Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), Χένρι Χόλτερμαν (αφού σήμερα η Ακτωρ ανήκει στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ,  μέχρι η Επιτροπή Ανταγωνισμού να δώσει το πράσινο φως για την εξαγορά από την ΙΝΤΡΑΚΑΤ), Χρήστος Ιωάννου (ΑΒΑΞ), Ευάγγελος Μυτιληναίος (MYTILINEOS) θα κονταροχτυπηθούν για ένα μεγάλο έργο.

Αφενός δημιουργείται ένα από τα πλέον σύγχρονα σωφρονιστικά συγκροτήματα της Ευρώπης, που θα αποσυμφορήσει τις ήδη «πνιγμένες» σημερινές φυλακές κι αφετέρου θα ανοίξει το δρόμο για την κατασκευή πάρκου αναψυχής και χώρων πολιτισμού και αθλητισμού στον Κορυδαλλό και στην περιοχή που βρίσκονται σήμερα οι φυλακές.

 

Σχέδιο των νέων φυλακών
Σχέδιο των νέων φυλακών

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του έργου, που το καθιστά ιδιαίτερα ελκυστικό για τους μεγάλους ομίλους της χώρας, κατά τη λειτουργία του έργου και μέχρι τη λήξη της διάρκειας της Σύμβασης Σύμπραξης, η Αναθέτουσα Αρχή θα καταβάλλει στον πληρωμές διαθεσιμότητας, που έχουν ενδεικτικά εκτιμηθεί σε παρούσα αξία, στο ποσό των 617.187.784 πλέον ΦΠΑ.

Η συνολική διάρκεια της Σύμβασης Σύμπραξης εκτιμάται ότι θα ανέλθει κατά μέγιστο σε 30 έτη από τη θέση αυτής σε ισχύ, ενώ η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει κατ’ αρχήν με ίδια ή και δανειακά κεφάλαια του Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης.

H παλαιά βάση του ΝΑΤΟ
H παλαιά βάση του ΝΑΤΟ

Ο φάκελος για το σπουδαίο αυτό έργο υλοποιήθηκε την περίοδο 2019-2020 όταν ο τότε υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λ. Οικονόμου, η τότε Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, κ. Σοφία Νικολάου, σε συνεργασία με τη ΜΟΜΚΑ του υπουργείου Αμυνας, προχώρησαν στον σχεδιασμό, τις απαιτούμενες μελέτες αλλά και τις κατεδαφίσεις κτιρίων στην παλαιά βάση του ΝΑΤΟ στον Ασπρόπυργο.

Το project πήρε το πράσινο φως από το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά «κόλλησε» τα τελευταία 2 χρόνια.

Με την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους 4 μεγάλους «παίκτες» ο ορίζοντας κατασκευής του έργου έρχεται πιο κοντά.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό η μεταφορά των σημερινών φυλακών θα γίνει σε μια έκταση 103 στρεμμάτων (από τα περίπου 260 στρέμματα που εκτείνονται σήμερα, σε διάφορα κτίρια), στο Θριάσιο Πεδίο, στο πρώην Στρατόπεδο «Αμερικανικής Ευκολίας». Για τη στέγαση των κρατουμένων και την κάλυψη όλων των επιμέρους αναγκών πρόκειται να κατασκευαστούν νέα κτίρια, συνολικής επιφάνειας 87.700 τ.μ., εκ των οποίων 57.700 τ.μ. θα αφορούν την επιφάνεια ανωδομής και τα υπόλοιπα 30.000 τ.μ. τα υπόγεια. Η κάλυψη του οικοπέδου θα αγγίξει τα 32 στρέμματα.

Σοφία Νικολάου και Λευτέρης Οικονόμου
Σοφία Νικολάου και Λευτέρης Οικονόμου

Οι υποδομές των νέων φυλακών θα μπορούν να αναλάβουν τη φύλαξη 2.000 κρατουμένων ενώ θα υπάρχουν 650 συνολικά σωφρονιστικοί υπάλληλοι και άλλο προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων.

Θα δημιουργηθούν 7 δικαστικές αίθουσες, ενώ θα λειτουργήσει και τμήμα Μεταγωγών. Εκτός από τα κτίρια θα υπάρχουν επίσης προαύλια πτερύγων 1.000 τ.μ. με χώρους πρασίνου, γήπεδα μπάσκετ, σχολείο, γυμναστήριο, ανοικτό χώρο συνάθροισης, πτέρυγα ευάλωτων ομάδων, ημιπτέρυγα  για άτομα ΑΜΕΑ,  πτέρυγα γενικής νοσηλείας, ψυχιατρική κλινική αλλά και θεραπευτικά προγράμματα, όπως ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ και 18 ΑΝΩ.

Οι εγκαταστάσεις των φυλακών θα είναι σε μονώροφα και διώροφα κτίρια με μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος τα 9 μέτρα, ενώ για τις υποδομές ασφαλείας, παρατηρητηρίων και ελέγχου το μέγιστο ύψος θα είναι τα 14 μέτρα.

Ακόμη, προβλέπεται η δημιουργία δρόμου περιμετρικά των εξωτερικών ορίων των εγκαταστάσεων του συγκροτήματος των φυλακών, όπως και η πρόσθετη περίφραξη πλέον αυτής των κτιριακών εγκαταστάσεων.

Θα πρόκειται για hi tech φυλακή στα ευρωπαϊκά πρότυπα με όλα τα σύγχρονα συστήματα παρακολούθησης και ασφάλειας.

Δηλαδή:

  • Αυτόματο κλείδωμα κελιών
  • Κάμερες υψηλής ανάλυσης
  • Μηχανήματα X Ray υψηλής τεχνολογίας
  • Μηχανήματα απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων
  • Επίσης, θα υπάρχει 20μελής ομάδα που θα διενεργεί ελέγχους στις νέες φυλακές.

 

Αναλυτικά στοιχεία:

Δικαστικό Σωφρονιστικό Συγκρότημα Ασπροπύργου

·       Οικόπεδο 180 στρεμμάτων, τα 90 είναι ωφέλιμα για τις εγκαταστάσεις

·       Στην παλιά νατοϊκή βάση στον Ασπρόπυργο θα ανεγερθούν δύο κτίρια μέσω ΣΔΙΤ.

·       Η ΜΟΜΚΑ του υπ. Εθνικής Αμυνας έχει ολοκληρώσει τη μελέτη της πρώτης φάσης των κατεδαφίσεων.

·       Τα κτίρια που κατεδαφίστηκαν ήταν ήδη ερείπια που αποτελούν κίνδυνο για τον κόσμο. Πρόκειται για αφύλακτο ακίνητο που θέτει τη δημόσια υγεία και ασφάλεια σε κίνδυνο.

·       Θα δημιουργηθούν κελιά κρατουμένων, συνολικής χωρητικότητας 2.000 ατόμων σε 12 πτέρυγες.

·       Θα υπάρχει Δικαστικό Μέγαρο με 7 αίθουσες και το τμήμα Μεταγωγών. Ουσιαστικά θα επιχειρηθεί να αποσυμφορηθεί η Ευελπίδων από υποθέσεις που δικάζονται εκεί.

·       Θα διαθέτει μέχρι και σχολικά συγκροτήματα και πτέρυγα «ευάλωτων ομάδων»

·        Θα διαθέτει προαύλια πτερύγων έκτασης 1.000 τ.μ. με χώρους πρασίνου, μικρή υπαίθρια αθλητική εγκατάσταση (γήπεδο μπάσκετ) και ανοιχτό χώρο συνάθροισης, πτέρυγα ευάλωτων ομάδων, ημιπτέρυγα ΑΜΕΑ, κλινικές (Γενικής Νοσηλείας – Ψυχιατρική Κλινική), εξωτερικά ιατρεία, χώρους θεραπευτικών Προγραμμάτων (ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ, 18 ΑΝΩ),

·       Με νομοθετική ρύθμιση η παλιά νατοϊκή βάση του Ασπροπύργου πέρασε για 99 χρόνια στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Θα αποτελείται από 12 πτέρυγες δυναμικότητας 2.000 κρατουμένων.

Θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:

·       Δικαστικό Μέγαρο με 7 αίθουσες και τμήμα Μεταγωγών

·       Προαύλια πτερύγων έκτασης 1.000 τ.μ. με χώρους πρασίνου

·       Μικρή υπαίθρια αθλητική εγκατάσταση (γήπεδο μπάσκετ) και ανοιχτό χώρο συνάθροισης

·       Πτέρυγα ευάλωτων ομάδων, ημιπτέρυγα ΑΜΕΑ

·       Κλινικές (Γενικής Νοσηλείας – Ψυχιατρική Κλινική), εξωτερικά ιατρεία

·       Χώρους θεραπευτικών Προγραμμάτων (ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ, 18 ΑΝΩ)

·       Σχολικό συγκρότημα και γυμναστήριo.

·       Θα υπάρχει ολόκληρο επιχειρησιακό κέντρο με πλήρη εποπτεία όλων των χώρων με κάμερες. Θα διαθέτει δηλαδή ένα υπερσύγχρονο σύστημα ασφάλειας.

Διαβάστε επίσης:

Φυλακές Κορυδαλλού: Προχωρά η διαδικασία μετεγκατάστασης στον Ασπρόπυργο