Μια νέα πολύ σημαντική επένδυση στην Ελλάδα είναι προ των πυλών, καθώς ο βρετανικός κολοσσός δορυφόρων Inmarsat βρίσκεται ένα βήμα πριν κλείσει συμφωνία για να μεταφέρει σημαντικό μέρος των δραστηριοτήτων του στη χώρα μας.

Η βρετανική εταιρεία βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αλλά και με τον ΟΤΕ, για τη μεταφορά στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στον σταθμό βάσης στις Θερμοπύλες, επίγειων συστημάτων επικοινωνιών που λειτουργεί στο Burum της Ολλανδίας.

Το mononews επικοινώνησε με τον Inmarsat που επιβεβαίωσε το επερχόμενο deal, διευκρινίζοντας ότι η συμφωνία αναμένεται να οριστικοποιηθεί εντός των επόμενων εβδομάδων και η μετεγκατάσταση θα ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι την 1η Φεβρουαρίου 2024.

«Έχουμε ήδη ολοκληρώσει την κατασκευή του εργοταξίου μας στις Θερμοπύλες. Η μετάβαση θα ξεκινήσει μόλις οριστικοποιηθεί η συμφωνία, κάτι που αναμένουμε μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Θα ολοκληρώσουμε τη μετεγκατάσταση το αργότερο έως την 1η Φεβρουαρίου 2024» αναφέρει εκπρόσωπος της εταιρείας.

Μάλιστα, ο Inmarsat για τη δημιουργία του χώρου στις Θερμοπύλες συνεργάστηκε με τον ΟΤΕ, καθώς οι δύο πάροχοι συνεργάζονται και στον σταθμό στη Νεμέα.

«Συνεργαστήκαμε στενά με τον μόνιμο συνεργάτη μας, τον ΟΤΕ, για τη δημιουργία του χώρου στις Θερμοπύλες», τονίζεται από την εταιρεία.

Πληροφορίες επίσης αναφέρουν ότι ο Inmarsat πρόκειται να τερματίσει εντελώς τις δραστηριότητές του στο Burum της Ολλανδίας, ωστόσο, όπως λένε οι ίδιοι στο mononews.gr, κάτι τέτοιο δεν θα γίνει ακόμα.

Πηγές της Inmarsat αναφέρουν ότι η εταιρεία θα μεταφέρει τις υπηρεσίες της που λειτουργούν στο φάσμα των 3,5 GHz – τις οποίες χρησιμοποίει για την παροχή κρίσιμων υπηρεσιών ασφαλείας της ναυτιλίας και της αεροπορίας – στην Ελλάδα. «Δεν θα κλείσουμε τις δραστηριότητές μας στο Burum και το προσωπικό μας θα παραμείνει στην Ολλανδία», επισημαίνουν.

Ο νέος δορυφορικός σταθμός, εφόσον ολοκληρωθεί η μεταφορά του στην Ελλάδα θα είναι ο δεύτερος που θα διαθέτει ο Inmarsat στην Ελλάδα, μαζί με εκείνον στη Νεμέα.

Ποια είναι η Inmarsat και οι επενδύσεις στην Ελλάδα

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Inmarsat «έρχεται» στην χώρα μας. Ο νέος σταθμός που θα κατασκευάσει στην Ελλάδα θα είναι ο δεύτερος, μαζί με εκείνον που ήδη λειτουργεί στη Νεμέα.

Ο Inmarsat σήμερα λειτουργεί πολλούς επίγειους δορυφορικούς σταθμούς σε ολόκληρο τον πλανήτη. Μέσω αυτών, ο οργανισμός διαχειρίζεται το στόλο των 14 γεωστατικών δορυφόρων που ίπτανται στα 36.000 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνειά της Γης.

Οι επίγειοι δορυφορικοί σταθμοί, γνωστοί ως Satellite Access Station (SAS) βρίσκονται σε 16 σημεία στη Γη, εκ των οποίων το ένα είναι η Νεμέα Κορινθίας, το οποίο λειτουργεί ο ΟΤΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2022, η Inmarsat έκανε κύκλο εργασιών 1,5 δις. δολάρια, ενώ εξαγοράστηκε φέτος από τη Viasat των Ηνωμένων Πολιτειών για 7,3 δισ. δολάρια.

Διαβάστε επίσης:

Αττική Οδός: Τον Νοέμβριο η συζήτηση της κύριας προσφυγής της Vinci-Mytilineos

ΑΔΜΗΕ: Επενδύσεις 5,7 δισ. ευρώ στο δεκαετές πρόγραμμα του

ΟΤΕ: Πράσινο φως από ΔΣ στο Σχέδιο Σύμβασης για την απορρόφηση της Cosmote