Μύκονος και Σαντορίνη. Σε ένα ξέφρενο πάρτυ φοροδιαφυγής εξελίχθηκε η πασχαλινή περίοδος για τους καταστηματάρχες σε Μύκονο, Σαντορίνη, αλλά και στους περισσότερους τουριστικούς προορισμούς που πλημμυρίζουν από κόσμο κάθε Πάσχα. Ένα πάρτυ στο οποίο μάλλον δεν ήταν καλεσμένοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Οικονομικών, γιατί δεν εξηγείται αλλιώς η πλήρης απουσία τους. Δεν είναι μόνο η απουσία των ελεγκτικών μηχανισμών.

Ένα από τα πιο δημοφιλή νησιά σε παγκόσμιο επίπεδο η Μύκονος έχει μια εφορία η οποία είναι στελεχωμένη από 3 εφοριακούς. Την προϊσταμένη και 2 υπαλλήλους. Πηγές του υπουργείου οικονομικών επισημαίνουν ότι ” επί της ουσίας οι 3 υπάλληλοι βρίσκονται στην ΔΟΥ για να διεκπεραιώνουν την καθημερινότητα. Δεν βγαίνουν έξω για ελέγχους”.

Γιώργος Πιτσιλής
Γιώργος Πιτσιλής. Ετών 42. Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων

H Μύκονος είναι το μεγάλο αγκάθι 

Το υπουργείο Οικονομικών πάντως και ο ίδιος ο επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Γιώργος Πιτσιλής έχουν αποφασίσει να μεταθέσουν επιπλέον υπαλλήλους στην συγκεκριμένη ΔΟΥ για να κάνουν και ελέγχους. 

Χαρακτηριστικό είναι αυτό που μας μεταφέρουν άνθρωποι οι οποίοι βρέθηκαν στη Μύκονο το προηγούμενο τετραήμερο, ότι σε πολυτελή καταστήματα του κοσμικού νησιού που έκαναν τεράστιο τζίρο τις τελευταίες μέρες δεν κόπηκε ούτε μία απόδειξη! Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι οι πελάτες των καταστημάτων αυτών που εξέφρασαν έντονα παράπονα στους ιδιοκτήτες και σχεδόν… παρακαλούσαν για να τους δώσουν την απόδειξη!

Αντίστοιχες εικόνες μας μεταφέρουν και αναγνώστες οι οποίοι βρέθηκαν στη Σαντορίνη, την Τζια, την Κέρκυρα, τη Ζάκυνθο, τη Χαλκιδική, αλλά και στις ορεινές περιοχές της Αράχωβας και του Καϊμάκτσαλαν. Η επωδός σε όλες τις περιπτώσεις ήταν: “δεν είδαμε να κόβεται ούτε μία απόδειξη”.

Αυτό το θράσος πολλών καταστηματαρχών, που πλέον δεν αρκούνται στο να μην κόψουν μερικές αποδείξεις, αλλά απροκάλυπτα αποφεύγουν να κόψουν όσο το δυντόν περισσότερες, τροφοδοτείται βέβαια από την αδράνεια των ελεγκτών του υπουργείου Οικονομικών. Πού είναι οι “ράμπο” του ΣΔΟΕ, που κάποτε έσπερναν τον τρόμο στο πέρασμά τους και ανάγκαζαν τους παραβάτες να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη; Ποιος θυμάται την ΥΠΕΔΑ και τους ελέγχους της στην αγορά που δεν άφηναν τίποτα “όρθιο”;

Η συμμόρφωση των καταστηματαρχών με τη φορολογική νομοθεσία δε γίνεται με ευχολόγια. Όταν όλοι ξέρουν πως είναι πιο πιθανό να σκάσει στο μαγαζί τους πύραυλος του Κιμ Γιονγκ Ουν, παρά ελεγκτής, είναι προφανές ότι θα συνεχίσουν αυτό το πάρτυ φοροδιαφυγής μέχρι τελικής πτώσεως.

Και το χειρότερο; Όσο αυτή η συμπεριφορά τους αποδίδει, θα ωθούν ακόμα και τους νομοταγείς καταστηματάρχες, εκείνους που με αίμα, δάκρυα και ιδρώτα εξακολουθούν να τηρούν τους νόμους και να αποδίδουν κανονικά τους φόρους τους, να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Αυτό λοιπόν που χρειάζεται εδώ είναι μία νέα ελεγκτική υπηρεσία, μία νέα ΥΠΕΔΑ, στελεχωμένη με έμπειρο και επαρκές προσωπικό, που θα υπενθυμίσει στους παραβάτες ότι κράτος υπάρχει, νόμοι υπάρχουν, και όποιοι δεν τους τηρούν θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες…